Sinek telleri, para ve un çuvalları çanta olunca...

“Para veya kahve çuvalları başka bir sebep için yapılmışlar. Zaten bir hikayeleri var. Üstüne ben kendi fikirlerimi ve tasarım anlayışımı ekleyince bu çuvallar kendi başına kişilik haline gelen bir nesne oluyor”.

Sinek telleri, para ve un çuvalları çanta olunca...

Bu sözler, Galata Moda Haftası’nda geri dönüştürdüğü malzemelerle oluşturduğu çanta tasarımlarıyla ilgi çeken iç mimar Zeynep Balaban’a ait.

Geri dönüşümlü ürünler sadece doğaya saygıda kusur etmiyor. Ayrıca geçmişinden geleceğe farklı kimliklerde tezahür ettiği için birçok algıya da hitap ediyor.

İç mimar Zeynep Balaban'ın kullanılmış ve hikayesi olan malzemelerle ürettiği çanta fikirleri ilgi görüyor.

Akla gelmedik farklı malzemeleri bir arada kullanan Zeynep Balaban'dan, un, kahve ve para çuvalları ile sıradışı mazlemeleri nasıl bir arada kullanıp çanta fikirlerini hayata geçirdiğini öğrendik.

NTV: Geri dönüşüm ne zamandan beri tasarım anlayışınızın içinde yer alıyor? Geri dönüştürme fikri nasıl ortaya çıktı? Bildiğim kadarıyla siz başladığınızda küresel ısınma ve ekolojik destekli yaşantı bu kadar ön planda değildi.

ZB: Ben her zaman kullanılmış eşyaları, eskileri, bir hayat sürmüş nesneleri çekici buldum. Mobilya tasarımı yaparken de bu nesneleri kullandım. Farklı hayatları, hikayesi olan nesneleri çok kişilikli buluyorum. Para ve kahve çuvalları, başka bir sebep için yapılmışlar ve dünyanın farklı noktalarından gelmişler. Onların zaten bir hikayesi var. Üstüne ben kendi fikirlerimi ve tasarım anlayışımı ekleyince elinizdeki şey birçok hikayesi olmuş kendi başına kişilik haline gelmiş bir nesne oluyor.

NTV: Tasarımlarınızda hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

ZB: Para, kahve ve un çuvalları, çeşitli tiplerde fileler, fiber sinek telleri, at yularları, masa naylonları, başka bir şey olmak için üretilmiş nesneler (cep olarak kese, bağ olarak silikon kayış, ara bağlantılar için krom çengeller ve karabinalar, tekne malzemelerinden zincir kilitleri ve kelepçeler).

NTV: Bu yılın malzemesi hakkında bilgi verir misiniz?

ZB: Aklıma yeni fikirler geldikçe üretiyorum. Bazen de bir konu ile ilişkili şeyler tasarlamam isteniyor, o zaman yine kendi malzeme ve anlayışımla tasarımlar yapıyorum. Bu kış tekrar endüstriyel keçe kullanmayı planlıyorum.

NTV: Tasarımlarınızı nerede bulabiliriz ve fiyat aralığı nedir?

ZB: Tasarımlarımın bazıları Santral İstanbul Müze mağazasında bulunabilir. Bu kış birkaç farklı yerde daha olacak. Çantaların fiyatı, 95 ile 155YTL arasında değişiyor.

Bir meslektaşıyla birlikte kurdukları Biber Mimarlik firmasında çalışan Zeynep Balaban’ın, geri dönüşümlü çanta tasarımlarına www.zeynepbalaban.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...