Tsunami cepleri de vurabilir

Akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılan belleklerin yüzde 40’ını üreten Japonya’daki deprem bu cihazların fiyatının artacağı endişesine yol açtı. Zam cep telefonlarına da yansıyabilir.

Tsunami cepleri de vurabilir

Japonya'yı sarsan 8.9'luk deprem ve peşinden gelen tsunaminin yarattığı tahribat, akıllı telefon ve tablet bilgisayarda kullanılan flash belleklerde fiyatların artacağı endişesi yarattı. iPhone ve iPad gibi ürünlerin en önemli öğesi olan NAND flash belleklerin yüzde 40'ı Japonya'da üretiliyor. Yine cep telefonlarında kullanılan DRAM çiplerin yüzde 15'i Japon malı. Depremin ardından talep karşılanamadığı için fiyat artışı bekleniyor.

Habetürk'ün derlediği habere göre Japonya’da 8.9 büyüklüğünde depremin yol açtığı tsunami muazzam yıkıma yol açarken, çip endüstrisini de titretti. Özellikle dijital kamera, akıllı telefon, video kamera ve tablet bilgisayar gibi cihazlarda kullanılan flash belleklerin üretildiği fabrikalarda üretime ara verilmesi bu ürünlerin fiyatının artacağı endişesine yol açtı. iSuppli’nin analisti Len Jelinek’e göre özellikle yılın ikinci çeyreğinde tedarik zinciri üzerinde depremin etkisi daha fazla hissedilecek. Adeta flash bellek kıtlığı olarak nitelendirilebilecek bir durum ortaya çıkaracak olan bu dengesizlik de fiyatlara yansıyacak.

ULAŞIM SORUN YARATACAK
Özellikle mobil cihazlarda kullanılan NAND flash bellek, Apple’ın iPhone ve iPad gibi ürünlerinin de en önemli öğesi. Objective Analysis’in raporuna göre dünyada NAND belleklerin yüzde 40’ı Japonya’da üretiliyor. Cep telefonlarında kullanılan DRAM çiplerin yüzde 15’i de yine Japon malı. Objective adlı firmanın analisti Jim Handy ise deprem nedeniyle talebin karşılanmasının zorlaşacağını ve fiyatların tırmanacağını öngördü. Dünyadaki çip üretiminin 5’te birini ellerinde tutan Japonya’daki çip şirketleri 2010 yılında 63.8 milyar dolar civarında ciro elde etmişti.

Cuma günü yaşanan deprem, Tokyo’nun kuzeydoğusundaki 200 millik alanı etkilemişti. Toshiba ve SanDisk gibi şirketlerin yönetimindeki çip üretim fabrikaları ise şehrin güney bölümünde yer alıyor. Öte yandan Japonya’daki felaketin Tayvan’daki teknoloji firmalarını olumlu etkileyeceği de öngörüler arasında. Marketwatch’un analizine göre Japonya’daki gecikme ve iptaller nedeniyle bellek üretiminin çoğu Tayvan’a kayabilir.

OTOMOBİLDE ÜRETİME MOLA
Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olarak gösterilen Toyota Motor, Japonya’daki 12 fabrikasında operasyonların dondurulacağını duyurdu. Nissan da Japonya’daki üç fabrikasında üretimi durdurdu. Honda’da da 5 fabrikasından 4’ünde üretime ara vereceğini bildirdi. Depremin yarattığı kaygıları gidermek amacıyla finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için her türlü çabayı sarf edeceğini bildiren Japonya Merkez Bankası (BOJ) yarın toplanıyor. Tokyo Borsası da işlemlerine devam edecek.

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami dehşeti mart ve mayıs ayları arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen kiraz ağaçlarının açma festivali Sakura için yer ayırtan Türk tatilciyi ürküttü, acenteler de programları ertelemeyi tercih etti. Hey Travel Trends şirketi, Sakura festivali nedeniyle 30 Mart tarihinde Japonya’ya düzenleyeceği 10 gün 8 gecelik tur programını Nisan ayı sonuna erteledi. Japonya’ya aynı tarihlerde tur düzenleyen bir başka şirket olan Tura Turizm ise programını tamamen iptal ettiğini duyurdu. Sakura festivali için en yakın 23 Nisan’da tur programı bulunan VIP Turizm ve Anı Tur yetkilileri şu ana kadar herhangi bir iptal yaşamadıklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...