Türkiye, Almanya Büyükelçisi'ni Ankara'ya çağırdı

Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili kararın ardından Almanya'daki Türk büyükelçi Ankara'ya geliyor. Ankara'daki Alman Büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Türkiye, Almanya Büyükelçisi'ni Ankara'ya çağırdı

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'da alınan Ermeni soykırımı iddialarayla ilgili kararı değerlendirdi.  Kararın hatalı olduğunu ve 'nin geçmişinin belli olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, 'nin bu kararı asla kabul etmediğini söyledi. 

Türkiye'nin Almanya büyükelçisinin istişare için çağırıldığını da vurgulayan Başbakan, güçlü bir yanıt vereceklerini de kaydetti.

Yıldırım, bu kararın Türkiye Almanya arasındaki güçlü ilişkilere de yakışmadığını belirtti.

Tasarının kabul edilmesinin ardından Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri de Bakanlığı'na çağrıldı.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN DA TEPKİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Almanya Federal Meclisi Bundestag'ın, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarıyı onaylaması ile ilgili olarak Twitter hesabından,

"Almanya Parlamentosu'nun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" bir takım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu'nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz" açıklamasında bulundu.

"KARANLIK SAYFALAR KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını "Soykırım" olarak tanımasına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu tweet'inde, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" ifadesini kullandı.

"UTANÇ VERİCİ, HUKUKA SAYGISIZLIK ÖRNEĞİ"

Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. 

Alman Federal Parlamentosu'nun aldığı kararın "utanç verici, cehalet ve hukuka saygısızlık örneği" olduğu belirtilen açıklamada, "Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki komşu halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye’nin Alman Federal Parlamentosu’ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada Alman Meclisi'nin hukuku dikkate almamasının kaygı verici olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Müttefiklik ilişkisi içinde olduğumuz, Avrupa’nın geleceği için yakın işbirliği yürüttüğümüz Almanya’nın, gerek ikili ilişkilerimizin gerek Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği için hayati önemdeki görüş ve hassasiyetlerimizi dikkate almasını bekliyoruz." 

Sayfa Yükleniyor...