Solun 30 yıllık görsel serüveni

İletişim Yayınları'nın 30. yılını kutladığı 'Afişe Çıkmak' sergisi, sinematek afişlerini, çizgileri, dönemin ilk albümlerini, kaset kapaklarını gözler önüne sererken; duvarlardaki sloganlar, yazılan pankartlar, 1 Mayıs hazırlıkları ve DİSK’in arşivinden alınan pek çok görsel malzemeyi bir araya getiriyor.

Solun 30 yıllık görsel serüveni

İletişim Yayınları “30. Kuruluş Yıldönümü”nü Yılmaz Aysan’ın “Afişe Çıkmak: 1963-80 Solun Görsel Serüveni” adlı kitabı ve sergisiyle kutluyor. Tütün Deposu’nda yer alan serginin dün gerçekleşen açılış töreni yayınevinin yazarları, editörleri, çevirmenlerinin yanısıra, akademisyenleri, gazetecileri ve sanatçıları bir araya getirdi.

Sergi açılışında ilk konuşmayı İletişim Yayınları kurucularından Murat Belge yaptı. Konuşmasında; İletişim Yayınları’nın kuruluş fikri ve oluşum aşamalarından bahseden Murat Belge, yayınevinin bugüne kadar değerli yazarları Türkçe’ye kazandırmak, akademik tezleri en çok teşvik eden yayınevi olmak gibi misyonlar taşıdığını 30 yıldır da aynı çizgiyi koruduğunu belirtti.

Yayınevinin kuruluş yıldönümünün “Afişe Çıkmak” kitabı ve sergisiyle buluşmasının da çok önemli olduğunu söyleyen Belge, “Sergilenen afişlerin hepsi sevgiyle yadedilen bir geçmişi hatırlatmıyor maalesef, fakat sahici ve dopdolu bir tarihe işaret ediyorlar. Böylesi zor tarihler insanların yaşam serüvenlerini besliyor, insanlara dolu dolu yaşadıkları duygusunu verebiliyor,” dedi.

Kitabı ve sergiyi hazırlayan Yılmaz Aysan da konuşmasında, 40 yılı aşan bir çalışmanın ürünü olan “Afişe Çıkmak” kitabı ve sergisinin İletişim Yayınları’nın “30. Yıl” kutlamalarının başlangıç etkinliği olmasından gurur duyduğunu söyledi. Sergilenen tüm arşivin aslında yok edilmiş bir hafızayı canlandırdığını belirten Aysan, “Dönem kendi propaganda malzemelerini yarattı. Gençler sadece afiş, duvar yazıları, kartpostal gibi malzemelerle değil, tiyatro, sinema, müzik ile de kendilerini ifade etme zeminleri yarattı. Fikri olup da mücadeleye katılmış her bir birey bir anlamda afişe çıkmış sayılır” dedi.

Solun 30 yıllık görsel serüveni - 1

Tophane’deki Tütün Deposu’nda yer alan sergi, “Afişe Çıkmak: 1963-80- Solun Görsel Serüveni” kitabında yer alan grafik ürünlere ev sahipliği yapıyor. Sergi, Sinematek afişlerini, Abidin Dino, Sait Maden, Orhan Taylan, Bülent Erkmen, Selçuk Demirel, Mehmet Sönmez’in eserleri ile Hümeyra’dan Fikret Kızılok’a, Cem Karaca’dan Bülent Ortaçgil’e kadar dönemin ilk albümlerini çıkaran sanatçıların kaset kapaklarını gözler önüne sererken; duvarlardaki sloganlar, yazılan pankartlar, 1 Mayıs hazırlıkları ve DİSK’in arşivinden alınan pek çok görsel malzemeyi bir araya getiriyor.

Hem ’de solun 30 yıllık tarihinin hem de dünden bugüne kalanların resimli belgesi niteliğinde olan “Afişe Çıkmak: 1963-80- Solun Görsel Serüveni” sergisi 23 Mart tarihine kadar açık kalacak ve çeşitli etkinliklerle dönemin sözlü tarihine de ışık tutacak.

Sayfa Yükleniyor...