TÜBİTAK'tan KOBİ'lere Ar-Ge desteği

KOBİ'lerin ihtiyacı doğrultusunda üretilecek projelere yüzde 75 oranında maddi katkı yapılacak.

TÜBİTAK'tan KOBİ'lere Ar-Ge desteği

TÜBİTAK, KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda üniversite ve kamu araştırma kurumlarının yürüteceği ürün ve sürece dönük projelere üst limiti 300 bin TL olan yeni destek programı başlattı.

''TÜBİTAK 1505 KOBİ Yararına Teknoloji Transferi Destek Programı'' kapsamında proje giderlerinin yüzde 75'i TÜBİTAK tarafından hibe olarak verilecek, geriye kalan yüzde 25'i ise KOBİ tarafından karşılanacak.

Proje yürütücüsü, araştırmacı ve yardımcı personele ''Proje Teşvik İkramiyesi'' üniversite ve kamu araştırma kurumuna ''Proje Kurum Hissesi'' ayrıca ödenecek.

1 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girecek programa proje başvurular 1 Ağustos'tan itibaren alınacak.

TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurumun başlattığı ''TÜBİTAK 1505 KOBİ Yararına Teknoloji Transferi Destek Programı'' ile üniversite ve kamu araştırma kurumlarındaki bilgi birikiminin, KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda ürüne ya da sürece dönüştürülmesi ve ardından da bu bilgi birikiminin KOBİ'lere aktarılarak ticarileştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

1 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girecek programa proje başvuruları 1 Ağustos 2011 tarihi itibariyle online alınmaya başlanacak.

KOBİ'lerin müşteri kuruluş, üniversite-kamu araştırma kurumlarının ise yürütücü kuruluş olarak ortak başvurması gereken programa, yılın herhangi bir günü proje başvurusu yapılabilecek.

Program kapsamında, proje bütçesi için üst sınır 300 bin TL ve destek süresi proje bazında en fazla 18 ay olarak belirlendi.

Proje giderlerinin yüzde 75'i TÜBİTAK tarafından hibe olarak verilecek, geriye kalan yüzde 25'i ise KOBİ tarafından karşılanacak.

Proje bütçesi üst sınırı olan 300 bin TL'nin haricinde, TÜBİTAK tarafından ayrıca projede görev alacak proje yürütücüsü, araştırmacı ve yardımcı personele ''Proje Teşvik İkramiyesi'' üniversite ve kamu araştırma kurumuna ''Proje Kurum Hissesi'' ayrıca ödenecek.

Desteklenmesine karar verilen projeler için, proje bütçesinin yüzde 75'ini TÜBİTAK, yüzde 25'ini ise KOBİ, proje bütçe takvimine uygun olarak üniversite ya da kamu araştırma kurumuna ait proje özel hesabına aktaracak.

''KOBİ'LER DESTEKLE AR-GE YAPACAK''
'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturan KOBİ'lerin ar-ge ve yenilik yolu ile yarattıkları ekonomik katma değerin arttırılması büyük önem taşıyor.

KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları ar-ge ve yenilik faaliyetlerinin kendi ana faaliyet alanlarından farklı bir disiplinde olması, bu faaliyetler için yapılması gereken ek yatırımın ekonomik olmaması ve ar-ge insan kaynağı yetersizliği ile Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliği ve üniversitelerdeki bilgi birikiminin ve gerçekleştirilen ar-ge çalışmalarının çıktılarının sanayiye aktarılması istenilen düzeyde yapılamıyor.

Bu noktalardan hareketle TÜBİTAK tarafından KOBİ'lere yönelik olarak çeşitli destek mekanizmaları geliştiriliyor.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 22. Toplantısı'nda onaylanan Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016'nın stratejik amaçlarından biri olarak öne çıkan ''Ulusal Yenilik Sistemi İçerisindeki KOBİ'lerin Rolünün Güçlendirilmesi'' kapsamında, kendi bünyesinde ar-ge yetkinliğine sahip olmayan KOBİ'lerin ar-ge ihtiyaçlarının üniversite ve kamu araştırma enstitülerinden karşılanmasında kolaylaştırıcı mekanizmaların oluşturulması bir strateji olarak belirlendi.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) bünyesinde yürütülecek programa ilişkin proje başvuru ve değerlendirme formları ile ayrıntılı bilgi, http://www.teydeb.tubitak.gov.tr adresinde yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...