Toptan: DTP'liler ayrıcalık istiyor

TBMM Başkanı, DTP'li 5 milletvekilinin polis zoruyla ifadeye götürülmesinin doğru olmayacağını ancak DTP'lilerin ayrıcalık istediğini söyledi.

Toptan: DTP'liler ayrıcalık istiyor

Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li 5 milletvekilinin ifade vermesiyle ilgili yaşanan tartışmalara değindi.

Toptan, DTP milletvekillerinin, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine ifade vermeleriyle ilgili tebligat konusunda Anayasada boşluk bulunup bulunmadığına ilişkin soruya, "Yok... Anayasanın lafzında bir boşluk yok" karşılığını verdi.

Mahkemeden TBMM Başkanlığı'na gönderilen yazıda "Sözkonusu milletvekilleriyle ilgili bir dava açıldığını ve davanın halen yürüdüğünü, 2008 yılından beri bilinen adreslerine tebligat yapıldığını fakat bu tebligatların ulaşmadığını, milletvekillerinin duruşma gününde mahkemeye giderek savunma vermeleri gerektiği" şeklinde açıklama bulunduğunu belirten Toptan, yazıyı milletvekillerine önce gönderdiklerini ancak sonra yapılan değerlendirme üzerine geri aldıklarını bildirdi.

Köksal Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle, biz milletvekillerine mahkemenin bizden istediği, 'tebliğ edin' görevini yerine getirmiyoruz, getirmedik. Niye? Biraz zamana ihtiyacımız var. Anayasayı lafzıyla yorumladığımız zaman, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin içtihatına baktığımız zaman, Anayasanın 83. maddesindeki istisna kapsamına giren suçlarda dokunulmazlığın olmayacağı sonucuna varılıyor.

Bu, Anayasanın öngördüğü bir konudur, benim koyduğum bir hüküm değil. Bu Anayasaya ben oy da vermedim. Anayasa böyle, mahkeme böyle yorumluyor, şu andaki mahkeme böyle yorumluyor, Yargıtay böyle yorumluyor. Buna rağmen, ben çırpınıyorum, Niye? Genel yumuşama konseptine zarar verilmesini istemiyorum. Olayı siyaset malzemesi yapmak isteyenler var. Ona da izin vermemeye çalışıyoruz.

DTP'LİLER BÜYÜK OLAY OLSUN DİYE Mİ BEKLİYORLAR?
Biz 'Ne yapabiliriz?' ile ilgili olarak Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ile konuşuyorum. Herhangi bir emrivakiyle karşı karşıya kalmayalım diye. Ceza usul hukukçularıyla, hocalarla konuşuyorum. Ben bu denli iyi niyet gösterirken, çabalarken, gayret sarf ederken, DTP'li arkadaşlar da çıkıp benden yakınırlarsa, işte o zaman, şöyle bir sonuca varırım' Hani 'bunlar gelsin kapılarına dayansın, bunlar giderken gazeteciler fotoğraflarını çeksin, TV'ler bunu göstersin, olay olsun. Bu da büyük olay olsun.' Böyle bir şey mi bekliyorlar?"

DTP'li milletvekillerini, sorunun çözümü konusunda samimi bulup bulmadığına yönelik bir soruyu, "Samimi bulmuyorum demeyelim de anlam veremiyorum'' diye yanıtlayan Toptan, yapılan tebligatı onlardan geri aldığını ve böylelikle zaman kazanmaya çalıştığını tekrarladı. Tebligatı yapıp yapmamanın, mahkemenin kendi işini kendi bildiği usuller çerçevesinde yürütmesine engel  olmadığını vurgulayan Toptan, Mahkemeye, "Dur bakalım arkadaş, bundan sonra benim kararımı bekle" diyecek durumda olmadıklarını söyledi.

YALAN YANLIŞ ŞEYLER...
TBMM Başkanı,  Ceza Usul Kanunu mevzuatında sanığın ifadesinin alınmasının, yani sorgulanmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Ama acaba savunma içinde bu zorunluluk var mı? Yani onun başka bir yolu var mı? Onun için bizim ceza hukukçuları, AİHM kararları ve içtihatlarını gözden geçirmek suretiyle bana yardımcı olmaya çalışıyorlar" dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Özetle ben, hiçbir milletvekili arkadaşımızın polis zoruyla evinden alınıp mahkemeye götürülmesine, 'nin varmış olduğu demokratik olgunluk ortamında doğru bulmuyorum. Böyle bir fotoğrafın Türkiye'nin yararına olmayacağı inancındayım. Ama burada, başta milletvekilleri olmak üzere herkesin olaya bu iyi niyet çerçevesinde yaklaşması lazım. Herkesin benim gayretlerime yardımcı olması lazım. Buradan da kimsenin siyasi yarar ve çıkar beklememesi lazım."

