‘Türkiye bir hafta boyunca sizi takip edecek’

Yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken yeni sosyal platformlardan biri olan Democratus, insanlara sosyal ağların filtreli ve karmaşık tartışma ortamlarından sıyrılarak görüşlerini iletme şansı sunuyor.

‘Türkiye bir hafta boyunca sizi takip edecek’

Dijital dünya, her gün attığımız mesajlar, paylaştığımız fotoğraflar, katıldığımız tartışmalar, oluşturduğumuz bloglar ve daha nice etkinliklerle kendimize ait her türlü görüş ve düşünceyi barındırıyor, her türlü konudaki duruşumuzu ve tavrımızı ortaya koyuyor. Ancak kitlelerin sadece ünlülerin peşine takıldığı Twitter, mesajlarınızın sadece arkadaş çevrenizle sınırlı kaldığı Facebook ve tam bir cadı kazanını andıran Reddit gibi sosyal ağlar düşüncelerini kitlelere ulaştırmak, geniş katılımlı bir tartışma ortamı yaratmak isteyenlere ne kadar yardımcı oluyor?

Her gün sokakta, üniversitelerde, işyerinde, hatta otobüste aklımızdan geçen ve tartıştığımız konular, artık belli bir başlık, zaman dilimi ve temsilciler sayesinde dijital ortamda yer buluyor. Yeni nesil sosyal ağlardan biri olan Democratus, isteyen herkesin sanal milletvekili olarak düşüncesini öne çıkarabileceği ve her kesimden sayısız insanla belli bir konuda tartışabileceği çok aktif bir platform.

Democratus, ’nin online meclisinde sanal milletvekili olmak ve kamuoyunun ne düşündüğünü ortaya koymak isteyenlere farklı bir deneyim sunuyor. Democratus.com’un kurucusu Murat Aydemir, mikroblog anlayışına yeni bir bakış açısı kazandıran ve kısa zamanda büyük ilgi gören Democratus’u ntvmsbnc’ye anlattı.

Democratus mikroblog kültürüne yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Kamuoyunun görüşlerini pratik ve kolay görülür şekilde online platformda paylaşması sosyal medya için ne gibi farklılıklar sunabilir?

''Mevcut hangi sosyal ağ sizi bir haftalığına tüm ülkenin takip edeceği bir milletvekili, bir lider haline getirebilir? ''

Hangi sosyal ağda kocaman bir ülke ne düşündüğünü sadece bir kaç saat içerisinde rakamlar ve oranlarla hemen ortaya koyarak ne istediğini belli edebilir?

Democratus ile bu mümkün, hep birlikte buluşup bir karara varması mümkün olmayan büyük nüfuslu bir ülke bile küçük bir köyün toplanarak bir karara varması kadar kolayca kendisini ortaya koyabilecek.

İnsanlar yaşadıkları dünyayı her şeyiyle kendileri şekillendirmek hem de bunu hemen yapmak istiyorlar günümüzde. Bu istek ve taleplerini karşılamak için de teknolojinin imkanlarından sonuna kadar istifade ediyorlar. Örneğin bir yarışma programında hangi yarışmacının kazanacağını evde televizyonları başında oturan insanlar twitter, facebook veya kısa mesaj aracılığıyıla kendileri karar veriyor.

4 yılda bir genel seçimlerle insanlara neyi tercih ettiğini sormak da akıllıca değil; çünkü insanlar 4 yılda bir düşünmüyor, her an her durum karşısında fikirler üretiyor ve bunları ortaya koyuyorlar. Fakat bu amaçlarla mevcut ağları kullanırken ihtiyaçlarımıza tam cevap alamıyoruz çünkü; bu ağlar arkadaşlarınızla veya haberdar olmak istediğiniz insanlarla iletişimde kalmanız için tasarlanmış olup bilgiyi uzayın boşluğuna saçan eğlence ve iletişim araçları. Democratus'ta ise spesifik bir gündem karşısında ülkenin ne düşündüğü hemen ortaya çıkıveriyor. Bu kocaman bir ülkenin küçük bir şehir devleti gibi -Antik Atina mesela- hemen kamuoyunu ve kararını ortaya koyması demek. Sonuç olarak da siyaset yapanların ve medyanın insanların ne düşündüğünü akademisyenlerce işlenmiş verilere dayanarak hesaba katmaları ve öyle adım atmaları mümkün olacak. Ayrıca Democratus'ta sadece ülke gündemi yok, site üzerinde sayfa sahibi olan şahıs ve kurumların (üniversiteler, STK'lar, yerel siyasi teşkilatlar, medya kuruluşları, kanaat önderleri vs) gündemlerini de onların takipçileri-ilgilileri belirliyor. Kısacası artık doğrudan demokrasi zamanı...

