Tuncay Özkan hakimle tartıştı
Birleştirilen ikinci ve üçüncü Ergenekon davası bugün yapılıyor. Duruşmada hakimle tartışan Tuncay Özkan’a diğer sanıklar alkışlarla destek verdi.
108 sanığın yargılandığı 2'nci Ergenekon davası, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başladı.
Duruşmaya, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, gazeteci-yazar Yalçın Küçük, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da aralarında bulunduğu sanıklar katıldı.
Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Fahri Kepek ve Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 sanık duruşmaya katılmadı.
Kimlik tespitlerinden önce söz alan tutuklu sanık Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar, müvekkilinin hastanedeki son haline ilişkin fotoğrafları mahkemeye sundu.
Fotoğrafların Ersöz'ün bundan sonraki duruşmalara da katılamayacağını ortaya koyduğunu savunan Dizdar, hastanenin de virüs nedeniyle müvekkilinin duruşmalara katılmasında sakınca olduğunu açıkladığını iddia etti.
Dizdar, ''Müvekkilimin hasta hasta ölümcül durumda yazdığı 17 sayfadan oluşan savunmasını okumak istiyorum'' dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, davaların birleştirilmesine ilişkin kararı okuduktan sonra sanıkların kimlik tespitlerine başladı.
YALÇIN KÜÇÜK KALPAK TAKMAK İSTEDİ
Kırmızı fuları ve elinde kalpağı ile duruşma salonundaki yerini alan tutuksuz sanık Yalçın Küçük, kimlik tespitinden önce Türk geleneklerine uygun olduğunu, TBMM'nin bile takılmasında sakınca görmediğini ve bir şapka olmadığını ifade ettiği kalpağı giymek istediğini söyledi.
Küçük, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'den ''İzniniz olursa giyerek, size olan saygımı da ifade ederek konuşmak istiyorum. İzin verirseniz takacağım, olmazsa takmayacağım'' dedi.
Şengün'ün ''Giymezseniz daha uygun olur'' demesi üzerine Küçük, kalpağını giymeden soruları yanıtlamaya başladı.
'MESLEĞİM SAVUNMA YAPMAK'
Yalçın Küçük, doğum tarihini soran Şengün'e ''1938'' diyerek yanıt verdi. Şengün'ün ''kayıtlarda 01.07 geçiyor'' demesi üzerine Küçük, ''Çok doğru değil, benim kayıtlarım öyle değil'' dedi.
Şu anda bekar sayıldığını, 2 çocuk babası ve üniversite mezunu olduğunu belirten Küçük, mesleğinin ne olduğunun sorulması üzerine elindeki 1959 tarihli Yeni Sabah Gazetesini de göstererek şöyle konuştu:' 'İşte bu gazetede birinci sayfada yer alıyorum. 50 yıldır mahkemelerde huzura çıkarım. Birinci mesleğim savunma yapmaktır, yargılanmaktır. Zaman zaman bunları kitap haline getiririm. Onun dışında hapse girerim. Onun dışında zaman zaman üniversitede ders veririm.''
Yalçın Küçük, aylık gelirinin ne olduğunun sorulması üzerine ''Emekli maaşım var. Onun dışında çok iyi kazanan bir yazarım. Ama son zamanlarda mevcut siyasal iktidar yayınevime baskı yaptığı için eskisi kadar kazanamıyorum'' diye konuştu.
HAKİMLE TARTIŞAN TUNCAY ÖZKAN'A ALKIŞLI DESTEK
Sanık Tuncay Özkan, Danıştay sanıklarından Süleyman Esen'i tahliye eden mahkemeden suçunu öğrenmek istediğini söyledi.
Özkan'ın sözlerini, duruşma salonundaki izleyiciler alkışlamaya başladı.
Mahkeme Başkanı Şengün de salonda görevli jandarma ekiplerine seslenerek, sanıkların aileleri dışındaki izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi.
Yerinden kalkan Tuncay Özkan, bu duruma itiraz etti. Hakim Şengün ile Özkan arasında sözlü tartışma yaşandı. Başkan Şengün, Özkan'a dışarı çıkmasını söyledi.
Tartışma devam edince Özkan'ın yerine oturmasını isteyen Şengün, ''Burası alkış yeri değil. Tansiyonu yükseltmek kimseye fayda sağlamaz. Lütfen oturur musunuz? Bu sergilediğiniz tavır doğru değil'' dedi.
Başkan Köksal Şengün, Tuncay Özkan'ın konuşmaya devam etmesi üzerine duruşmaya ara verdi.
ŞAHİN, HAKİMİ DUYAMADI
Eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in duyamadığı için kimlik tespiti yapılamadı. Daha sonra işitme cihazı cezaevinden getirilen Şahin'in kimlik tespiti yapıldı.
Hakim Şengün'ün ''İşitme cihazınız gelmiş, duyuyor musun?'' sorusuna Şahin, ''Çok az ama duyuyorum'' yanıtını verdi.
