Su fışkıran kuyudan gelen uğultu korkuttu

Aksaray'da bir kuyudan 4 gün önce başlayan ve 50 metre yükseğe ulaşan su, hız kesmedi. Kuyudan gece uçak sesine benzer uğultular geliyor.

Aksaray'a bağlı Kutlu beldesinde bir tarlada 1997 yılında açılan ve bir süre önce suyu kuruyan kuyudaki borular sökülmek istendi.


Kuyuda gözlenen olağandışı hareketlilik ve gelen gürültü nedeniyle, çalışmayı yapan ekip işi bırakarak kenara çekildi.

Bir süre sonra, patlamaya benzer gürültüyle kuyudan fışkırmaya başlayan su, çalışma yapan ekibi şaşırttı.

50 metreye ulaşan suyu incelemek üzere Maden Teknik Arama'dan 10 mühendis bölgeye geldi. Uzmanlar, daha önce böyle bir görüntüyle karşılaşmadıklarını söyledi.

Kuyudan kum taşlarıyla birlikte yoğun şekilde karbondioksit gazı çıkıyor. Karbondioksitin kaynağının bölgedeki Hasan Dağı olduğu ortaya çıktı.

4 gündür çıkan gazın, kuyu çevresinde 100 metrekarelik obruk benzeri bir çökmeye neden olacağı tahmin ediliyor.

15-20 GÜN DAHA SÜREBİLİR
MTA uzmanları, su çıkışının 15-20 gün daha devam edebileceği tahmininde bulundular.

Su çıkan kuyunun çevresinde bir iki tane daha kuyu açılarak basınç düşürülecek ve su çıkışı kontrol altına alınacak.

Kutlu beldesi Belediye Başkanı İbrahim Bolakar, "Kuyudan gazlı su çıkışı, seviyesini düşürmeden sürerken, suyla taş ve kum çıkışının da devam etmesi, yer altında bir boşluğun oluştuğunu gösteriyor" dedi.

Belde yakınındaki bu kuyudan dolayı insanların endişe içinde olduğunu vurgulayan Bolakar, şunları ifade etti:

"Kuyu çevresinde değişik alanlarda kabarcıklar oluşmaya başladı. Çok fazla gürültü var ve yer altından sesler geliyor. Kasabamızın kuzeyindeki evlerden kuyuya yakın olanlar, bunu daha iyi hissediyor. Vatandaşlar, geceleri kuyudan gelen uçak sesine benzer uğultulardan dolayı endişe içinde. Ayrıca uzmanlar kuyu çevresinde göçme sonucu bir obruk oluşabileceğini belirtirken, çevreden gelen vatandaşlar bu uyarıya aldırmadan kuyu yanına kadar gidiyorlar."

PROF. BAYARI: VOLKANİZMANIN YAN ÜRÜNLERİ
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Bayarı, şu görüşleri dile getirdi:

"Yoğun karbondioksit çıkışları bölgenin yakın jeolojik geçmişindeki volkanizmadan kaynaklanıyor. Arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmelere göre, karbon ve helyum elementlerine ait izotop bileşimleri, yoğun karbondioksit getiriminin yer kabuğunun Konya Kapalı Havzası'ndaki incelmesine eşlik eden magma yükseliminden kaynaklandığını gösteriyor. Bu magmatik yükselimden kaynaklanan yanardağ faaliyeti Konya-Çumra bölgesindeki Çatalhöyük neolitik yerleşimine ait bir duvar resminde de gösteriliyor. Araştırmamıza göre, yoğun karbondioksit çıkışları halen sakin durumdaki bu volkanizmanın yan ürünleri."

Bölgede karbondioksit çıkışının yeni bir olay olmadığını ifade eden Bayarı, magmatik kökenli karbondioksit çıkışlarının yoğun olarak Konya-Ilgın, Konya-Karapınar, Niğde-Bor ve Aksaray bölgesinde gözlendiğini, Aksaray ve Bor çevresinde bu gaz çıkışlarından kuru buz üretildiğini belirtti.

Obruk oluşumu ile karbondioksit gazı arasında ilişki olduğunu belirten Bayarı, ''Yerkürenin derinliklerinden kaynaklanan karbondioksit gazının yüzeye akışının yoğunlaştığı bölgeler olası obruk oluşum alanlarıdır'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...