Türk kadınını dünyada temsil ediyor

Aldığı tazminatı sandalyeye yatırdı. Çevresindeki insanlar ona deli gözüyle baktı ancak şimdi o, örnek bir iş kadını...

Türk kadınını dünyada temsil ediyor

Kayseri'de sandalye üretimi ile iş hayatına başlayan Şafak Çivici, 'deki görevlerinin yanı sıra üstlendiği görevlerle Türk kadın girişimcileri dünyada temsil ediyor.        

Eşi ile birlikte işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatları ile 2001 yılında sandalye üretimi yapmaya başlayan Çivici, 50 çalışanı ile ürettiği sandalye ve karyolaları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.        

Yaklaşık 3 milyon Euro ciroya sahip işletmesinde yılda 60-70 bin sandalye ve 10 bin civarında karyola üreten Çivici, üretiminin yüzde 70'ini ihraç ediyor.       

Çivici, bir taraftan işletmesini giderek büyütüp ekonomik anlamda gelişme sağlarken, diğer taraftan üstlendiği çok sayıda görevle Türk kadın girişimcileri Türkiye ve dünyada başarıyla temsil ediyor.        
Kayseri'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ndeki (TOBB) ilk kadın delegesi olan Çivici, TOBB kanalıyla üstlendiği görevleri ile kadın girişimci sayısını artırabilmek için çalışıyor.        

Sayı bakımından erkek ve kadın girişimci arasında fark kalmayıncaya kadar çalışmak istediğini belirten Çivici, 2020 yılında bu farkın ortadan kalkmasını hedeflediklerini kaydetti.
       
10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

İş hayatına başlama hikayesin de bir hayli ilginç olan Çivici, şunları söyledi:        

''Asıl mesleğim tercümanlık. 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda F-16 uçaklarının yakıt tankı üretimi yapıldığı projede Amerikalıların firmasında 9 yıl idari müdür olarak görev yaptım. Buradaki işimiz sona erince eşim ile birlikte aldığımız kıdem tazminatları ile sandalye üretmeye başladık. Çevremizdeki insanlar, bize (deli) gözüyle baktı. Bu parayla kendimize ev almamız gerektiğini söylediler. Ancak, biz aldığımız paranın tamamı ile malzeme alarak sandalye üretmeye başladık. İhracat ağırlıklı üretim yapan firmamız da şu an 50 personel çalışıyor. O dönem biz ev almadık, ama şimdi çalışanlarımızın ev sahibi olabilmesi için gayret gösteriyoruz.

Ticaret odası meclis üyeliğinin yanı sıra Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul üyesiyim. TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörlüğü görevimi yürütüyorum. Ayrıca, Alman Türk Ticaret Sanayi Odası İstişare Kurulu üyesiyim. 2006'dan beri Avrupa'daki TOBB gibi kuruluşların çatı kuruluşu olan Avrupa Odalar Birliği Kadın Girişimci Komisyonu Türk temsilcisiyim. Diğer taraftan, Türkiye'nin yanı sıra İran, Afganistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın katılımıyla oluşturulan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda Kadın Girişimci Konsey Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bana imkan verildiği ve enerjim olduğu sürece kadın girişimcileri en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmaya devam edeceğim.''  

Kadın girişimcilerin, ekonomik faaliyette bulunmak için aslında avantajlı durumda olduklarını ve bazı durumlarda bu konuda pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Çivici, pozitif ayrımcılığın belli bir seviyeye kadar gerekli olduğunu kaydetti.        

''KADINLAR KENDİLERİNİ SINIRLIYOR''
Türkiye'de kadın hakları konusunda hiç bir eksiklik olmadığını, ancak bu hakların kullanılması konusunda bir takım sıkıntılar olduğunu anlatan Çivici, şöyle devam etti:        

''Kadınların iş hayatında daha etkin olabilmesi için bir engel yok. Ya kadınlar kendilerini sınırlıyor ya da kültürel kısıtlamalar etkili oluyor. Bunun önlenmesi için kadınların daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle barolara, odalara, üniversitelere görevler düşüyor. Diğer taraftan, sanıldığının aksine Türkiye'de dinden dolayı kadınlara yönelik sınırlama da yok. Kadınlar, genellikle kültürel sınırlama ile karşı karşıya kalıyor. Bu anlayışı yıkmamız, bunun için de eğitime önem veremiz gerekiyor.''        

Sayfa Yükleniyor...