Tavşanlı’da maden ocağında göçük

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, özel bir şirkete ait maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan 7 işçiden 5'i kurtarıldı. Göçükteki işçilerden birinin öldüğü bildirildi.

Tavşanlı’da maden ocağında göçük

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine ilçeye bağlı Yörgüç köyünün Çanacık mevkisinde Mehmet Çinçineoğlu'na ait maden ocağında, henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi.

İlk belirlemelere göre göçük altında kalan 7 işçiden 5'i kurtarıldı. Göçük altında kaldığı tespit edilen işçiler Süleyman Koç'un yaşamını yitirdiği, Ali Osman Oktay'ın sağ olduğu kaydedildi. Oktay'ın seslenerek ekiplerden yardım istediği ifade edildi.

Göçük oluştuktan sonra kısa sürede olay yerine ulaşan Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerinin yürüttüğü çalışma sonucu, Şaban Bulut, Muzaffer Karaca, Ahmet Faruk Durgun, Hüseyin Zeybek ve Ali Çağlar adlı işçiler kurtarıldı.

Yörgüç Köyü Muhtarı Kadir Çelik, saat 22.30 sıralarında olayı öğrendiğini ve kısa sürede ocağın bulunduğu bölgeye ulaştığını söyledi.

Göçüğün nedenine ilişkin kesin saptamanın henüz yapılamadığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Göçüğün 500 metre derinlikte, 2-3 metrelik bölümde oluştuğunu biliyoruz. Bir işçimiz hayatını kaybetti. Diğerinin de seslerini arama kurtarma ekipleri duyuyor. Bu işçimizin kurtarılması için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Aynı ocakta 2007 yılında da bir göçük meydana gelmiş ve 1 işçi hayatını kaybetmişti.''

Tunçbilek Belediye Başkanı Mutahhar Temel de olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, sesi duyulduğu için yaşadığı belirlenen Ali Osman Oktay'ın kurtarılmasına çalışıldığını kaydetti.

Söz konusu ocakta 3 ay öncesine kadar çalışan 24 yaşındaki Mehmet Böcekçi ise koşulların yetersizliğinden bu işi bıraktığını söyledi.

Göçük olacak diye sürekli endişe duyduklarını ve son çare olarak işten ayrıldığını bildiren Böcekçi, ''2004 yılında başka bir maden ocağında göçük altında kaldım. Ancak ekmek parası için bu işe devam ettim. Çoğu yer altı ocağında şartlar iyi değil. Geldiğim noktada katlanamadığım için, ölüm riskini göze alamadığımdan 3 ay önce bu işi bıraktım'' diye konuştu.

Öte yandan, arama kurtarma çalışmalarını izleyenlerden bazıları, göçüğün yaşandığı ocakta bu yıl başına kadar 115 kişinin çalıştığını, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle ayrılanlardan dolayı işçi sayısının beş ayda 30'a düştüğünü iddia etti.

ENDİŞELER ARTTI
Gece ekiplere seslenerek yardım isteyen Ali Osman Oktay'ın seslerinin sabaha karşı sona ermesi üzerine ekiplerin işçinin yaşamından endişe ettiği bildirildi. Ekiplerin işçiye ulaşmak için yoğun çaba harcadığı kaydedildi.

VALİLİK 'MADENİ KAPATIN' DEMİŞ
Maden ocağı hakkında Valilikçe yaklaşık 2.5 ay önce eksikleri giderilinceye kadar kapatılması yönünde rapor verilmesine karşı üretim faaliyetinin devam ettirildiği bildirildi.

İl genelinde faaliyet gösteren 42 maden ocağında geçen aralık ve ocak aylarında iş sağlığı ve güvenliği koşulları ile yasal yükümlülükleri bakımından Valilikçe denetim yapıldı.

Vali Şükrü Kocatepe'nin talimatı doğrultusunda Vali Yardımcısı Mustafa İngenç başkanlığındaki komisyon, il genelinde 24 kömür, 6 krom, 3 manyezit, 2 bor, 2 antimuan, gümüş, manganez, şap, feldispat, kuvars işletmesi olmak üzere 42 ocağı denetledi. Denetim sonucunda 1'i açık olmak üzere 3 kömür ocağının faaliyetlerinin, eksiklikleri tamamlanıncaya kadar durdurulmasına karar verildi.

Kapatılan ocaklar arasında yer alan ve dün gece göçük oluşan Yörgüç köyündeki maden ocağıyla ilgili İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce 5 Martta hazırlanan raporda, ''burada kömür üretimi yapılamayacağı, nefeslik denilen havalandırma bacasının genişletilmesi ve diğer eksiklerin tamamlanmasından sonra faaliyetine devam edebileceği'' belirtildi. Buna karşı ocaktan kömür çıkarılmaya devam edildiği ve eksiklerin giderilmediği öğrenildi.

ÇALIŞMALARA 1 SAAT ARA VERİLDİ
Tavşanlı ilçesinde, özel maden ocağında yaşanan göçüğün altında kalan işçiyi kurtarmak için 16 saattir çalışma yürüten ekipler, elektrik kesintisi nedeniyle çalışmaya 1 saat ara verdi. Daha sonra jeneratörle çalışmayı sürdüren ekipler, bir göçük daha oluştuğu için ocakta zorlukla ilerliyor.

Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessese Müdür Yardımcısı Mustafa Çokuslu, müesseseye bağlı 4'ü mühendis 21 kişiden oluşan ilk ekibin gece yürüttüğü 8 saatlik çalışmayı, sabah saatlerinde 3'ü mühendis 13 kişinin yer aldığı ikinci ekibin devraldığını belirtti.

500 metre derinlikteki işçinin kurtarılması için çalışma yapılırken ocakta bir göçük daha oluştuğunu ifade eden Çokuslu, ekiplerin güvenliğini sağlamaya çalıştıklarından ocakta güçlükle ilerlendiğini bildirdi.

Ocakta ilerlemelerine engel olan bu bloku kaldırmaya başlayan ekiplerin Oktay'a ulaşmak için çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini söyleyen Çokuslu, ''Ocakta yan duvarlarda göçük meydana geldiği için çalışmalarımız yavaş ilerliyor. Ekiplerimizin can güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. İki ekip görev yaptı, çalışmaların iki vardiya halinde daha, yani 16 saat daha süreceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...