DTP'LİLERİN BİLECEĞİ İŞ
DTP'lilerin konuyla ilgili görüşme yapmayacaklarına ilişkin açıklamaları olduğunun hatırlatılması üzerine Toptan, "Görüşürler, görüşmezler onların bileceği iş. Ne yani, ben onlara 'Gidin mahkemede ifade verin' dediğim zaman, koşa koşa mahkemeye gidecek değiller ya. Ben uğraşıyorum. Onlar bilsin diye uğraşmıyorum. 'Türkiye bilsin' diye uğraşıyorum. Türkiye'nin bir sorunla  karşılaşmaması için uğraşıyorum. Bu sorun çözülsün diyenlerin de katkı yapması lazım. Öyle herkesi tahrik edip, bir sürü yalan yanlış şey söylenmemesi lazım" dedi.

Toptan, "Zaman kazanmaya çalışıyoruz dediniz. Sanığın ifadesi için zorunlu olup olmadığı konusunda AİHM kararlarının gözden geçirdiğinizi söylediniz. Varsayalım ki o gerekçe bulundu, sonraki süreç nasıl işleyecek? Gelişmeler nasıl olur?" şeklindeki sorulara, "Onu bir görmek lazım. O zaman arkadaşların, milletvekillerinin zorla veyahut başka yolla mahkemeye mutlak  gitmesi gerekmiyor. Sırf bunun için değil, genel konjonktür. Karşılaştığımız sorunları zamana yaydığımız zaman bu ipe un sermek anlamında değil, bir işte bu süreçte yumuşama sağlanırsa o zaman topyekün her şeye bakma imkanı olabilir" şeklinde cevap verdi.

MAHKEME DURUŞMAYI ERTELEYEBİLİR
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkındaki duruşmanın 29 Mayıs'ta yapılacağını hatırlatan bir gazeteciye Toptan, "Bize gelen tebliğ, mahalli mahkemeden gelmiyor. Mahalli mahkemeler Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazıyor, talimat dediğimiz yolla savunmasının alınmasını istiyor. O nedenle oradaki duruşmanın o tarihte olması önemli değil. Netice itibariyle 'talimatla istenen savunma gelmedi' diyerek başka bir tarihe erteleyebilir" dedi.

Toptan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün savunmasını vermesi gerektiği duruşma tarihinin 26 Mayıs olduğunu hatırlattı.

Köksal Toptan, Anayasa değişikliğiyle sorunun aşılıp aşılmayacağına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Ben bir şey önermiyorum. 'Bu sorun aşılsın' deniyorsa, aşılması isteniyorsa bir anayasa değişikliğinin zorunlu olduğu anlaşılıyor. Ergun Özbudun'un da bu yönde beyanatı var. Benim söylediğim o... 83. maddede bu değişiklik yapılırsa, 14. madde istisnası oradan kaldırılırsa sorun kendiliğinden çözülüyor. Türkiye'nin bu şartlarda bunu kaldırmak lazım mı, değil mi? Bu benim cevap vereceğim bir karar değil. Siyasi partilerin tartışacağı, üzerinde uzlaşma sağlayabileceği bir konu. Ama onun dışında benim sürdürmeye çalıştığım gayretler dışında yol ve yöntem bilen varsa buna itibar etmeye onun üzerinde çalışmaya hazırım. Sayın cumhurbaşkanı ve başbakanla bu konuyu konuşmadım. İçişleri Bakanı ile konuştum ve ceza usul hukukçularıyla konuşuyorum."

DTP'LİLER YARDIMCI FALAN OLMUYORLAR
TBMM Başkanı Toptan, DTP'lilerin bu olay karşısındaki tavrını, "Yardımcı falan olmuyorlar. Tam tersine burada mağdur oluyoruz, başkalarına yapılan muamele bize yapılmıyor mu diyorlar... Kime yapılan muamele onlara yapılmıyor, onlar ayrıcalık istiyorlar" şeklinde değerlendirdi.

Sayfa Yükleniyor...