Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ziyaretini değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Erdoğan'ın Rusya ziyaretini değerlendirdi. Görüşmede Suriye krizine yönelik kararlar alındığını söyleyen Çavuşoğlu; dışişleri, istihbarat ve silahlı kuvvetlerden oluşan "üçlü mekanizma" kurulacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ziyaretini değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı Rusya ziyaretini değerlendirdi.

Görüşmelerin son derece başarılı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "İki lider de uçak krizi öncesi ilişkilerin düzeyine hatta üzerine çıkma kararı aldılar. İki ülke de ilişkilerin önemini bir kez daha anladı" dedi.

AA'ya konuşan Çavuşoğlu, görüşmede Suriye kriziyle ilgili kararlar da alındığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, istihbaratlar ve silahlı kuvvetlerden oluşan 3'lü bir heyet oluşturulacağını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: 

"Burada alınan kararlar var. Bunları hemen hayata geçirmeye başlayacağız. Birinci somut adım, Suriye ile ilgili aramıza değişik adımlar vardı. Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz."

"SİVİLLERİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ"

"Suriye konusunda ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konusunda Rusya ile aynı düşünüyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Ve terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep’in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"FETÖ İLİŞKİLERİ BOZMAK İÇİN ÇABA SARFEDİYOR"

Çavuşoğlu'na Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "FETÖ'nün Rusya ile ilişkilere kast ettiği anlaşılıyor" açıklaması da soruldu.

"FETÖ sadece Rusya ile değil tüm ülkelerle ilişkimizi bozmak için gizli değil açık açık çaba sarfediyor" diyen Dışişleri Bakanı şöyle devam etti:

"Birçok parlamentere sponsorluk yapıp para verdiler, aleyhine kararlar aldırmak için uğraşıyorlar. Türkiye aleyhine çalışma yaptıklarını biliyoruz. Rusya ile ilişkilerimizi bozmak için de yoğun çaba sarfettiler. Uçak krizi sonrasında da Rusya'ya yanaşarak Türkiye aleyhine işbirliği yapmak istediler. Uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında. Bu paralel çeteye (FETÖ) üye oldukları için, uçak düşürme hadisesine katıldıkları veya uçağı düşürdükleri için değil. Tüm boyutlarıyla bunları yargı inceleyecek, değerlendirecek." 

"LİBYA FETÖ OKULLARINI KAPATTI"

FETÖ'nün yurtdışı faaliyetlerine de değinen Çavuşoğlu, Libya'da da FETÖ'ye ait okulların kapatıldığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Türkiye ile Rusya en kritik dönemde bile iki komşu olarak ilişkilerini belirli düzeyde götürmüştür. AK Parti  iktidara geldikten sonra Batı ilişkilerini ne kadar güçlendirdiyse aynı oranda Rusya ile ilişkileri de güçlendirmiştir. Yani çok yönlü proaktif politikanın bir yansıması. Bunları birbirine tamamlayıcı olarak gördük, hiçbir zaman alternatif görmedik.

AB ile ilişkilerimizin en üst düzeye çıktığı dönemde AB'ye 'ya bizimle ol ya Rusya ile' deme fırsatını da vermedik. NATO için de aynı şekilde, dengeli bir şekilde götürdük. 

24 Kasım hadisesinden sonra ilişkilerimiz bir hasara uğradı. Biz Rusya'ya karşı bir adım atmadık. Rusya ile ilişkilerin iyi olmasını samimi bir şekilde istiyoruz. Ticaretin önünde engeller vardı, bunları kaldırıyoruz. Putin'in kısıtlamaları kaldıracağını söyledi. İşadamlarımıza yönelik kısıtlamalar da kaldırılıyor. Turizm kısıtlamaları vardı, bunlar da ortadan kaldırılıyor. Charter seferlerinin başlaması için çalışmalar başladı.

İki ülkede yatırımların teşvik edilmesi konusu var. Akkuyu konusunda süreç hızlandırılacak. Stratejik yatırım kapsamına almamızı istediler. Türk Akımı ve Güney Akımı için çalışmalar sürüyor. Enerji konusunda somut adımlar attık.

Birçok bakımdan faydalı olan bu ziyaretin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Günler içinde görebileceğimiz adımlar da olacak. Akkuyu ve Türk akımı gibi projeler zaman alacak ama bu iki konuda süreci hızlandıracağız. Bu süreçte yapmamız gereken şeyler var.

Batıya yönelik bir mesaj olsun diye Rusya ile ilişkilerimizi düzeltmiyoruz, kendi çıkarlarımız için düzeltiyoruz. Bölgenin çıkarları için yapıyoruz. Batı'ya yönelik mesajlarımızı biz net bir şekilde veriyoruz. Birçoğu darbe girişiminden sonra gerçek dost olup olmadıklarını ortaya koydular. Rusya ile olan ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez.

(Türkiye ve Rusya'nın savunma sanayi işbirliğini artırma kararı) NATO bölgesi dışından savunma sanayiyle ilgili füze dahil işbirliği yapan ülkeler var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konuda işbirliği yapmak istedi. Ama elde ettiği sonuçlar bizi tatmin etmedi. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz son derece normaldir. Ama bunu NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz.

Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lazım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lazım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, Türkiye'de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım."

Sayfa Yükleniyor...