Talip Özkan’a veda

İzmir’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren bağlama üstadı Talip Özkan, son yolculuğuna uğurladı.

Talip Özkan’a veda

TRT sanatçısı ve bağlama ustası Talip Özkan için TRT İzmir Bölge Müdürlüğünde tören düzenlendi.

Törende konuşan TRT İzmir Televizyonu Müdürü Oğuz Kaçtan, Ankara Radyosunun yanı sıra İstanbul, ardından da İzmir Radyosunda görev yapan Özkan'ın çok sayıda öğrenci yetiştirdiğini, Türk halk müziğine sayısız derleme kazandırdığını söyledi.

Kaçtan, ''Talip Özkan, bağlamayı dünyayla tanıştıran ilk sanatçımızdır'' dedi.

GÜR: HOCAM OLMASAYDI...
TRT İzmir Radyosunda ses sanatçılığı ve koro şefliği yapan Hale Gür de Talip Özkan'ın çok iyi bir hoca ve derleyici olduğunu dile getirerek, ''Hocamızın özellikleri saymakla bitmez. Hale Gür olmuşsam onun emekleri sayesindedir'' diye konuştu.

Gür, Özkan'ın, yaptığı çalışmalarla sadece 'de değil, tüm dünyada tanındığını kaydetti.

Törene katılan Özkan'ın sanatçı dostları, ''duayen'' olarak niteledikleri Özkan'ın başarılarının Türkiye sınırları dışına taştığını ifade ettiler.

Talip Özkan'ın cenazesi, Alsancak Hocazade Cami'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Narlıdere Mezarlığı'na defnedildi.

TALİP ÖZKAN KİMDİR?
Talip Özkan, 1939 yılında Denizli'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Acıpayam'da, lise öğrenimini ise Denizli'de tamamladı.

Türk halk müziğinin önemli isimlerinden Muzaffer Sarısözen ile lise yıllarında Acıpayam'da tanıştı. Sarısözen, Özkan'ın bağlamadaki icra tekniğini ve performansını göz önünde bulundurarak, onu radyo emisyonlarına çağırdı.

1957-58 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümünü kazanan Özkan, öğrenim için Ankara'ya geldiğinde Ankara Radyosunun halk müziği programlarına katılmaya başladı. Daha sonra sınavları kazanarak, profesyonel hayata ilk adımını attı.

Ankara, İstanbul ve İzmir Radyosunda korist, koro şefi, öğretmen, derlemeci ve müfettiş olarak görev yaptı.

Meslek hayatının her aşamasında, derleme faaliyetlerine büyük önem veren Özkan, Türkiye'nin birkaç kenti hariç, hemen her kentin, ilçe ve köylerinden halk ezgilerini derledi. Bu derlemelerin çoğunu, kişisel çabalarla yaptı.

1976-77 yıllarında Paris'e yerleşerek, halk müziği çalışmalarına Avrupa'da devam etti.

Avrupa'daki konser ve Türk müziği tanıtım çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda Paris Üniversitesi’nde önce müzikoloji, sonra etnomüzikoloji doktorası yaptı.

Özkan, bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturdu.

Bağlama çalışındaki, tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özelliklerinden olan Özkan, kanser tedavisi gördüğü İzmir'de, önceki gün vefat etti.

Sayfa Yükleniyor...