Şahin, 20 Ağustos 1956 tarihinde doğduğunu, Kadıköy'de ikamet ettiği evin eşinin üzerine kayıtlı olduğunu belirterek, evli ve 3 çocuğu bulunduğunu söyledi. Üniversite mezunu olduğunu dile getiren Şahin, emekli emniyet müdürü olduğunu ve 1200 lira geliri bulunduğunu, başka bir geliri de olmadığını kaydetti.
KİMLİK TESPİTLERİ
Eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, halen üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptığını, aylık gelirinin döner sermaye ile 6 bin TL olduğunu belirtti.
Tutuksuz sanık eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran da, üniversitede öğretim üyesi olarak görevine devam ettiğini ve aylık gelirinin 3 bin 500 TL olduğunu bildirdi.
Tutuksuz sanık eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de, emekli maaşının 3 bin 500 lira civarında olduğunu kaydetti.
Eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel de, baba adının ''Sabahattin'' olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, kayıtlarda ''Sabahaddin'' olarak geçtiğini ve ''t'' harfinin ''d'' ile değiştirildiğinin görüldüğünü belirterek, ''Sizin haberiniz yok mu?'' diye sordu. Bu soruya Şenel, ''Bilmiyorum, ama belki de değişmiştir'' karşılığını verdi.
Hüseyin Buzoğlu, serbest avukatlık yaptığını ve aylık maaşının 3 bin lira olduğunu ifade ederek, ''Birinci 'Ergenekon' davasında sanık Ergün Poyraz'ın avukatıyım, üçüncü 'Ergenekon' davasında ise Tuncer Kılınç'ın vekiliyim. Savunmadaki yerimi almak istiyorum. Savunmanın kutsallığına inanıyorum'' diye konuştu. Mahkeme Başkanı Şengün, Buzoğlu'na sanık olduğunu ve yerinde oturması gerektiğini söyledi.
Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da, Ankara Balgat'ta lojmanda oturduğunu ve 480 lira kira verdiğini, evli olduğunu ve 2 çocuğu bulunduğunu kaydetti. Harp Akademisinden mezun olduğunu anlatan Kılınç, 4 bin 500 lira emekli maaşı aldığını bildirdi.
Tutuklu sanık Hasan Ataman Yıldırım'ın kimlik tespiti sırasında ''İki kızım var, ikisi de mühendis'' demesi üzerine Başkan Şengün ''Ne güzel'' dedi.
Tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural da, emekli deniz kurmay kıdemli albay olduğunu, Uzak Doğu kaptanlığı yaptığını belirterek, ''Nijerya'da korsanların saldırısına uğrayan geminin kaptanıydım'' diye konuştu.
Tutuklu sanık eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek de, 6 çocuk sahibi ve ilkokul mezunu olduğunu belirterek, aylık gelirinin ne olduğu sorusunu ''Sendikadan 9 bin lira alıyorum. 2-3 bin lira kira gelirim var, SSK'dan da 800 lira maaş alıyorum'' diye yanıtladı.
Ayhan Atabek de, 4. sınıf emniyet müdürü, tutuklu sanık Serhat Kaynak ise emniyet amiri olduğunu kaydetti.
Tutuklu sanıklar Yaşar Oğuz Şahin, Kemalettin Balcı, Zerrar Atik, Murat Çavdar, Bülent Güngördü, Fahri Süslü, Mehmet Dalagan, Kenan Temur ve tutuksuz sanık Muhterem Balcı ''polis memuru'' olduğunu ifade ederken, tutuklu sanık Taylan Özgür Kırmızı üsteğmen, Muhammet Sarıkaya subay, Murat Eke, Ali Oktay Şahbaz ve İlhan Bulayır jandarma astsubay, Emre Baltacı, Cihan Arık, Onur Özdemir ve Melih Yüksel teğmen olduklarını bildirdiler.
Tutuksuz sanık Erdal Şahin de, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kütüphaneci olarak çalıştığını belirtti.
İDDİANAMENİN ÖZETİ OKUNDU
Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, dönüşümlü olarak ikinci ''Ergenekon'' iddianamesinin özetini okudu.
İddianame okunurken Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, aralarında konuşan iki sanığı uyardı.
Sanıkların değerlendirme yaptıklarını ifade etmeleri üzerine Şengün, ''Hem dinleyip hem nasıl değerlendirme yapıyorsunuz. Önce dinleyin sonra değerlendirme yaparsınız'' dedi.
Avukat Ali Rıza Dizdar da iddianamenin özetlenerek okunmadığını ifade ederek, sıkıldıklarını ve ara verilemesini istediklerini söyledi.
Başkan Şengün ise ''Siz çıkın ara vermiyorum. Devam ediyoruz'' karşılığını verdi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, savcıların iddianameyi okuma işlemine bugün için ara vererek, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.
Bu arada, duruşmaya CHP'li Milletvekilleri Şahin Mengü ve Atilla Kart ile siyasetçi Yaşar Okuyan da izleyici olarak katıldı.
- Etiketler :
- Haberler