Şimdi de içme suyu krizi kapıda

BM Su Gelişme Raporu'nda, dünyada gittikçe artan içme suyu ihtiyacının kriz haline dönüşebileceği uyarısı yapılıyor.

Şimdi de içme suyu krizi kapıda

LONDRA/PARİS/ANKARA - Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP) Başkanı Olcay Ünver'in koordinasyonunda hazırlanan BM Su Gelişme Raporu, dünyada gittikçe artan içme suyu ihtiyacının kriz haline dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, WWAP Başkanı Olcay Ünver'in koordinasyonunda 24 uluslararası kuruluş tarafından hazırlanan 348 sayfalık rapora göre, dünyada, sağlıklı içme suyu temini gittikçe zorlaşıyor.

İstanbul'da, 16 Mart Pazartesi günü başlayacak olan 5. Dünya Su Forumunda da ele alınarak tartışılacak olan rapor, sağlıklı içme suyuna ulaşım konusunun küresel bir krize girmeden çözülmesinin de yollarını arıyor.

Gerek iklim değişiklikleri, gerekse arz ve talebinin etkin bir şekilde yönetilememesi gibi unsurların, sağlıklı içme suyu teminini zorlaştırdığının belirtildiği raporda, su arzını zorlaştıran diğer unsurlar, ''hızla artan dünya nüfusu, sağlıksız sulama ve atıkların su kaynaklarını kirletmesi'' olarak sıralanıyor.

Eski GAP Başkanı Olcay Ünver, GAP'taki çalışma döneminde yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle, Dünya Kalkınma Federasyonu tarafından ödüllendirilmişti.

Dünya nüfusunun sürekli artışı nedeniyle kısıtlı bir hale gelen suyun giderek daha fazla önem kazanması sonrası BM, Dünya Su Gelişme Raporu olarak adlandırılan raporun BM kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hazırlanması görevini WWAP'a, koordinasyonu da Olcay Ünver'e verdi.

FORUMA TÜRKİYE EV SAHİPLİĞE YAPIYOR
5. Dünya Su Forumu, `nin ev sahipliğinde 16-22 Mart`ta İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Dünya Su Konseyi tarafından her üç yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu daha önce Fas (1997), Hollanda (2000), Japonya (2003) ve Meksika'da (2006) düzenlendi.

Dünya Su Forumu, dünyanın her gün karşılaştığı suyla ilgili problemlere sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi için, farklı çevrelerden insanları bir araya getiriyor.

Forum için 8 bin 155 yabancı ve 10 binin üzerinde Türk katılımcı kaydını yaptırdı. Forum sırasında katılımcı sayısının 20 binin üzerinde olması bekleniyor.

Su konusunda en kapsamlı uluslararası etkinlik olan forumu düzenleyen Dünya Su Konseyi 1996 yılında 160'dan fazla üye tarafından kuruldu.

Dünya Su Konseyi'nin 65 ülkeden 340 üyesi bulunuyor. Konseyde Türkiye, 41 üye ile Japonya ve Fransa'dan sonra en çok üyesi olan 3. ülke konumunda.

Dünya Su Konseyi üyelerinin yüzde 13'ü Türkiye`deki kurumlardan oluşuyor.

İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'nun ana teması ''Farklılıkların Suda Yakınlaşması'' olarak belirlendi.

Foruma, katılımcıların yanı sıra yaklaşık 180 ülkenin su ve çevre bakanı, 25 devlet başkanının katılması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...