Türkçe resmiyetini 742 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey ile kazandı (13 Mayıs Türk Dil Bayramı)

Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan fermanın yayımlandığı 13 Mayıs tarihi her yıl "Türk Dil Bayramı" olarak kutlanıyor.

Türkçe resmiyetini 742 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey ile kazandı (13 Mayıs Türk Dil Bayramı)

Dünyanın en köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı. 

Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçe, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlandı. 

Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de yayımladığı bir fermanla değişti. Türkçe, Mehmet Bey'in "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı. 

Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçe'nin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil kabul edildi.

13 MAYIS "TÜRK DİL BAYRAMI" OLARAK KUTLANIYOR

Bu adımla yeniden hayat bulan Türkçe, devlet dilinde ağırlığı bulunan Arapça ve Farsça'ya karşı önemli bir ağırlık kazanmış oldu. 

Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan Türkçenin resmi dil olarak kabulü, her yıl 13 Mayıs'ta "Türk Dil Bayramı" ismiyle kutlanıyor. 

Karaman, Ermenek ve Balkusan köyünde düzenlenen Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey'i anma etkinlikleriyle Türkçe'nin korunmasının önemine dikkat çekiliyor.

ÇİN'DE TÜRKÇE'YE İLGİ ARTIYOR

Sayfa Yükleniyor...