Taksim'de "nükleer kamp"

Greenpeace Akdeniz, Taksim Meydanı’na kamp kurarak, nükleer planları iptal edilene kadar Meydan’dan ayrılmayacağını açıkladı.

Taksim'de "nükleer kamp"

Greenpeace Akdeniz sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı’nda nükleere karşı barışçıl bir direniş başlattı. Basın açıklamasıyla başlayan eylem, Hükümet’in nükleer santral planlarını protesto etmeyi amaçlıyor ve Başbakan Erdoğan nükleer planlarını durdurduğunu açıklayana dek meydanda devam edecek.

Taksim Meydanı’na kamp kurarak 3 metre büyüklüğünde bir varil, 8 çadır ve 20 nükleer varil taşıyan eylemciler “ nükleer istemiyor” ve “Bir oydan fazlayız” yazılı pankartlar açtı.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi “Demokratik haklarımızı kullanarak Türkiye’de nükleer enerji santrali planlarının iptalini talep etmek için buradayız.

Yaptırdığımız geniş kapsamlı kamuoyu araştırması da gösteriyor ki Türkiye’nin %64’ü nükleere hayır diyor ve %86’sı nükleer santrale yakın bir yerde yaşamak istemiyor.

Mesele nükleer gibi bizim ve gelecek nesillerin hayatını ilgilendiren bir konu olduğunda bir oydan daha fazlası olduğumuzu göstermek için burada kalacağız” dedi.

Taksim'de "nükleer kamp" - 1



Greenpeace Akdeniz'den bu konuda yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

" "Bir Oydan Fazlayız' mesajı bugünlerde yalnızca bir oya dolayısıyla bir rakama indirgenmiş insanların nükleer söz konusu olduğunda birer anne, baba, genç olduklarını hatırlatıyor. İnsanları oy vermekten fazlasını yapmaya çağırıyor. Greenpeace, insanları nükleer gibi tüm nesillerin hayatını etkileyecek bir konuda oy vermekten fazlasını yapmaya ve karar vericilere %64’ün sesini duyurmak için herkesi nöbet tutmak üzere Taksim’e çağırıyor.


Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor

Fukuşima’daki felaketten sonra pek çok ülke nükleer planlarını askıya aldı ya da iptal etti;

-          Japonya 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti.
-          İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.
-          Almanya hükümeti 7 santrali kapattı ve 2022 yılına kadar da santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılması planlanıyor.
-          Çin hükümeti nükleer santral planlarını askıya aldı.
-          İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşındı.
-          Avrupa’da nükleer santrallere dayanıklılık testi uygulanıyor.

Türkiye Hükümeti ise Ecemiş fayının 20-25 km. yakınından geçen bir bölgede kurulması planlanan Akkuyu nükleer santrali planlarına devam ediyor. Japonya’da yaşanan felaketi deprem tetikledi ve sonrasında yakıt çubukları soğutulamadı. Benzer bir durumun Akkuyu’da yaşanmaması için Greenpeace Hükümet’ten bir an önce nükleer planlarını iptal etmesini ve tercihini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilerden yana kullanmasını talep ediyor."

Sayfa Yükleniyor...