‘Türkiye bir hafta boyunca sizi takip edecek’  - 1 DÜNYANIN İLK ONLİNE MECLİSİ TÜRKİYE'DE AÇILDI!

İnsanların seçtikleri vekiller aracılığıyla bir hafta boyunca dikkat çeken görüşleri oylaması ve görüş bildirmesi, toplum olarak tartışma gücümüzü ve seviyemizi nasıl etkileyebilir?

Bizim ilk hareket noktamız şu cümleydi:

''Herkesin bir fikri var.'' 

Ayrıca herkes de en doğru ve etkili fikrin kendi fikri olduğuna inanır ve kendisini önemli hissetmek ister. Gerçek hayatta kim olursanız olun, toplumun gündemine tercüman olan düşünceleri etkili bir ifadeyle Democratus üzerinde paylaşırsanız çok kolay bir şekilde tüm ülkeye hitap eden bir siyasetçi, bir lider olabilirsiniz. Neyi nasıl söylediğiniz sistem içerisinde çok önemli. Yaptığınız her paylaşım(biz bunlara ses yazmak/atmak diyoruz) ve bu paylaşımdan diğer insanların ne kadar etkilendiği size hep puan kazandırıyor. Moderatörlerin müdahale etmesini gerektirecek hakaret, şiddet içerikli paylaşım vs gibi durumlarda ise puan kaybediyorsunuz. Bu puanlarla haftalık vekil seçimlerinde yarışıyorsunuz, dolayısıyla uygun içerikleri paylaşmanız gerekir. Zaten Democratus'un atmosferi de hoşgörüye elverir şekilde tasarlandı. Örneğin bir paylaşım'ı beğendiyseniz ''takdir et'' butonuna basarken, o fikre katılmıyorsanız ''saygı duy'' butonunu tercih edebiliyorsunuz.

Bunun yanında Democratus Meclisi sayesinde insanlar hiç haberdar olmadıkları olay ve durumlardan da haberdar olabiliyorlar. Örneğin siz İstanbul'da öğrencisiniz belki ama Van'daki yol sorununu Democratus üzerinde okuyup, durumu yaşayanlarından dinleyerek birinci elden hissedebiliyorsunuz. yani farkındalığı arttıran ve toplumu birbirinin düşünce ve dertlerinden haberdar eden bir boyutumuz da var.

Twitter, sıırların olmadığı bir paylaşım alanı. Ancak Democratus daha filtreden geçmiş bir tatışma ortamı. Mikroblogların belli alanlar ve farklı bir konseptle farklılaşmaları yeni bir trend mi?

Bu aslında doğanın bir kanunu gibi. Bir alanda önce herşeyi kapsayan büyük yapılar ortaya çıkıyor ve sonrasında bu büyük yapılar özelleşmiş ihtiyaçlara cevap veremeyerek yerlerini spesifik alanlara odaklanmış daha küçük-özel yapılara bırakıyorlar. Bu bir trend mi derseniz evet bir trend diyebiliriz. Öncelikle e-ticaret sitelerinde başlayan bir akım. Dikey e ticaret ismi ile bilinen bu durum, her şeyi bulabileceğiniz sanal mağazalar yerine sadece aradığınız belirli bir üründe uzmanlaşmış daha butik online mağazaları tanımlayan bir kelime.

