Tarımdan önce çömlekçiliğe başlamışlar

Arkeloglar, bugüne dek keşfedilen en eski çanak çömlek kalıntılarına ulaştı. Çin’de bulunan parçaların 20 bin yıl öncesine uzandığı belirtildi.

Tarımdan önce çömlekçiliğe başlamışlar

Arkeologların geçmişte keşfettiği en eski çanak çömlek kalıntıları 15 bin yıl öncesine dayanıyordu. Bu kalıntılar, insanların avcı-toplayıcı hayattan tarımcılığa geçtikleri 10 bin yıl önce çömlekçiliğe başladıkları teorilerini şüpheye düşürmüştü.

Çinli ve ABD’li bilim insanlarının yaptığı en son araştırmalar, çanak çömlekçiliğin en son buz devrine kadar uzanayor olabileceğini gösterdi.

Science dergisinde yer alan araştırmada yer almayan ancak Guardian’a yorumda bulunan İsrail’in Hebrew Üniversitesi’nden arkeolog Gideon Shelach, “Bu tür araştırmalar, 19-25 bin yıl önceki insanların sosyo-ekonomik eğilimlerini ve yerleşik tarım toplumlarının gelişimini anlamak açısından çok önemli” dedi.

Shelach, Asya’nın doğusunda çanak-çömlek yapımı ile tarımcılık arasındaki kopukluğun, bu bölgedeki insanların gelişimleri hakkında spesifik bilgiler sağlayabileceğini belirtti.

KESİN TARİH BELİRLENECEK
Yapılan en son araştırmanın başında yer alan Pekin Üniversitesi’nden Wu Xiaohong, AP haber ajansına verdiği bilgide kalıntılar üzerinde gerçekleştirdikleri radyokarbon tarihleme analizi ve diğer çalışmaları aktardı. Wu, “Bulduğumuz  kalıntıların tam olarak hangi tarihe ait olduğunu, ne amaçla kullanıldıklarını ve insanların hayatta kalmasına nasıl yardımcı olduğunu öğrenmeye çalışacağız” ifadesini kullandı.

Tarımdan önce çömlekçiliğe başlamışlar - 1

Antik çanak çömlekler, Çin’in güneyindeki Jiangxi eyaletinde 1960 yılında ortaya çıkarılan Xianrendong mağarasında keşfedildi. Arkeolog ve kimyager olan Wu, bazı araştırmacıların ilk analizleri sonucu çanak çömlek kalıntılarının 20 bin yıllık olduğunu düşündüklerini belirtti.

Wu, “İlk başta bunun mümkün olmayacağını düşündük. Geleneksel teoriye göre, çanak çömlek insanlar yerleşik hayata geçtiği ve tarıma başladıklarında ortaya çıktı” dedi. Wu, yer aldığı ekipte tarihi çanak çömlek kalıntılarının ait oldukları tarihleri kesin olarak tespit edebilen Harvard ve Boston Üniversitesi uzmanları bulunduğuna dikkak çekti.

Araştırma ekibi, bulguların ait olduğu tarihi daha net anlayabilmek için, kalıntılarla beraber bulunan kemik ve kömür kalıntılarını da inceledi.

AYNI EKİBİN İKİNCİ KEŞFİ
Wu ve meslektaşları, 2009 yılında Çin’in Hunan eyaletinde yien önemli bir keşfe imza atmıştı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yer alan araştırmaya göre, o yıl bulunan çanak çömlekler 18 bin yıl öncesine aitti. Bu bulgu, yerleşik hayat öncesinde insanların bu tür eşyalar ürettiklerine dair ilk önemli ipucu olmuştu.

Wu, “En son keşifle üç yıl önce yaptığımız keşif arasındaki iki bin yıllık fark çok büyük olmayabilir... Ancak mümkün olduğunca en eski bulgulara uzanmamız lazım. Kalıntıların yaşı ve bulundukları yer, bu tür eşyaların dağılımı ve medeniyetin gelişimindeki yerini anlamamız açısından önemli” dedi.

Sayfa Yükleniyor...