Tiyatroya adanmış hayatlar' bu kitapta

Pınar Çekirge ve Yavuz Pak’ın kaleme aldığı “Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar” isimli kitap raflardaki yerini aldı.

Tiyatroya adanmış hayatlar' bu kitapta

“Tiyatrocular... Kendilerini kuklacı sanan kuklalar... Hüzünlü palyaçolar... Köle hükümdarlar... Sahnenin pervaneleri... Filozof delileri... Yaşamı oyuna, oyunu yaşama çeviren sihirbazlar... Düşü gerçeğe, gerçeği düşe çeviren yalancılar..."

Pınar Çekirge ve Yavuz Pak, Ülker Köksal’ın “Dünyanın Yaşlı Çocukları” isimli eserinde bahsettiği o yalancılarla konuştu.

Çekirge ve Pak’ın birlikte hazırladığı “Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar” isimli kitap, Opus Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta, Tiyatrosu'nun en önemli oyuncuları paralel sorguya alınıyor.

Çekirge ve Pak, kitaplarında oyunlardan, yaşar kıldıkları kimliklerden yola çıkarak, dünden bugüne, dünden yarına kalan izlerin peşine düşüyor.

Kitabın tanıtımında, iki yazarın yolculuğu “Repliklere ait o tılsımlı müziği duyanların hayatlarına, aylarca süren gizemli bir yolculuktu bu. Kimbilir belki de, can çekişen duyarlılıklara, o ışıklı hayatlara ya da sahneden sonsuzluğa dokundular” ifadeleriyle anlatılıyor.

Kitabın sadece anı kitabı olmadığının altı “… Nitekim, Bu kitap salt bir anı derlemeciliği olmanın ötesinde, tiyatro ve tiyatroculara dair sanatsal, felsefi, politik, sosyolojik, psikolojik veçheleri de içine alan tarihsel kesitleri sunuyor okuyucusuna…” sözleriyle çiziliyor.

Yazarlar, kendilerine açıklamalarda bulunan tiyatro sanatçılarına teşekkür ederek, “Anılarını, anımsadıklarını bizlerle paylaşan, dünden yarına kalacak izlerde önemli ayrıntılara erişmemizi sağlayan tüm o değerli isimlere tek tek teşekkür borçluyuz. Kimi kısacık birkaç kelimeyle yanıtladı bizi. Kimine cümleler, paragraflar yetmedi. Sonuçta ortaya çıkan mozaik Türkiye Tiyatrosu'nun ufak da olsa bir genel görüntüsüydü aslında” ifadelerine yer veriyor.

İki yazar, tiyatronun görevine şu sözlerle vurgu yapıyor: “Bu kitabı hazırlamaya başladığımızda, Anna Seghers’ın, ‘Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz bu kadar büyük’ sözünü şiar edinmiştik. Evet, işte tam da bu karanlık dönemeçte tiyatronun görevini anımsama ve anımsatma zamanıdır.”

Kitapta, Suna Pekuysal, Gazanfer Özcan, Şebnem Köstem, Ferhan Şensoy, Selma Kutluğ, Adile Naşit, Eraslan Sağlam, Oya Palay, Alev Oraloğlu, Tuluğ Çizgen, Aslıhan Kandemir, Nevra Serezli, Metin Serezli, Ayşe Kökçü, Murat Coşkuner, Haldun Dormen, Sevil Akı, Vildan Gürelman, Zuhal Olcay, Reha Kadak, Nisa Serezli, Ersin Umulu, Hadi Çaman, Deniz Gökçer, Nedim Saban, Jeyan M. Ayral, Şener Şen, Engin Alkan, Aslı Öngören, Hüseyin Köroğlu, Nedret Güvenç yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...