TMMOB: Kütahya'da köyler boşaltılmalı

Gümüş köyü yakınındaki Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü su bulunan üç kademeli barajın ortasındaki setin çökmesinden sonra TBMMO yaptığı açıklamada civar köylerin boşaltılması gerektiğini söyledi.

TMMOB: Kütahya'da köyler boşaltılmalı

Kütahya'da, Eti Gümüş AŞ'ye ait, bölgedeki gümüş madeninin çıkarıldığı ve işlendiği tesisteki üç kademeli barajda, setlerden birinin çökmesi sonucu siyanürün çevreye yayılması tehlikesi bulunduğu için tesiste üretim durdurulurken, çevredeki köylerin tahliye edilmesi ihtimali ortaya çıktı.

Kütahya Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada siyanür barajında teknik incelemelerin tamamlandığı belirtildi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü yetkililerinden oluşan heyetin bazı tespitlerde bulundukları kaydedildi.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada "Eti Gümüş A.Ş. Gümüş Üretim Tesisleri'ne ait atık depolama tesisinde meydana gelen hasar nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü ve DSİ 3. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan Teknik Heyet, saat 02.00'de tesislerin bulunduğu bölgeye gidip, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileriyle birlikte gerekli araştırma ve incelemeleri yapmıştır.

Teknik heyetin incelemesi şu tespitlerde bulunulmuştur 'Toplam 110 hektar olan Eti Gümüş A.Ş. nin atık depolama tesisi alanı seddelerle 4 ayrı havuza ayrılmıştır. Atık depolama tesisinin 7 Mayıs günü saat 15.30 sıralarında 2 nolu havuz ile 3 nolu havuz arasındaki 3 nolu seddenin bir kısmı yıkılmıştır. Atık malzemeleri 2 nolu havuzu doldurmuştur. Aynı gün saat 18.00 sıralarında ise valilik tarafından tesiste cevher beslenmesi durdurulmuş, regülatörden sisteme su girişi kesilmiştir" denildi.

Yazılı açıklamada, "Atık depolama tesisinin topoğrafik olarak en alt kotunda yer alan 1'nolu havuza ait seddenin ODTÜ tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda ivedilikle güçlendirilmesi, 2 nolu seddenin kret kotuna kadar çamur malzemesi ile dolduğu dikkate alınmıştır. Seddenin yıkılması ihtimalini önlemek için, 2 nolu havuzdaki suyun öncelikle 1 nolu havuza sifon ve motopomp kullanılmak suretiyle aktarılmalıdır.

1 nolu havuzda mevcut olan 800 metreküp kapasiteli sistem pompalarıyla önce fabrikaya oradan da en üst kotta yer alan 4 nolu havuza suyun tahliye edilmesi gerekmektedir. Yükseltilmemiş olan 4 nolu settin 1.5 m yükseltilerek su depolama kapasitesi artırılmalıdır" uyarısı da yapıldı.

25 MİLYON TONLUK ATIK BARAJI
Eti Gümüş A.Ş. önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir ise tehlikenin çok büyük olduğunu söyledi.

Civar köylerin boşaltılmasını isteyen Taşdemir şunları kaydetti: "Şuanda çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Biz çevre mühendisleri olarak gerekli incelemelerimizi yaptık. 25 milyon tonluk bir atık barajından bahsediyoruz. Şuanda 3 baraj yıkılmış durumda. Son baraja yüklenilmiş durumda. Ne yazık ki bizim bu yaptığımız incelemeler gerekli önlemlerin alınmadığını gösteriyor. Bir an evvel köylerin boşaltılması gerekiyor"dedi.

Tesisin henüz durmadığını söyleyen Taşdemir "Tesiste şuanda atık devir daim yapılıyor. Eğer devir daim yapılan suyu her hangi bir şekilde baraja boşaltırlarsa barajın yıkılacağına yüzde yüz eminiz. Şu anda barajın sedresinde ıslanma var. Bu ıslanma akışkanlığı getirecektir ve sedre çökecektir. Biran evvel burada gerekli önlemlerin alınması ve sedrenin güçlendirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde baraj yıkılacak ve köyler açısından çok büyük tehdit oluşacaktır. Çok ciddi hayat kayıpları oluşabilir"diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARIYLA TOPLANTI
Taşdemir ile Metalürji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük ilk olarak Eti Gümüş A.Ş. önünde yetkililerden bilgi aldı. Taşdemir ve Küçük ile beraberindekiler daha sonra Gümüşköy'e giderek muhtarlık binasında toplantı yaptı. Toplantıya civar beldelerin belediye başkanları ile köy muhtarları katıldı.

EN ALLTAKİ SET ÇÖKEBİLİR
En üstteki kademede bulunan suyun bir bölümü, diğer iki kademeye dağıldı ve barajı tutan en alttaki set çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şirkete ait ekipler, barajın yanlarındaki setleri güçlendirmek amacıyla iş makineleriyle çalışma yaptı.

Çökmenin meydana gelmesinin ardından tesise gelen Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Belediye Başkanı Mustafa İça, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşçu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Akkaya, şirket yetkilileriyle acil bir toplantı yaptı.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ
Bu sırada tesisin girişinde toplanan çevredeki Aliköy beldesi ile Gümüş, Kızılcakaya, Dulkadir, Karaağaç köylerinden vatandaşlar, daha önce uyarmalarına rağmen tesis yetkililerinin önlem almadığını, buradan çevreye yayılacak siyanürün Sakarya Nehri havzasındaki bütün canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü. Tesisin güvenlik görevlileriyle tartışan vatandaşlar, jandarma ekiplerince güçlükle sakinleştirildi.

Tesis önünde bekleyişini sürdüren vatandaşlar, otobüslerle gelen işçilerin tesise girişini engellemeye çalıştı. Tesise girmesine izin verilmeyen otobüs, otoparka çekildi.

Sayfa Yükleniyor...