"Tepeli pelikan" ile tanışın

Karşıyaka Belediyesi ile Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında ''Tepeli Pelikan Araştırma ve Tanıtım Protokolü'' imzalandı.

"Tepeli pelikan" ile tanışın

Karşıyaka Belediyesindeki protokol töreninde konuşan Belediye Başkanı Cevat Durak, dünyada türü tükenmekte olan tepeli pelikanları korumanın ve onların üremesini sağlamanın çok kolay olmadığını, bu nedenle bu canlı türüne dikkati çekmek istediklerini kaydetti. Tepeli pelikanı ilçenin maskotu olarak seçtiklerini vurgulayan Durak, imzalayacakları protokolün, İzmir Kuşcenneti'nde kuluçkaya yatan ve kış aylarında Mavişehir ile Bostanlı kıyılarında beklenen bu canlı türünün araştırma merkezi tarafından halkalanması ve popülasyonunun izlenmesini kapsadığını anlattı.

Karşıyaka'nın İzmir Kuşcenneti'nin bir parçası olduğunu, bölgede 250-260 farklı kuş türünün yaşadığını dile getiren Durak, protokolün çevreye duyarlılık açısından önemine dikkati çekti.

Durak ayrıca, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Tepeli pelikanların Karşıyaka halkına tanıtılması amacıyla belediye tarafından broşür bastırılacağını, panolara afiş asacaklarını sözlerine ekledi.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise dünya genelinde tepeli pelikanın 5-6 bin kadar kaldığını, bu kuş türünün Yunanistan, , İran ve Rusya'nın bir bölümünde yaşadığını, belediyelerin türü tükenmekte olan canlılara sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Sıkı, göç zamanında İzmir Kuşcenneti'ne gelen ve Karşıyaka sahillerinde de görülen Tepeli pelikanları halkalayacaklarını ve takip edeceklerini ifade etti.

Sulak alanların kurutulup yapılarının değiştirilmesinin kuş türlerinin azalmasına neden olduğuna dikkati çeken Sıkı, ''Tepeli pelikanlar, Aktaş Gölü, Manyas Kuşcenneti, İzmir Kuşcenneti ve Karina Dalyanı olmak üzere Türkiye'de sadece 4 yerde görülebiliyor. Bu tür, dünya ve Türkiye için çok önemli."dedi...

Sayfa Yükleniyor...