"Timsahtan evcil hayvan olmaz"

İzmir'de petshop denetimleri sırasında beş tane yavru timsah bulundu...

"Timsahtan evcil hayvan olmaz"

İzmir Doğal Yaşam Parkı'na, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce verilen 5 yavru timsahın, yetkililerce petshop denetimleri sırasında bulunduğu, 1 Amerikan, 4 Nil timsahının, meraklılarına satılmak üzere yasal olmayan şekilde yurda getirildiği öğrenildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Veteriner Hekim Hakan Öztürk, Çevre İl Müdürlüğü'nün petshop denetimleri sırasında el koyduğu ''satışı yapılamaz'' hayvanları kendilerine teslim ettiğini belirtti.

Ekiplerin, son olarak yasa dışı yollarla 'ye sokulan 5 timsah yavrusunu petshoplardaki denetim sırasında yakaladıklarını anlatan Hakan Öztürk, ''Bu timsahlar belgeye tabi olarak satılabilir. Çünkü petshoplarda veya insanların evlerinde besleyeceği hayvan türleri değil. Hangi yollarla Türkiye'ye geldiğini bilmiyoruz ama normal yollarla gelmediği ve ithalatının yasak olduğu kesin'' dedi.

Timsahın evde beslenmesinin hem insan hem de timsah için olumlu sonuçlar doğurmayacağını anlatan Hakan Öztürk, şunları söyledi: ''Timsahın evde beslenmesini iki boyutuyla düşünmek lazım. Birincisi timsah kapalı alanda rahat hareket edemediği için ortalama ömrü yarıdan fazla kısalır. İnsan boyutuyla düşündüğünüzde ise timsah belli bir büyüklüğe geldiğinde ev halkına zarar verebilir. Timsahların yaşayacağı yerlerin belli bir sıcaklığa ve nem oranına sahip olması gerekiyor. Türkiye'de sadece İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan Tropik Merkez'de ise yaz kış 26-28 derece sıcaklık ve yüzde 70 nem oranı sabit tutuluyor. Burası timsahlar için oldukça uygun bir yer.''

TİMSAHLAR KARANTİNA SÜRECİNDEN GEÇTİ

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından el konulan timsahların 1-2 yaşlarında ve boylarının 1 metre civarında olduğunu kaydeden Hakan Öztürk, yavru timsahları önce karantina sürecinden geçirdiklerini ve birbirine alıştırdıklarını dile getirdi.

Merkezdeki yetişkin timsahla yavru timsahları cam bir bölmenin ayırdığını, yetişkin timsahın önce yeni gelen timsahları görerek alışması gerektiğini, aksi halde onlara zarar verebileceğini anlatan Öztürk, ''Önce birbirlerini görecekler, yavaş yavaş alıştıktan sonra aynı alana salabileceğiz'' dedi. Timsahların sanılanın aksine her gün beslenmediğini, yetişkin timsahların haftada iki kez, yavruların ise daha sık beslendiğini belirten Hakan Öztürk, ''Yavru timsahları parçalanmış kırmızı etlerle besliyoruz'' diye konuştu.

Hakan Öztürk, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün denetimlerinde elde ettikleri diğer hayvanları da kendilerine teslim ettiğini, doğada yaşayabilecek hayvanları iyileştirip tekrar doğaya saldıklarını da sözlerine ekledi.

SATIŞ FİYATLARI 500 LİRA-5 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri de, Ekim ayında nesli tükenmekte olan hayvanlara ilişkin sözleşme gereği dünyanın 45 ülkesi ile birlikte Türkiye'nin bazı illerinde de denetim yaptıklarını, söz konusu timsahları da İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte çeşitli petshoplardan elde ettiklerini belirtti.

Söz konusu petshoplara idari para cezası uygulandığını, elde edilen hayvanların da İzmir Doğal Yaşam Parkı'na teslim edildiğini dile getiren yetkililer, timsahların Afrika uyruklu bazı kişilerin çantalarında ülkeye sokulduğuna ve 500 lira ile 5 bin lira arasında satışa sunulduğuna, satın alan kişilerin de özel oluşturdukları havuzda timsahları beslediğine dair duyumlar aldıklarını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...