Şimdi bu özelleşmeyi sosyal medya üzerinde de yaşıyoruz artık. Konum bazlı sosyal ağlar, fotoğraf paylaşmak üzerine kurulu sosyal ağlar, kısa video paylaşmak üzerine kurulu sosyal ağlar ve nihayetinde yaşadığınız çevre ile demokratik ve entellektüel bir ilişkiye girmenizi sağlayacak bir sosyal ağ: www.democratus.com

Democratus'ta da tıpkı Twitter'da olduğu kullanıcıların birbirlerini takip edebilme şansı var. Popülerlik ve milletvekilliği zamanla Twitter benzeri bir takip edilme hırsı ve egoya neden olabilir mi?

Su akar yolunu bulur.

Açıkçası bugünden bunu bilemeyyiz; ancak diyebiliriz ki Democratus'un kendi kurallarını, kültürünü ve deyim yerindeyse kendi raconunu kullanıcıları zamanla oluşturacak. Bunun yanında insanların sosyal medya üzerinde bir popülerlik, daha fazla insana ulaşma ve kendisini değerli hissetme dürtüsü taşıdıklarını söyleyebiliriz bence. Evet, Democratus da bu içgüdüye uygun bir ortam sunuyor; ama bu dürtüleri hoşgörü atmosferinde yumuşatmayı ve insanları hırçınlaştırmayıp çok egoistleştirmeyip uzlaştırmayı amaçlayan bir yapımız var. Sözgelimi milletvekili seçilmek için herhangi bir yere başvurmuyorsunuz, paylaşımlarınızın etki gücüyle ve diğer insanların sizi bu göreve layık görmesi ile milletvekili seçilebiliyorsunuz. Ülkenin yeni liderleri veya kanaat önderleri sitenin bu güzel yanıyla ortaya çıkacak belki de.

Konu milletvekilliği ve meclis olunca doğal olarak politik konular öne çıkıyor. Ancak toplumsal konular ele alınırken belli alanlarda sınırlama olduğunu zannetmiyorum?

Sitenin dayandığı temel ifade özgürlüğü; fakat bu fikirlerin ifade ediliş tarzı şiddeti talep etmemeli ve hiç bir kişi-kurum veya inancı hedef almamalı. Bunun dışında ticari kaygıyla yapılan paylaşımlar da dahil olmak üzere her şey Democratus'un özgürlükler şemsiyesi altında kalıyor.

Democratus, internette ifade özgürlüğünün temsil edilmesi için önemli bir platform. Ancak politik ve birçok hassas konuda öne çıkıyor. İfade özgürlüğünü çiğnemeden herkesin her konuda görüş bildirmesi sağlanabiliyor mu? Tepki veya baskı ile karşılaşıyor musunuz?

Boğaziçi Üniversitesi kim ne derse desin, Türkiye'de özgürlüklerin korunduğu ve farklılıkların bir arada yaşayabildiği en nadide alandır. Test yayınına Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nü merkez seçerek başlayan Democratus da şimdiye kadar bu konuda pek sorun yaşamadı diyebiliriz.

Sitenin atmosferini de konsept olarak ''hoşgörü'' merkezli kurguladık. Herhangi bir içeriği kullanıcı beğendiğinde ''takdir et'' butonunu tıklarken beğenmediğinde veya o fikre katılmadığında ''saygı duy'' butonunu kullanabiliyor. Ayrıca bir ''ses''e yazılan cevapların da profillerde görünüyor olması daha itinalı paylaşımlar yapılmasını sağlıyor. Çatışmaların temelinde bence iki şey yatıyor; çıkarlar ve iletişim bozuklukları. Çıkar çatışmalarını engelleyemeyyiz belki ama insanların ve toplumların birbirleri ile iletişime geçmesini birbirlerini dinleyebilmelerini ve demokrasiyi geliştirebilirsek bu iletişim kaynaklı toplumsal ve kişisel çatışmaları büyük ölçüde azaltacaktır.

Sitede arşivlenen ve her hafta bir yenisi eklenen referandumlar önemli bir istatistik ve değerlendirme fırsatı sunuyor. Bu bilgilerin kamuyouna sunulması için ne gibi çalışmalarınız var?

Democratus Meclisi'nin gündemleri her gün haber bültenlerinde yer almalı.

