Türkiye CERN’e üye oluyor

Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu’nun genel kurulunda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu beş ülkenin adaylık başvurusu kabul edildi.

Türkiye CERN’e üye oluyor

Bugün yapılan Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu’nun (CERN) 157'inci genel kurul toplantısının ana gündem maddesi , Kıbrıs, İsrail, Sırbistan ve Slovenya’nın organizasyona üyeliklerinin görüşülmeye başlanmasıydı.

Delegeler Türkiye ve diğer dört ülkenin üyeliğe giden adaylık sürecinin başlamasını benimsedi. Tüm aday ülkelerin, resmi görüşmelerin yapılacağı 3 yıllık bir sürecin ardından CERN'e asil üye olması öngörülüyor.

CERN genel direktörü Rolf Heuer, bu yeni üyelik başvurularıyla birlikte, organizasyona yönelik küresel ölçekli desteği görmüş olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

1954 yılında 12 Avrupa ülkesi tarafından kurulan CERN, 1990’lı yıllara gelindiğinde 20 üye sayısına ulaştı.  Avrupa dışından da büyük destek görmesine karşın, kıta harici üyelik kabulüne yönelik tartışmalar bu yılın Haziran ayında olumlu yönde sonuçlanmıştı. Karara göre, Avrupa kıtası dışından herhangi bir ülke artık organizasyona başvurabiliyor ve CERN de dış projelere katılabiliyor.

Organizasyona üye olabilmek için ön-üyelik sürecinden geçmek gerekiyor. Ülkeler sadece ön-üyelik için de başvurabiliyorlar. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş ülkenin ön-üyelik başvuruları bugün onaylandı. Tam üyeliğinse iki ila üç yıl içinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Ön-üyelik başvurularının kabulü, aday ülkenin bilimsel ve teknik alt yapısıyla kapasitenin CERN tarafından kabul görmesi anlamına geliyor. Tam üyelik halinde ülkeler CERn yönetim kurulunda görev alarak, verilecek kararlarda tam yetkiye sahip oluyorlar.

Sayfa Yükleniyor...