'Tüp bebek' mucidine Nobel

Genetik ve tüp bebek konusunda ilk çalışmaları yapan İngiliz bilim insanı Prof. Dr. Robert G. Edwards, 2010 yılının Nobel Tıp Ödülünü aldı.

'Tüp bebek' mucidine Nobel

İngiltere'de 1960'larda dünyada ilk kez tüp bebek konusunda araştırmalarına başlayan Prof. Dr. Robert G. Edwards'ın, Stockholm'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen 10 milyon İsveç Kronu (102 bin avro) değerindeki tıp ödülünü almaya hak kazandığı açıklandı.

Cambridge Üniversitesinde fahri doktor olan 85 yaşındaki Edwards, 1988 yılında ölen operatör doktor ve jinekolog Patrick Steptoe ile birlikte yumurta hücrelerinin dışarıda döllenerek vücuda yerleştirilmesi tekniğini geliştirdi.

İngiltere'de 25 Temmuz 1978 tarihinde Louise Brown, dünyada bu yöntemle dünyaya gelen ilk bebek oldu ve bu olay, üreme tedavilerinde bir çığır açtı.

Robert Geoffrey Edwards, 27 Eylül 1925 tarihinde İngiltere'nin Leeds kentinde dünyaya geldi. Prof. Dr. Edwards, tıp alanındaki tüp bebek ve üreme tedavilerine ilişkin çalışmalarını İngiltere'deki Cambridge ve Edinburgh üniversitelerinde sürdürdü.

Ödül Komitesinden yapılan açıklamada, Edwards'ın çalışmalarının dünyadaki çiftlerin yüzde 10'undan fazlası dahil olmak üzere insanlığın büyük bölümünün sorunu olan kısırlığın tedavisini mümkün kıldığı, dünyada yaklaşık 4 milyon kişinin tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldiği belirtildi.

Günümüzde kısır çiftlerin tüp bebek tedavisinden sonra çocuk sahibi olması ihtimali, sağlıklı çiftlerin doğal yoldan çocuk sahibi olma ihtimaliyle hemen hemen aynı olan 5'te bir oranında bulunuyor.

İsveç gazetelerinin internet siteleri, Edwards'ın Nobel Tıp Ödülünü kazanmasını, "Tüp bebeğin babası Nobel aldı" başlığıyla verdi.

Halen 32 yaşında olan, dünyaya gelen ilk tüp bebek Louise Brown, Bristol kentinde posta memuru olarak çalışıyor. Brown, 2007 yılında ilk çocuğu Cameron'u doğal yoldan gebe kalarak dünyaya getirdi.

'DELİ' DERLERMİŞ
Prof. Dr. Robert G. Edwards'ın, geçmişte "deli" olarak nitelendirildiği belirtildi. Fransız haber ajansı AFP, 85 yaşındaki Edwards'ın, "çok yorgun olduğu için" ödülü kazanmasına ilişkin açıklama yapmadığını belirterek, birkaç yıl önce İsveç haber ajansı TT'ye verdiği demeci yayımladı.

TT'ye verdiği demeçte Edwards, tüp bebek uygulamasıyla ilgili olarak, kendisine "deli" dediklerini ifade ediyor. Edwards, "Kimse etik yönden riske girmek istemiyor. Bana, tüp bebeklerin normal olmayacağını söylemişlerdi" ifadesini kullanıyor.

Profesör Edwards ile 1960larda birlikte çalışan, Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Martin Johnson da AFP'ye yaptığı açıklamada, Edwards'ın bu ödüle layık olduğunu ancak ödülün bu kadar geç verilmesine şaşırdığını söyledi.

Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan 30. İngiliz olan Edwards'ın "sıradışı ve herzaman iyimser" olduğunu söyleyen Johnson, yıllarca süren eleştirilere rağmen "tüp bebeğin babasının" çalışmalarına ısrarla devam ettiğini, jinekolojiyi modern çağa taşıdığını vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...