Kamuoyunun ne düşündüğünün ortaya çıkması toplumun demokratik gücünü ve refleksini artıracak ve planımız da bu.  Democratus Meclisi'ndeki referandumların sonuçlarını medya ve siyasi partilerle paylaşarak, referandumlarda çıkan sonuçları akademik bir perspektif ile analizlemek ve toplumun gerçek talep ve beklentilerini hızlı ve etkili bir şekilde ortaya çıkarmak istiyoruz.

Bunun için siyasi partilerle temas kurduk, genel merkezlere bu analizleri sunmak istiyoruz. Ayrıca medya kuruluşlarıyla da işbirliği yapmak ve Democratus'ta ortaya çıkan gündemi NTVmsnbc gibi kaliteli, tarafsız ve öncü medya kurumlarıyla paylaşmak istiyoruz.

Ayrıca Democratus özelleşmiş kurum-konu #sayfalarına sahip. Bu sayfalar aracılığıyla bir konu hakkında o konuya ilgi duyan insanlar çok hızlı şekilde bir gündem belirleyebiliyorlar. Bu sayfalarımızı yerel siyasi teşkilatlar ve canlı yayın konseptli TV porgramları için bilhassa uygun buluyoruz.

‘Türkiye bir hafta boyunca sizi takip edecek’  - 2 Democratus'un kurucusu Murat Aydemir.



Democratus'un ulaştığı kullanıcı sayısı ve kullanıcıların demografik bilgilerine ait verileriniz var mı? En çok hangi yaş aralığı ve ne kesimden insanlar sayfanıza ilgi gösteriyor?

Geride kalan yaklaşık 1 yıllık test yayınımız boyunca hemen hemen 8.000 üye sayısına ulaştık. Bu üyelerin de büyük çoğunluğu siteyi bir arkadaşından duyarak keşfetti ve çoğunluk üniversite öürencilerinden oluşuyor çünkü siteyi ilk önce kendi okulumuza duyurmaya başladık.  Bundan sonra da üniversiteler üzerinden gitmeyi planlıyoruz.

İleriye dönük projeleriniz var mı? Devlet kurumlarıyla işbirliği yapmak, üniversite veya belli sektörlerde anketler düzenlemek gibi?

Democratus, bir sosyal ağ olarak demokrasiye ve katılıma ihtiyaç duyulabilecek her yerde var olacak. Üniversiteler, üniversite kulüpleri, sivil toplum kuruluşları, medya kurumları ve siyasi parti teşkilatları ile siyasetçilerin Democratus üzerinde #sayfa'lar açarak ilgilileri ile buluşmasını hedefliyoruz. Bu sayfalar üzerinden takipçileri ile karşılıklı etkileşime geçebilecekler. Ayrıca önemli konularda devlet kurumlarına, medyaya veya özel şirketlere detaylı özel araştırmalar da yapabiliriz. Örneğin, YÖK, üniversitelerde bir yenilik planlıyorsa bu konuda üniversitelilerin ne düşündüğünü önceden bize sorarak ilk verileri, talep ve yönelimleri edinebilir ve buna uygun olarak adımlar atabilir.

Democratus'un bir yıl içinde nasıl bir noktaya gelmesini umuyorsunuz?

''ABD'ye özgürlük ve demokrasi götürmek istiyoruz.''

Önümüzdeki yıl, Türkiye'de yerel seçimler olacak. Bu rüzgarı da arkamıza alarak Democratus'u tüm Türkiye'nin bildiği ve medyada sıklıkla gördüğü bir site haline getirmemiz gerekiyor. Bir yılın sonunda ülke gündemini okumak için her gün ziyaret edilen, siyasi partilerin, medyanın ve üniversite yönetimlerinin her gün mutlaka Democratus'taki sayfalarını kontrol edip, kullanıcılardan gelen verileri dikkate almak durumunda kaldıkları bir sosyal ağ olmalı Democratus, topluma sunduğu fayda ile bir ''halk kahramanı'' olmalı.

Türkiye'de site belirli bir noktaya geldikten sonra da öncelikle Ortadoğu'ya ve ardından da ABD'ye ve AB'de de ülke meclisleri açarak bu bölgelerin de sanal doğrudan demokrasi ile tanışmasını planlıyoruz.

‘Türkiye bir hafta boyunca sizi takip edecek’  - 3

Sayfa Yükleniyor...