Sincan Hakimi’nin ihracı istendi

Adalet Bakanlığı, Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın meslekten ihracını istedi. Kaçmaz hakkındaki kararı HSYK verecek.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, incan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında dört aydır sürdürülen soruşturmayı tamamladı.

Raporda Osman Kaçmaz'ın disiplin yönünden meslekten ihracı iki kez de görev yerinin değiştirilmesi istendi.

Raporda ayrıca Sincan Hakimi'nin hakkında dört ayrı kovuşturma açılması da talep edildi.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen rapor, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman tarafından onaylanarak nihai kararı verecek olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) iletildi.

Kaçmaz hakkındaki meslekten ihraç ve yer değiştirme taleplerini HSYK karara bağlayacak.

Adli kovuşturma kararını ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı verecek.

Kovuşturma kararı çıkarsa yargılamayı Yargıtay'ın ilgili dairesi yapacak.

Osman Kaçmaz, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hakkında yaptığı soruşturma sonunda ''meslekten ihraç isteminde bulunduğu'' yönündeki haberlerle ilgili olarak, ''Bana yapılmış bir tebligat yok ama duyumlarım ihraç isteminin doğru olduğu yönünde'' dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Osman Kaçmaz ile ilgili işlemin yeni bir durum olmadığını, 2008 yılında başlayan bir soruşturmanın söz konusu olduğunu belirtti. Ergin, Yeni bir durum değil. 2008'de başlamış bir soruşturma. Bizim Teftiş Kurulu ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüz kendi işlemlerini bitirip ilgili başsavcılığa göndermiş. Bundan sonra süreç bağımsız yargıda işleyecek. Hep beraber takip edeceğiz" yorumunu yaptı.

İLGİNÇ KARARLARIN HAKİMİ
Afyon’dan Ankara’ya gelen Hakim Kaçmaz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, "Kayıp Trilyon" davasında ”şüpheli” sıfatını kullanmış ve yargılanmasını istemişti.

Kaçmaz ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ”Sayın Öcalan” sözünü kullandığı gerekçesiyle Ankara Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını kaldırdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Erdoğan ile ilgili fezleke hazırlayıp dokunulmazlık nedeniyle dosyayı TBMM’ye gönderme kararı aldı.

Kaçmaz, Erdoğan için takipsizlik kararını ”Zamanaşımı süresi dolmadığı ve suç işlenip işlenmediğinin takdirinin de mahkemeye bırakılması gerektiği” gerekçesiyle kaldırmıştı.

Erdoğan’ın, Avrupa’da bir radyoda 2000 yılında yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan’dan iki kez ”Sayın” ve şehitlerden de ”kelle” diye söz ettiği ileri sürülmüştü.

Erdoğan, aleyhine 10 ayrı suç duyurusu yapılmış ve bir kuruş tazminata da mahkum olmuştu.

Osman Kaçmaz odasına Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın korunmasında kullanılan jammer cihazı da koydurtmuştu.

Kaçmaz’ın bu konuyla ilgili "Herkes biliyor ki, herkes dinleniyor. Ama kim tarafından dinlendiğimiz konusunda şüphemiz var. Yani yasal dinleme değil tabii ki” demişti.

Kaçmaz basın mensuplarının “Şüpheleriniz mi var dinlendiğinize dair” sorusunu “Kesinlikle, mesela bakın Ergenekon davasına bakan hakimimiz bile öyle demedi mi?” diyerek cevaplamıştı.

İFADE VERMEMİŞTİ
Osman Kaçmaz Adalet Bakanlığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında müfettişlere ifade vermemişti.

Kaçmaz, buna gerekçe olarak soruşturmaya esas bilgi ve belgelerin, taleplerine rağmen gizlilik kararı bulunduğu gerekçesiyle kendisine verilmemesini göstermişti.

Osman Kaçmaz, en son Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun telefonlarının dinlenip dinlenmediği konusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) tüm dinleme kayıtlarının kontrol edilmesini istemişti.

Sayfa Yükleniyor...