Sivrisineklere kanat tuzağı!

Ateşli hastalığı önlemenin yeni yolu, taşıyan sivrisinekleri 'yaya' bırakmak.

Sivrisineklere kanat tuzağı!

Önde gelen ABD ve İngiliz üniversitelerinden bilimciler, her yıl dünyada 50-100 milyon insana bulaşan ağır bir hastalığı ortadan kaldırmak için, onu taşıyan sivrisineklerin kanatlarını işe yaramaz hale getiriyorlar.


Dank ateşi (Dengue fever) denen ve bulaştığı kişide ağır gribal semptomlara yol açan hastalığın aşısı ve tedavisi yok. Hastalık, Aedes aegypti denen sivrisinek türünün dişileri tarafından taşınıyor. Türün erkekleri uçabilmelerine karşın ısırma yeteneğinden yoksun oldukları için hastalık bulaştırmıyorlar.

Araştırmalarını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlayan California Üniversitesi (Irvine) ve Oxford Üniversitesi genetikçileri, hastalıkla mücadele için dişilere karşı erkekleri kullanıyorlar. Araştırmacılarca genetiği değiştirilmiş erkekler dişilerle çiftleştiklerinde bir sonraki neslin dişlilerinde kanat kaslarının gelişimi engelleniyor ve uçma yetilerini yitiriyorlar. Erkeklerse bu mutasyondan etkilenmiyor.

Uçamayan dişiler doğada fazla yaşayamayacaklarından, araştırmacılar bunların laboratuarlarda üretilip doğaya bırakılmaları halinde 6-9 ay içinde sözkonusu sivrisinek türünün kökünün kuruyacağı, taşıdıkları hastalığın da ortadan kalkacağı ya da en azından yayılma hızının büyük ölçüde düşeceği umudundalar.

Sayfa Yükleniyor...