Tiananmen Meydanı kazasına internet sansürü

Tiananmen Meydanı’nda dün meydana gelen kazanın ardından, Çin hükümeti sosyal medya ve haber siteleri üzerinde büyük bir sansür kampanyası başlattı.

Tiananmen Meydanı kazasına internet sansürü

Demokrasi yanlısı protesto gösterilerinin kanlı bir şekilde bastırıldığı 1989’daki olayların ardından önemli bir tarihi ve turistik mekan haline gelen Tiananmen Meydanı’nda dün yaşanan patlamada 5 kişi ölürken 38 kişi de yaralandı.

Washington Post gazetesi, Çin’deki sosyal medya ve haber sitelerinde, olaya ait kaza fotoğraflarının sansüre uğradığını duyurdu.

SUV tipi bir aracın meydana hızla girerek infilak etmesiyle sonuçlanan kazanın nedeni kesin olarak bilinmezken, Reuters’a konuşan bir turist, siyah dumanların yükselmesinden önce büyük bir patlama duyulduğunu belirtti.

ARAMALAR BLOKE EDİLDİ
Çin’deki internet sansürünü takip eden FreeWeibo.com sitesi, sosyal medya ağlarından olaya ait fotoğrafların silindiğini belirtirken, bu durum kazanın ‘bir protesto eylemi’ olabileceği düşüncesini doğurdu. Çin’de, kendini yakarak ve araçları aleve vererek protesto eylemi düzenlemenin çok yaygın olduğu biliniyor.

Washington Post, ‘Tiananmen araba kazası’ şeklindeki aramalar tüm arama motorlarında bloke edilirken, haber sitelerinde ve mikrobloglarda kazaya yer verilmedi. Devlet haber ajansı Xinhua ise kazayı kısa bir haberle duyurdu. Devlet televizyonunda da kaza hakkında hiçbir bilgi geçmedi.

Çin polisinin açıklamasına göre, SUV, Tiananmen Meydanı’nı çevreleyen bariyerleri devirdikten sonra eski imparatorluk sarayı olan Yasak Şehir’e giden taş köprülerden birine çarparak durdu. Araç, Tiananmen Kapsı’ndan biraz uzakta asılı duran Çin Halk Cumhuriyeti’nin Mao Zedong’un portresinden az mesafede alev aldı.

HABERLER İNTERNETTEN SİLİNDİ
Çin’in Southern Metropolis Daily  gazetesi, Yasak Şehri ailesiyle gezdikten sonra patlamada yaralanan 23 yaşındaki Filipinli bir öğrenciyle konuşmayı başardı. Aracın kendilerine geldiğini gören Francesca adındaki öğrenci, “Korna sesini duyduk ama çok geçti. Bilincimi kaybettim. Kendime geldiğimde yerde yatıyıorduk” dedi.

Gazetenin yaptığı röportaj, daha sonra internetten silindi. Pekin belediyesine ait Qianlong.net haber sitesi, kazada ölenlerden bir kişinin Filipinli bir kadın olduğunu belirtti ancak bu kişinin Francesca’nın annesi mi olup olmadığı belli değil.

BBC Asya bürosu şefi Jo Floto, bir haber ekibinin olaydan 20 dakika sonra gözaltına alındığı belirtirken, olay hakkında vermek istedikleri haber de bloke edildi. AFP haber ajansından iki gazeteci de kısa süreli gözaltına alındı ve çektikleri fotoğraflar silindi.

PROTESTOLAR ARTTI
Tiananmen Meydanı’nda 2009 yılında bir kişi kendisini aleve vermiş, İngiliz Telegraph gazetesinin duyurduğu haber Çin basınında yer almamıştı. 2009’da Tiananmen Meydanı’na gitmek isterken araçları polis tarafından kenara çekilen üç kişi, Pekin’in alışveriş caddesinde kendilerini ateşe vermişti.

Şubat 2009’dan bu yana Çin’in yönetimini protesto eden en az 122 Tibetli kendini ateşe verdi. Ancak ateşe verme eylemi sadece etnik gruplarla sınırlı kalmıyor. En son olayda, Uygur Türkleri’nin sorumlu olabileceği de öne sürülüyor ancak bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor.

Sayfa Yükleniyor...