Tarihten 480 eser bir arada

Denizler Müzayedeevi’nin 18 Nisan Pazar günü saat 14.00’de gerçekleştireceği Karma Eserler Müzayedesi’nde 480 eser koleksiyonerlerin beğenilerine sunuluyor.

Tarihten 480 eser bir arada

Denizler Müzayedeevi’nde gerçekleştirilecek Karma Eserler Müzayedesi’nde 480 lot eser sergilenecek.

Müzayedede öne çıkan eserler arasında; Atatürk’ün 1925 tarihinde imzaladığı ilk gençlik yıllarına ait “Atatürk’ten Hatıralar Sergisi-Ankara” damgalı fotoğraf, Sultan II.Mahmut’a ve Sultan Abdülmecit’e ait el çekme tuğralı fermanlar, 1728 tarihli M. Seutter tarafından hazırlarlanan İstanbul haritası, Nasip İyem, Engin Yontunç, Hüseyin Yüce gibi önemli Türk heykel sanatçılarının minyatür büst ve heykel çalışmaları, 1900-1937 yılları arasında Christofle ürünlerinde kullanılan horoz ve keçibaşı damgalı çay takımı, Seramik Osmanlı Devlet Arması, Halil Paşa imzalı karakalem çalışmalar, Sultan II. Mahmut dönemi, Osmanlı Devlet Armalı konsol (Console Doree) yer alıyor.

DESTİMAL MENDİLİ
Eserler arasında yer alan “Destimal” mendilin ise ilginç bir hikayesi var. Topkapı Sarayı’nda bulunan Hırkayı Saadet, her Ramazan ayının onbeşinci günü çıkartılarak önceden hazırlanmış ve destimâl olarak adlandırılan mendillere dokundurulur ve bu mendiller misafirlere hediye edilirdi. Bu mendillerin hediye edildiği kişilerin ölümleri halinde destimâller kefenlenmeden önce yüzlerine örtülürdü. Müzayedede yer alan Destimâl’in üzerinde şu dörtlük yazılı: "Hırka-i Fahr-i Rusül'e/ Atlas-ı çarh olamaz pây endâz/ Yüz sürüp zeyline takbil ederek/ Kıl Şefî'-i Ümem'e arz-ı niyâz."

Tarihten 480 eser bir arada - 1 Pirinç Keman Heykeli

BÜYÜK SULTANIN SARAYINDAN YENİ HİKAYELER
Müzayedede yer alan önemli eserlerden biri ise ünlü seyyah Jean-Baptiste Tavernier’nin İstanbul’u ve Osmanlı Devleti’ni anlatan “Nouvelle Relation de l’Interieur du Sérail du Grand Seigneur” (Büyük Sultanın Sarayından Yeni Hikayeler) adlı kitabının 1675 Paris tarihli orijinal baskısı. Hindistan-Fransa ticaretinin öncü isimlerinden sayılan Tavernier, 1631 yılında Regensburg’da Peder Joseph’in yardımlarıyla Doğu Akdeniz’e yolculuk eden bir seyyah grubuna katılmayı başarmış ve onlarla birlikte İstanbul’a ulaşmıştı. 11 ay burada kaldıktan sonra Tokat, Erzurum, Erivan ve İran’a geçmiş, Bağdat, Halep, Malta ve İtalya’yı da gezerek 1633 yılında Paris’e geri dönmüştü.

Müzayedede ayrıca, Osmanlı kültürünün, hat sanatının seçkin örnekleri, ünlü hattatların hat levhaları, fermanlar, beratlar, Constantinople markalı altın saatler, İstanbul gravürleri, haritalar, Osmanlı işlemeli yatağanlar, kemerler, tuğralı gümüşler, geleneksel, modern ve çağdaş Türk resminin önemli sanatçılarının eserleri, fotoğraflar, özel sigara kutuları bulunuyor.

Destimâl’in hikayesi: Destimâl, aslında elbezi, mendil anlamına gelen Farsça bir kelime. Ama özel olarak Hırkayı Saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tülbentleri ifade ediyor.

Sayfa Yükleniyor...