"Terör örgütleri koalisyon kurmuş"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye'ye saldırıyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık en sıkıntılı dönem. Böyle bir dönemde klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz." dedi.

"Terör örgütleri koalisyon kurmuş"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'te 24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Şimşek, "Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş 'ye saldırıyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık en sıkıntılı dönem. Böyle bir dönemde klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz. Bu dönemde vatandaş düzeyinde tasarruf seferberliği, firmalar düzeyinde de ihracat seferberliği lazım. Bu dönemde biz Avrupa pazarında payımızı artırmışız. Son 10 yılda Avrupa'ya yaptığımız ihracatın, Avrupa ithalatı içindeki payı yüzde 2,6'dan yüzde 4 civarına çıkmış. Muazzam bir başarı bu. Avrupa herkesin hedefinde olan bir pazardır. Bunun için yapacak çok şey var. Çok şeyi başarabiliriz. Böyle sıkıntılı bir dönemde bile Gaziantep'teki fuara 250 firmanın katılıyor olması, 800 markayla temsil ediliyor olması muazzam bir başarı." diye konuştu. 

"BAŞKANLIK SİSTEMİ YÖNETİMDE İSTİKRARI GETİRECEK"

Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarı sağlam bir zemine oturtacak en önemli reformun, koalisyon dönemlerine külliyen son verecek anayasa reformu olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemi Türkiye'de koalisyonlara son verecek. Bu yönetimde istikrarı getirecek. Birçok ülke bu sorunlarla baş başa. Bizim ciddi bir şekilde bu reformu harekete geçirmemiz lazım. Temsilde adaleti sağlamamız gerekiyor. Artık baraja belki gerek kalmayacak. Meclisimiz çok renkli olsun. Türkiye'nin bütün renklerini, mozaiğini yansıtsın. Kaliteli yasal düzenlemelere ve icrayı denetime zaman ayıralım. Amaç bu. Bu reformla aslında bizim uzun zamandır hazırlıklarını tamamladığımız o kadar çok dönüşüm programı, reform var ki. Yargıda çok önemli 2 adım attık. İstinaf mahkemelerini kurduk, bilirkişi reformunu yaptık. Modern arabuluculuk, ihtisas mahkemeleri. Bizim ihtisaslaşmamız lazım. Anayasa değişikliğini aradan çıkaralım. Bütün reformlar yapılacak. Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırıyoruz. TÜBİTAK yeniden yapılandırılıyor. Ar-Ge'ye en fazla desteği veren biziz ama Ar-Ge yok ortada. Varsa da GE kısmı eksik. GE kısmı olsa bile ticari ürüne dönüşmesi eksik. Ekosistem gerekiyor. Sıkıntılar var. Sıkıntıların farkındayız. Firmaların bu dönemde krediye ulaşmalarında sıkıntı var. Ne yaptık? Dedik ki Hazine olarak bütçeden 25 milyar liralık bir kaynağı taahhüt edeceğiz kredi garanti fonuna. Hazine diyor ki 'Ben Türkiye'de ihracat yapana yüzde 100, KOBİ düzeyindekine yüzde 90 ve diğer ticari işletmelere benzer şekilde kefil olacağım, bankalar sakin olun. Kredileri yaşatın, yeni krediler verin.' Devlet olarak aslında biz önünüzü açıyoruz. Elimizi taşın altına en güçlü şekilde koyuyoruz. Çünkü bu dönem üretim, yatırım, istihdam ve ihracat seferberliği zamanı. Tasarrufu, katma değeri unutmayalım. Yeni Kurtuluş Savaşımız bu çerçevede olacak. Gaziantep'in ben burada önderlik yapabileceğine inanıyorum."

Sayfa Yükleniyor...