Toktamış Hoca'ya veda

İki gün önce hayatını kaybeden iktisat profesörü, yazar Toktamış Ateş, İstanbul'da törenlerle son yolculuğuna uğurlandı. Ateş için ilk tören 44 yıl öğretim üyeliği yaptığı İstanbul Üniversitesi'nde düzenlendi.

Toktamış Hoca'ya veda

4 aydır tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 69 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Toktamış Ateş, son yolculuğuna uğurlandı.


Akademisyen, yazar Toktamış Ateş için ilk tören, 44 yıl öğretim üyeliği yaptığı İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleşti.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Toktamış Ateş'in naaşı, akademisyenler ve öğrencilerinin omuzlarında taşındı.

Toktamış Ateş'in Türk bayrağına sarılı ve çiçeklerle süslü tabutunun bulunduğu rektörlük binasındaki törene, Ateş'in eşi Prof. Dr. Nevin Ateş, kızı Ayşegül Ateş ile öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Nevin Ateş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''O benim eşim, kızımın babasıydı ancak 'nin büyük çoğunluğunun da Toktamış Hoca'sıydı. Onu kaybettik sonsuzluğa, uğurladık'' diye konuştu.

DOSTLARI TOKTAMIŞ HOCA'YI ANLATTI
Törende Toktamış Ateş'in özgeçmişi okunduktan sonra, Ateş'in çalışma arkadaşları konuşmalar yaptı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak, Toktamış Ateş'i yitirmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, sevenlerine başsağlığı diledi.

İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat ise, Toktamış Ateş'in ölümü nedeniyle yalnızca İÜ'nün değil tüm Türkiye'nin üzüntülü olduğunu ifade etti.

'BIKMIŞIM ÖLÜMLERDEN, ÖLMEYİN BENDEN ÖNCE'
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin eski öğretim üyelerinden, eski İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Ateş'in ölümü nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını belirtti.

Şair Behçet Necatigil'in ''Bıkmışım ölümlerden. Ölmeyin benden önce'' şeklindeki dizelerini hatırlatan Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Maalesef 2013 yılında, hemen her gün kalbimizden vuruluyoruz. Bu bilim mabedinde ve Bilgi Üniversitesi'nde ve daha bir çok yerde, sevgili Hocamız,  binlerce öğrenci, yüzlerce hoca yetiştirdi, onlarca kitap yazdı. Geleneksel hoca  tipolojisinden farklı olarak, Türkiye sınırlarında gidip konferans vermediği il  kalmamıştı. Tıpkı yurt dışı toplantılarını da ihmal etmediği gibi. Çünkü keyif alırdı, ürettiği bilgiyi başkalarıyla paylaşmaktan.

Toktamış Ateş, bizim için paylaşmayı seven bir insandı. 'hayır' demesini, özellikle gençlere ve sivil  toplum kuruluşlarına, hiç bilmezdi, 'Hayır' diyemezdi. Üniversite bahçesinde, bahçedeki futbol sahasında gençlere 'hayır' diyemediği için, onlarla nasıl top koşturduğunu anımsarız. Biz hocamızdan demokrat olmayı, demokrasiden yana olmayı, çok sesliliği, başkalarıyla empati yapmayı, gönül köprüleri kurmayı, farklılığı bir zenginlik olarak görmeyi öğrendik.

Ondan tevazuyu, kibirli olmamayı, insancıllığı, yufka yürekliliği, iyi yürekli olmayı öğrendik. Bir de vefa duygusunu, vefanın sadece bir 'boza markası' olmadığını öğretti bize. Hocamız çok renkli kişiliğiyle hepimizin dünyasını renklendirdi, hepimize örnek oldu. Türkiye'nin çok çalkantılı yakın tarihinde her zaman inatla, bir arada yaşama kültürünü, bir arada siyaset yapmayı ve hoşgörüyü diyaloğu savundu. Ülkesinin değerlerini çok sevdi ve bu değerleri hiç bir şekilde bir biriyle vuruşturmadı. Birbiriyle kavuşturmayı tercih etti.''

Törenin ardından, Prof. Dr. Toktamış Ateş'in naaşı, rektörlük binasından, alkışlarla Fatih Camisi'ne uğurlandı.

Fatih Camisi'ndeki cenaze törenine ise, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, bir dönem birlikte televizyon programı yaptıkları Yazar Abdurrahman Dilipak, Gazeteci Uğur Dündar, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile vakıf üyesi Cemal Uşşak, Akademisyen Yazar Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, Yazar Hadi Uluengin, Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto ile eski milli futbolcu Saffet Sancaklı'nın da aralarında bulunduğu, siyaset, akademi ve basın camiasından çok sayıda kişinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları da katıldı.

Toktamış Ateş için Fatih Camisi'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Prof. Dr. Ateş için helallik istedi.

Yaran, ''Ateş, Türkiye'nin önemli bir ilim adamıydı. Farklı düşünebilir ama görüşlerini kimseyi kırmadan ifade ederdi'' dedi.

Toktamış Ateş, Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Toktamış Hoca'ya veda - 1

TOKTAMIŞ ATEŞ KİMDİR?
1944 İstanbul doğumlu Toktamış Ateş, orta ögrenimini Avusturya Ortaokulu'nda, lise eğitimini de Vefa Lisesi'nde yaptı. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Bölümü'nü bitirdikten sonra bu bölümün Siyasal Bilimler Kürsüsü'ne asistan olarak atandı.

1969'da "Kuruluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı" başlıklı çalışmasıyla doktor, 1974'de "Demokrasi Teorisi" başlıklı çalışmasıyla doçent, 1982'de de profesör oldu. İstanbul Üniversitesi'nin yanı sıra, değişik kurumlarda ders verdi.

Yine ders vermek için, çeşitli dönemlerde ABD (Iowa) ile Almanya'da (Berlin - Münih) bulundu. Günümüzde, İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığının yanı sıra, kurucuları arasında yeraldığı Bilgi Üniversitesi'nde Yönetim Kurulu üyesidir.

Yayınladığı kitap sayısı 30'u geçen Ateş, 10 yılı aşkın bir süre boyunca Cumhuriyet gazetesinde yazmıştır. Yazar son olarak Bugün gazetesinde okuyucularıyla buluşuyordu.

Sayfa Yükleniyor...