Suya çimento karıştı, 600 bin balık öldü

Trabzon Maçka'da dereye bent yapılırken suya karışan beton, havuzlara aktı. Yaklaşık 600 bin balık telef oldu.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nin Coşandere mevkisinde bulunan alabalık tesislerindeki balıkların büyük bölümü dün öldü. Balık ölümlerinin görüldüğü havuzlara akan suda harç kalıntıları olduğu gözlendi.

'de alabalık üretim çiftliği kuran tek kadın olan Ayşe Kara ve diğer üreticilere ait tesislerden tarihi Sümela Manastırı ile vadiye gelen yerli ve yabancı turistler balık satın alıyordu.

Çiftliklerde yer alan aralarında anaç ve yavruların da bulunduğu balıkların tamamına yakınının ölmesi yüzünden üreticiler büyük çapta maddi zarara uğradı.

Balıkların, çiftliklerine su aldıkları derede yapımı süren bende dökülen betondaki harcın suya karışarak havuzlarına gelmesi yüzünden öldüğünü öne süren işletmeciler, bendin yapımını üstlenen kişileri jandarmaya şikayet etti.

Jandarmanın yanı sıra, İlçe Tarım Müdürlüğü ve sağlık görevlileri çiftliklere gelerek tespitler yapıp, balıkların kesin ölüm nedenini saptamak için sudan örnek aldı.

Coşandere Alabalık Tesisi sahibi Ahmet Şahin, 12 yıldır alabalık yetiştiriciliği yaptığını belirterek, şunları anlattı:

"Havuzlarımıza su aldığımız derede bent çalışması var. Müteahhitler oradan dereye çimento suyu akıttılar, bu su havuzlara gelince bütün balıklarımızı öldürdüler. Bu su dereye karıştı ve dereyle birlikte havuzlara geldi. Zaten sıcaklık 22 dereceyi geçtiği için balık oksijen almakta zorluk çekiyor. Üzerine de bu çimentolu su gelince balıkların işi bitti."

Havuzlara karışan harçlı su yüzünden ölmeyen balıkların da hayatta kalma şansının zor olduğunu ifade eden Şahin, 100-150 bin lira civarında olan zararının karşılanmasını talep etti.

Alabalık çiftliği sahibi Yılmaz Taşdelen ise 10 yıldır bu işle uğraştığını ve 150 bin balığı olduğunu ifade ederek, havuzlarına su sağlayan dereye karışan beton harcı sebebiyle balıklarının tamamına yakınının öldüğünü söyledi.

Yılmaz, yetkililerin havuzlardaki sudan örnek aldığını belirterek, ''Bir yıllık emeğimiz heba oldu. Zaten bu işten pek karımız yoktu. Bölgedeki baraj ve set yapımlarına karşıyız. Çünkü bunlar bizi etkileyecek'' diye konuştu.

TEK KADIN ÜRETİCİNİN BALIKLARI DA TELEF OLDU
Türkiye'de alabalık üretim çiftliği kuran tek kadın olan ve Sümelas Camping adlı tesisin işletmeciliğini yapan Ayşe Kara ise 16 yıldır erkek işi olan balık yetiştiriciliğini hayvanları çok sevdiği için yaptığını söyledi.

Kara, tesisine 3 kilometre uzaklıkta taşeron firma tarafından bent yapımının sürdüğünü, balıklarının bu bende kamyonlarla dökülen harcın suya karışması yüzünden öldüğünü belirtti.

Olayda kendisinin de binlerce balığının öldüğünü vurgulayan Kara, "Defalarca dilekçe göndermemeze rağmen dikkate almadılar. Bugün sabah saatlerinde balıklarımız ölmeye başladı. Şu anda harç arabalarının döktüğü ilaçlı su, beton suyu hala çalışma zemininde akmakta. Dökülen harçlar derenin başında benim tesis olduğu için ilk önce benim çiftliğe geldi. Anaçların dışında 70 bin  büyük balığım ile yine 70 bin civarında yavru balığım öldü" dedi.

Kara, ölmeyen balıkların da harçlı su yüzünden 2-3 gün içinde öleceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şu anda ölen balıkların tamamı havuzların dibine indi. Maddi olarak ne kadar zararım olduğu konusunda bir şey diyemeyeceğim, ama çok büyük zararım oldu. Zaten 2 haftada 10 bin liralık yem atıyoruz. Sadece yem zayiatı 60 bin lira, ben bunun altından nasıl kalkacağım. Ben Türkiye'deki tek kadın balık üreticisiyim, devletin bunu bana hiç yapmaması lazımdı. Yetkililerden talebim, gelsin görsünler. Turizm bölgesine bunu yapmamaları lazımdı. Bu güzellik hiç bir yerde yok."

Sayfa Yükleniyor...