Suda yaşayan boynuzlu dinozor

Güney Kore'de ortaya çıkarılan yeni dinozor fosili, kayıtlardaki 20 milyon yıllık bir boşluğu dolduruyor.

Suda yaşayan boynuzlu dinozor

Güney Kore, Japonya ve Amerika’lı paleontologların oluşturduğu ekip, Güney Kore’de buldukları yeni dinozor fosilini inceleyerek yayınladılar. Yeni bir cins olarak tanımlanan ve Koreaceratops hwaseongensis şeklinde adlandırılan boynuzlu dinozor, 103 milyon yıl önce Erken Kretase döneminin sonlarına doğru yaşamış.

Araştıma makalesinin yazarlarından Cleveland Doğa Tarihi Müzesi Omurgalı Paleontolojisi birim yöneticisi olan Michael J. Ryan, bulgunun dinozorların Asya Kıtası’nda ortaya çıkışlarından Kuzey Amerika’da ilk defa görünmelerine değin geçen 20 milyon yıllık süreye ait fosil kayıtlardaki boşluğu doldurduğunu ve bu nedenle oldukça önemli olduğunu belirtiyor, “Bölgeden genellikle dinozor yumurtası ve ayakizleri elde edilmesine karşın böylesi bir fosil bugüne kadar ortaya çıkarılamamıştı.”

Yaklaşık 1,5-2 metre uzunluğunda ve 30 ila 50 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen dinozor, Kuzey Amerikalı dv akrabası ve jeolojik açıdan öncülü olan Triceratops kadar büyük değil. Bir papağanı andıran yüze sahip olan Koreaceratops ‘un çenelerinin ucunda yer alan gaga yapısı nedeniyle otçul beslendiği öngörülüyor.

Araştırmacılar, kuyruk omurlarında yer alan uzun dikenlerin, bu dinozorun iyi bir yüzücü olduğuna işaret ettiğini ve zamanının büyük kısmını suda avlanarak geçirdiğini düşünüyorlar.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Suda yaşayan boynuzlu dinozor - 1
Suda yaşayan boynuzlu dinozor - 2

Sayfa Yükleniyor...