STM, MİLGEM’de işbirliğine gidiyor

Türkiye’nin milli imkanlarını azami oranda kullanılarak dizayn ve inşa edilmesini öngeren Milli Gemi (MİLGEM)Projesi’nde STM altyükleniciler ile işbirliğine gidiyor.

STM, MİLGEM’de işbirliğine gidiyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Deniz Kuvvetleri komutanlığı’nın ortaya koyduğu vizyon ve kararlı tutum ile gerçekleşen ve ’nin milli imkanlarını azami oranda kullanılarak dizayn ve inşa edilmesini öngeren Milli Gemi (MİLGEM)Projesi’nde STM altyükleniciler ile işbirliğine gidiyor.

Proje hakkında bilgi veren STM Deniz Projeleri Direktörü (E) Y. Müh. Tuğa. M. Savaş Onur, MİLGEM’in Türkiye şartlarına özgü olarak geliştirilen tedarik modeli ile hayata geçtiğini söyledi. Onur, “MİLGEM ile Türkiye’de mevcut gemi inşa ve savunma sanayi potansiyelinin azami oranda kullanılması ve geliştirilmesi de amaçlanmaktadır.” dedi.

MİLGEM Projesi’nin gerçekleştirilmesi amacıyla, Türkiye’de kamu ve özel sektörde sahip olunan tüm potansiyelin seferber edildiğini belirten Onur, şunları kaydetti ; “Bütün çalışmalar Deniz Kuvvetleri MİLGEM Proje Ofisi (MPO)’nin yönetiminde; Deniz Kuvvetleri ve projede yer alan diğer kamu kurumlarının yanısıra sanayide mevcut özel sektör firmalarının mühendislik imkanları, bilgi ve tecrübeleri de kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Diğer taraftan geminin inşa edilmesi ve donatılması için gerekli olan binlerce işçilik resmi ve dökümanı da, bilgisayar ortamında geminin 3-boyutlu katı modeli yaratılarak üretilmektedir. Bu maksatla da özel sektörün mevcut imkanları azami oranda ve etkin olarak kullanılmaktadır.”

STM, MİLGEM’de işbirliğine gidiyor - 1 Heybeliada

MİLGEM birinci gemisinin (HEYBELİADA) dizayn, platform inşa ve donatım malzeme ve hizmetlerinin tedariği sorumluluğunu üstlendiklerini ifade eden Onur, tedarik edilmekte olan birçok kalem malzemenin, rafda hazır piyasa ürünü olmadığını vurguladı. Onur, gemide bulunacak birçok önemli alt sistem, cihaz ve malzemenin, MİLGEM Projesi için geliştirildiğini söyledi. Onur, “Türkiye’de üretilen bu ürünler ve oluşturdukları bilgi, diğer askeri gemi projelerinde kullanılabileceği gibi, Türk Sanayicilerine de kazandıkları standartlar ve aldıkları sertifikalar ile yurt dışı pazarlara açılma imkanı sağlayacaktır.” dedi.

Onur, MİLGEM Projesinde, STM’nin alt yüklenicisi olarak yer alan 50’yi aşkın Türk sanayicisinin özverili, yaratıcı ve başarılı çalışmaları sonucunda gemi inşa ve donatımında kullanılan yerli malzemenin, cihaz ve sistemlerinin değer olarak yüzde 60 oranında, kalem bazında ise yüzde 80 oranlarına ulaştığı bilgisini verdi.

STM, MİLGEM’de işbirliğine gidiyor - 2 Heybeliada

Onur şöyle devam etti: ”MİLGEM Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın liderliğinde, Türkiye’nin ilgili sanayi potansiyelinin en yoğun ve gerçekçi oranda kullanılması, teknoloji anlamında sanayinin gelişmesini desteklemesi ve de Türk Deniz Kuvvetlerinin sahip olduğu bilgi ve tecrübenin özel sektör sanayicisine aktarılmasını sağlayan boyutuyla da büyük önem arzetmektedir. Savaş gemisi projeleri çok yüksek maliyetli olmanın yanısıra, büyük ve geniş bir sanayi kesiminin rol aldığı ve teknoloji anlamında kendini yenileyen, büyük istihdam yaratan ve karlılık oranı ticari gemilere nispetle çok daha yüksek olan projelerdir. Savaş gemilerinin talep miktarı ticari gemilere oranla şüphesiz çok daha düşüktür ve çok yüksek maliyetli savaş gemisi projelerinin gerçekleşmesi uzun süreyi ve kararlı mücadeleyi gerektirmektedir. MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen korvet sınıfı savaş gemileri, büyüklük ve görev profili olarak bugün dünya ülkelerinin deniz kuvvetlerinde en çok tercih edilen savaş gemileri kategorisinde yer almaktadır. Bu bağlamda, Türk Gemi İnşa Sanayi, MİLGEM projesi sonucunda geliştirdiği yetenekleri ile yakın gelecekte, savaş gemisi endüstrisi alanında dünya pazarlarında yer alacak bir konumuna gelebilecektir.”

Sayfa Yükleniyor...