Teknolojide söz gençlerin!

Ebeveynler teknolojik ürün satın almadan önce mutlaka ailenin gençlerine danışıyor.

Teknolojide söz gençlerin!

Pazarlama şirketi Youth Republic'in araştırma kuruluşu Synovate ile birlikte gerçekleştirdiği ’nin en büyük gençlik araştırmasında genç nüfus hakkında ilginç veriler elde edildi.

Araştırmaya göre ailelerin yarıdan fazlası cep telefonundan otomobile birçok teknolojik ürünü çocuklarına danışarak alıyor. Çünkü aileler teknoloji konusunda çocuklarının kendilerinden daha bilgili olduğunu düşünüyor.

Türkiye’deki 15 milyon gencin yaklaşık 3 milyonu üniversite öğrencisi, 5 milyonu lise öğrencisiyken, 7 milyonu ise çalışan gençlerden oluşuyor. Nüfusun yüzde 20’sini oluşturan gençlerin kendi alım güçlerinin yanı sıra tüketim konusunda ailelerini yönlendirme gücüne de sahip olmaları, gençlerin yönelimleri hakkında yapılan araştırmaların önemini artırıyor.

Youth Republic’in Synovate işbirliği ile gerçekleştirdiği Yeni Nesil Gençlik Araştırması “Harçlık Pazarı Araştırması” gençlerin tüketim alışkanlıklarını, hayat görüşlerini ve trendlerini mercek altına alıyor. Bu kapsamlı araştırma, hedef kitlesi gençler olan markalara onları derinlemesine tanıma ve gençlerin ihtiyaçlarına uygun doğru ürünleri sunma imkânı veriyor.

Araştırmaya göre ailelerin yüzde 77’si kendilerine cep telefonu alırken genellikle ya da her zaman çocuklarına danışıyor. Eve televizyon alınırken ailelerin yüzde 61’i çocuklarının fikrini alırken, kendilerine araba satın almaları durumunda bu oran yüzde 64 oluyor.

Ailelerin yüzde 70’i çocuklarının bilgisayar ve cep telefonu gibi konularda kendilerinden daha bilgili olduklarına inandıkları için karar sürecinde onlara danışma ihtiyacı duyuyor. Üstelik bu durum, yalnızca teknoloji ürünleriyle sınırlı değil. Evdeki ortak kullanım alanları için mobilya alınırken bile, gençler ailelerini yönlendiriyor.

Youth Republic’in Harçlık Pazarı araştırması bunun yanı sıra lise öğrencileri, üniversite öğrencileri ve okumayan/çalışan gençleri ayrı ayrı inceleyerek hayata karşı duruşlarından harcama dinamiklerine, para biriktirme alışkanlıklarından medya izleme alışkanlıklarına kadar birçok konuya ışık tutuyor.

Araştırma kapsamında yeni nesil araştırma yöntemleri kullanılarak 16 farklı ilden 3.119 üniversite ve lise öğrencisiyle ve 1.533 okumayan/çalışan genç ve gençlerin aileleriyle görüşüldü. Öğrenci evlerine kameralar yerleştirildi, gençlere harcama günlükleri tutturuldu. Araştırmayla ilgili daha ayrıntılı bilgiye www.harclikpazari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Gençler hakkında bunları biliyor musunuz?

• Çalışan gençlerin sadece 3’te 1’inin sosyal güvencesi var.
• Çalışan gençlerin ortalama geliri 635 TL, yani üniversite öğrenci harçlığından sadece biraz daha fazla.
• Çalışan gençlerin yüzde 85’i internet kullanıyor. Kullananların da yüzde 82’si internet kullanım amaçları arasında “Facebook’ta zaman geçirmeyi” sayıyor.
• Çalışan gençlerin yüzde 44’ü Türkiye dışında bir yerde yaşamak istiyor. Yaşamak istedikleri ülkelerin başında Amerika, Almanya ve İngiltere geliyor.

Sayfa Yükleniyor...