Tekel işçileri 4C için Danıştay'a dava açtı

Tekel işçileri, özelleştirilen işletmelerden çıkarılan işçilerin 4C'yi tercih etmeleri için tanınan bir aylık sürenin iptalini istedi.

Tekel işçilerinin Ankara'daki direnişi 64. gününde yasal platforma taşındı. Tekgıda-İş, 4C'yi düzenleyen Bakanlar Kurulu kararındaki bazı hükümlerin iptali için Danıştay'da iki ayrı dava açtı. Türk-İş ve diğer konfederasyonların hedefinde ise özelleştirme kanunu var.

Tekgıda-İş'in açtığı ilk davada, özelleştirilen işletmelerden çıkarılan işçilerin 4C'yi tercih etmeleri için tanınan bir aylık sürenin iptali isteniyor. Bu hüküm iptal edilirse Tekel işçileri sekiz aya kadar asgari ücretin iki katı tutarındaki iş kaybı tazminatını alabilecek ve bu süre bitiminde de isterse 4C'li olabilecek.

Dilekçede, ''İşçiler, iş akitlerinin feshi tarihinde yürürlüğe girmemiş koşulları, 30 gün içinde değerlendirmek zorunda bırakılmaktadırlar. 30 günlük süre, hak arama özgürlüğünü de ihlal edecek ölçüde kısa bir süredir. Bir idari karar olan Bakanlar Kurulu kararına dava açma süresi 60 gün olup, işçiler pek çok yönden Anayasa ve imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı yönleri olan bu çalışma ilişkisine karşı dava açma ve açılacak davada verilecek karara göre, geleceklerini belirleyecek karara varma şansına da sahip olabilmelidirler'' denildi.

Diğer davada ise 4C'li olma süresini 11 aya çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yasaya aykırı olduğu savunulacak.

Devlet Memurları Yasası'nda 4C statüsünün geçici süreli ve mevsimlik işler için geçerli olduğu hatırlatılarak, Bakanlar Kurulu'nun özelleştirilen tüm işletmelerden çıkarılan işçilere 4C yolunu göstermesinin, bu statüyü kalıcı ve sürekli hale getirdiği belirtilecek.

Sendikaya göre, bu dava kazanılırsa özelleştirme mağdurlarının işçi kadrosuna alınması zorunlu hale gelecek.

Türk-İş ve diğer konfederasyonların açtığı üçüncü davanın hedefinde ise özelleştirme kanunu var. Tekel işçileri Devlet Personel Dairesi Başkanlığı'na birer dilekçe yazacak ve özelleştirilen işletmelerden çıkarılan memurlarla aynı hakları talep edecek. Eğer kabul edilmezse eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya taşınacak.

Sayfa Yükleniyor...