Tarantulalar Ankara'da

“Küresel ısınma nedeniyle papağan ve tarantula gibi hayvanlar Ankara’da yaşam alanı bulmaya başladı.”

Tarantulalar Ankara'da

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Barbaros Çetin, ''Küresel ısınma nedeniyle iklim değişiklikleri gerçekleştiğini, tropikal iklimde yaşayan papağan, çöl karakterli tarantula gibi hayvanlar ve farklı coğrafyalarda görülmesi gereken bitkilerin Ankara'da yaşam alanı bulmaya başladı” diyor. Prof. Dr. Çetin, AÜ Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Salonu'ndaki konferansta, dünyanın yaşanabilirliği için doğayı dengede tutan ögelerin birbiriyle olan ilişkisinin bozulmaması gerektiğini ifade etti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ “ATIKLAR”
Küresel iklim değişikliğini tetikleyen en önemli unsurlardan birinin atıklar olduğunu anlatan Çetin, bertaraf tesislerinin kapasitesinin dünyanın atıklarını karşılamada yetersiz kaldığını ve bu durumun, doğanın dengesini olumsuz etkilediğini belirtti.
Çetin, 1980'li yıllardan itibaren dünyanın kendini yenileme gücünü yitirdiğini kaydederek, insanların yaşam kalitesi ve sınırlarının yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Küresel ısınmaya ilişkin araştırmalardan örnekler veren Çetin, 1960'lardan itibaren dünyadaki sıcaklık ve karbondioksit oranının sürekli arttığını vurguladı. Tüm dünyada olduğu gibi 'de de küresel ısınmanın olumsuzluklarına karşı önlem almakta geç kalındığını ifade eden Çetin, tarım alanları açmak için sulak alanların kurutulması gibi yanlış politikalardan dönülmeye başlandığını söyledi. Çetin, yer üstü suların içme suyu olarak kullanılmasını da eleştirerek, ''Gelişmiş ülkelerde yer altı sularından faydalanılır. Biz Melen ve Kızılırmak sularını kullanıyoruz. Bunlardan hiçbir şey elde edemediğimiz gibi, ekolojik dengeyi de bozuyoruz'' diye konuştu. Kıyıların doldurulması ve madencilik çalışmalarını da tehlikeli bulduğunu anlatan Çetin, şunları kaydetti: ''Ülkemizi tehdit eden en önemli konulardan biri madencilik. 3 gram altın için 10 ton su, 1 ton toprak çıkarılıyor. Küresel ısınmayla mücadele için ormanların çoğalması gerekiyor ama altın için yok ediyoruz. Manyas Kuş Cenneti (A) sınıfı Avrupa diplomasına sahip ama inanmayın, 14 fabrika atıklarını buraya döküyor.

“TÜRKİYE’NİN  İKLİMİ DEĞİŞTİ”

Türkiye'de artık karasal iklim yaşanmıyor. Küresel ısınma nedeniyle iklim değişiyor. Tropikal iklimde yaşayan papağan, çöl karakterli tarantula gibi hayvanlar ve farklı coğrafyalarda görülmesi gereken bitkiler Ankara'da yaşam alanı bulmaya başladı. Antalya'da portakal çiçekleri 4 ay erken çiçek açtı. Ilgaz Dağı'nda 4 yıl önce yüzlerce mantar vardı, artık yok. Kaşgar Dağları'nda 3 yıl önce karasal buzulların erimeye başladığını gördük.'' Hava kirliliğinin de giderek arttığını belirten Prof. Dr. Çetin, yakın zamanda hava kirliliğinden toplu ölümler yaşanacağını ileri sürdü.

Sayfa Yükleniyor...