"Türkiye örnek alsın"

Greenpeace: "Japonya’nın yeni nükleer enerji santrallerini iptal etme konusundaki girişimi Türkiye Hükümeti’ne ve tüm dünyaya örnek olmalı."

"Türkiye örnek alsın"

Greenpeace'den bu konuda şu açıklama geldi:

Japonya Başbakanı Naoto Kan, dün yaptığı basın açıklamasında Japonya’da yeni nükleer santral inşaatı planlarının iptali ile ilgili teklif sundu ve Japonya’nın uzun dönemli enerji politikalarının gözden geçirileceğini açıkladı. Bu açıklama Japonya’nın enerji politikalarını temiz ve yenilenebilir teknolojilerin kullanıldığı bir yola yönlendirebilir.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, konuyla ilgili olarak “Nükleer teknolojinin en gelişmiş ülkelerden biri olduğu Japonya, nükleer enerjinin risklerini vatandaşlarına yüklemenin ne kadar tehlikeli olduğunu, aldığı bu kadar ile tüm dünyaya gösterdi. Yeni kazaları beklemek yerine Hükümeti de Japonya’nın ve diğer dünya hükümetlerinin aldığı nükleer enerjiyi sorgulama kararına katılmalıdır” dedi.

Fukuşima’da yaşanmakta olan nükleer felaket başta Japonya olmak üzere, pek çok ülkenin nükleer enerji politikalarını gözden geçirmeye ve radikal kararlar almaya zorladı. Japonya’da ilk defa Başbakan tarafından bir nükleer santralin -Hamaoka Santrali- faaliyetinin durdurulması talep edildi ve bu talep gerçekleşti. 

Aksoğan sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan bir ülkede nükleer santral inşa etmek, felakete adım adım yaklaşmak anlamına gelir. Greenpeace’in yaptırdığı kamuoyu araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin %64’ü nükleer enerji istemiyor ve tercihini yenilenebilir enerjilerden yana kullanıyor. Türkiye Hükümeti halkın sesini dinlemeli, temiz ve güvenilir bir yenilenebilir enerji geleceği için kuvvetli adımlar atılmaya başlanmalıdır.”

Sayfa Yükleniyor...