HAMİLELER NEDEN AŞERER?
(Çağrı Berkel)


Aşerme gebeliğin ayrılmaz bir bileşeni ya da her gebenin mutlaka hissedip yaşadığı bir durum değil. Gebelerin yüzde 70 - 80’inde, özellikle de gebeliğin ilk üç ayında görülebiliyor. Aşermenin nedeni kesin olarak açıklanmış değil. Gebelikte oluşan hormon değişikliklerinin koku ve tat duyularını hassaslaştırdığı biliniyor. Bunu doğrulayan bir diğer durum, benzer hormon değişikliklerinin olduğu menopoz dönemlerinde de aşermenin gözlenmesi. Gebelik döneminde bazı yiyecek ve içeceklere karşı, daha önce olmayan tiksinme/kaçınma duyguları ortaya çıkabiliyor. Aşerme ve tiksinmenin, gebeleri yararlı yiyeceklere yöneltici, zararlı yiyeceklerdense kaçındırıcı işlevi olduğu öne sürülüyor. Ama bu her zaman geçerli değil; üstelik neden o sırada bulunması en zor olan yiyeceğe aşerildiğini de açıklayamıyor. Bu durumun bir istisnası, bazı gebelerde görülen toprak yeme (pika) isteği. Bu durum gözlendiğinde, demir eksikliğine bağlı kansızlık mutlaka araştırılmalı. Aşermenin önemli bir bileşeni de kültürel öğrenme. Gebelikte aşerildiği bilgisi, çoğu gebenin aşerme davranışı göstermesine kaynaklık edebiliyor; özellikle 5. aydan sonra görülen aşermelerde.
Prof. Dr. Selçuk CANDANSAYAR
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi.