Türkiye ve Suriye artık vize sormayacak

İki ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmede bazı kararlar alındı. Vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması da bunlardan biri.

Türkiye ve Suriye artık vize sormayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması' imzalandı.

İki ülke heyetleri arasındaki görüşmenin ardından Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, toplantıda, ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırıldığını açıkladı.

"TÜRK HALKI KUCAĞINI AÇTI"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır'' dedi.

Davutoğlu, Türkiye ile Suriye'nin iki dost ve komşu ülke olduğunu belirterek, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantıların sonunda iki ülke arasındaki vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verdiklerini söyledi.

Davutoğlu, artık Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan iki ülke arasında seyahat edebileceklerini ifade etti.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge için ve uluslararası alanda örnek bir komşuluk ilişkisi haline dönüştüğünü vurgulayan Davutoğlu, alınan kararın taraflar arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin göstergesi olduğunu söyledi.

İkinci önemli tarihi adımın, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu mekanizmayla her yıl iki ülkenin başbakanlarının eş başkanlığında her iki hükümetin en önemli bakanlarının katıldığı ortak kabine toplantıları yapılacağını anlattı.

''BAKANLAR KONSEYİ TOPLANACAK''
Bu ortak kabine toplantısı öncesi yılda en az bir kez olmak üzere Bakanlar Konseyi'nin toplanacağını ifade eden Davutoğlu, ''Bu Bakanlar Konseyi'nde Dışişleri, Enerji, Ticaret, Bayındırlık, Savunma, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları yer alıyor. Bu adı geçen bakanlar yılda en az iki kez toplanarak ortak eylem planı hazırlayacaklar. Bu ortak eylem planı Bakanlar Konseyi'nde ele alınıp kapsamlı bir çerçeveye oturtulduktan sonra iki başbakanın eş başkanlığında yapılacak toplantıda uygulamaya geçirilecek.

İkili ilişkilerimizde ulaştığımız bu düzey gerçek bir komşuluk, örnek bir komşuluk ilişkisini yansıtmaktadır. Her iki konuda da gösterdiği anlayış ve işbirliği dolayısıyla değerli kardeşim Dışişleri Bakanı Muallim'e teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bölgesel alanda da işbirliğimiz en geniş şekilde sürecektir'' dedi.

IRAK-SURİYE İLİŞKİLERİ
Davutoğlu, bölgede de Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği anlayışının kökleşmesini, yerleşmesini istediklerini ifade ederek, ''Bu çerçevede çok değer verdiğimiz iki kardeş, komşu ülke olarak Irak ile Suriye arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde gelişmesini ve ortaya çıkacak pürüzlerin giderilmesini ümit ediyoruz. Bu konuda her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Ayrıca Orta Doğu barış süreci ve Lübnan gibi konularda da içeride kapsamlı istişareler yapıldı'' diye konuştu.




Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye ile Türkiye arasında taşımacılık yapan tırlara uygulanan vergilerin kaldırılması yönünde karar aldıklarını bildirdi.

Muallim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin çok yapıcı bir ortamda geçtiğini belirtti.

İki ülke arasında Stratejik İşbirliği Meclisi'nin kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Muallim, ''Bu da işbirliği, dayanışma ve karşılıklı güvenin en büyük göstergesidir'' dedi.

Muallim, bu ziyaret ve toplantı vesilesiyle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın almış oldukları karar doğrultusunda her iki halka da bir armağan vermek istediklerini ifade ederek, bunun da her iki ülkenin uygulamış olduğu vizenin tamamen kaldırılması yönünde olduğunu söyledi.

Türk halkına seslenen Muallim, ''Şimdiden 'Suriye'ye hoş geldiniz' diyorum. Suriye'ye geçişleriniz, İstanbul'dan Ankara'ya geçişleriniz gibi olacaktır. Aynı şekilde Suriye vatandaşları için de Türkiye'ye giriş çıkış Halep ile Şam arasında gidiş geliş yapar gibi olacaktır'' diye konuştu.

Muallim, bunun, ilişkilerin halklar seviyesine yansıyınca daha da pekişeceğinin en büyük göstergesi olduğunu belirterek, ''Ticari işbirliği hacminin giderek daha da artırılması, enerji işbirliğinin geliştirilmesi, elektrik, doğal gaz, su... Her iki ülke arasında taşımacılık yapan tırlara da uygulanmış olan vergilerin kaldırılması yönünde karar almış durumdayız'' dedi.

Suriye ile Irak arasında krizin sona erdirilmesi yönünde Türkiye'nin gösterdiği çabaya teşekkür eden Muallim, Esad ile Erdoğan arasındaki görüşmede barış konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.

Uluslararası hukuk çerçevesinde Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin tekrar başlaması için her iki liderin de görüş birliğine vardıklarını dile getiren Muallim, ''Ancak barış konusunda bir İsrailli ortağın olmadığı kanaatine varmış durumdayız. Sayın Bakan'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yarınki 4'lü toplantı için kendisi bizi bir gün daha ağırlayacak. İstanbul'un güzelliğinin de bir kez daha doyumuna varacağız'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da ''İstanbul sizin şehriniz'' karşılığını verdi.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Teröre karşı mücadelede geçmişte olduğu gibi şimdi de Suriye ile kapsamlı işbirliği içindeyiz. Bu konuda iki ülke arasında tam bir anlayış birliği vardır'' dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Türkiye'nin 'Demokratik Açılım' ile terörün bertaraf edilmesi çalışmalarına Suriye'nin de katılması yönünde sıcak mesajlar verdiği ve gerekirse teslim olacak Suriye vatandaşlarına kucak açacaklarını ifade ettiğini hatırlatan bir gazetecinin, bu konunun görüşmelerle ele alınıp alınmadığını sorması üzerine Davutoğlu, Esad'a, ziyaretinden önce Türk basınına verdiği bu demeçler dolayısıyla teşekkür ettiğini belirtti.

Bu mesajların, iki ülke arasındaki dostluğun ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu ve Esad'ın Türk halkını ne kadar yakından tanıdığını gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, ''Teröre karşı mücadelede geçmişte olduğu gibi şimdi de Suriye ile kapsamlı işbirliği içindeyiz. Bu konuda iki ülke arasında tam bir anlayış birliği vardır'' diye konuştu.

Davutoğlu, ''Suriye ile İsrail arasında Türkiye'nin ara buluculuktan çıkarılmasıyla doğrudan görüşmelere geçileceği'' söylentileriyle ilgili soru üzerine de Türkiye'nin ara buluculuğuyla yapılan dolaylı görüşmelerde ciddi mesafe alındığını, ancak çok sayıda sivilin öldüğü Gazze saldırılar yaşanması üzerine kısa süre içinde başlanabilecek doğrudan görüşmelere geçilemediğini anlattı.

Türkiye'ye güvenleri ve bu konuda gösterdikleri anlayış için Suriye'ye teşekkür eden Davutoğlu, İsrail'de yeni bir yönetimin başa geldiğini, Suriye'nin görüşmelere yeni yönetimle de dolaylı olarak devam etme dileğinde olduğunu hatırlatarak, ''Taraflarda bu irade oluştuğunda her türlü katkıyı vermeye hazırız'' dedi.

Davutoğlu, ancak bu iradenin gerçek ve hedefe yönelik olması gerektiğini dile getirdi.

Bir gazetecinin, ''Bağdat'taki bu tırmandırmaya rağmen Türkiye, Suriye, Irak, İran'ın dörtlü işbirliği hala gündemde midir?'' şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin her 3 komşu ülkeyle çok iyi ilişkilere sahip olduğunu belirterek, bu ilişkilerin daha da güçlenip bölgede kalıcı bir istikrarın gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Muallim de ''İnsanlar kalıcıdır, gerçek her zaman bizden yana'' dedi.

YARINKİ TOPLANTI
Davutoğlu, yarın gerçekleştirilecek Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı'nın Irak tarafından iptalinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Türkiye'nin iki ülke arasında krizin başlangıcından itibaren elinden geleni yaparak her türlü çabayı göstereceğini söylediğini anımsattı.

Kahire'de yapılan toplantılarda yarın İstanbul'da buluşulacağının kararlaştırıldığını, daha sonra 3 ülke arasında değişik düzeyde bu temasların sürdürüldüğünü dile getiren Davutoğlu, ''Biz yarınki toplantının da başarılı bir şekilde yapılacağına inanıyoruz'' dedi.

Muallim de yarınki toplantıda bulunacaklarını ifade ederek, Türkiye'nin bölgede birliği oluşturma çabalarına destek verdiklerini söyledi.

Suriye ile imzalanan ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'' gibi çabaların bölgede sürüp sürmeyeceğine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, yarın Irak'la bakanlar toplantısının yapılacağını hatırlattı.

Davutoğlu, yarınki toplantıda Iraklı muhataplarıyla ortak proje ve çalışmaları tamamlayacaklarını ve bunları Ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaret esnasında gerçekleştirilecek yüksek düzeyli toplantıyla nihayete erdireceklerini kaydetti.

Suriye ile çok köklü ilişkilerin sonucu olarak bu mekanizmanın önceden planlandığını ve şimdi de hayata geçirdiklerini söyleyen Davutoğlu, Irak Başbakanı Maliki'nin 18 Ağustos'ta Suriye'ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, benzer bir mekanizmanın Suriye ile Irak arasında da kurulmasına karar verildiğini anlattı.

Davutoğlu, ''Bu mekanizmalar bir araya getirildiğinde eminiz ki bölgemizde ekonomik entegrasyon, refah ve barış ortamı çok büyük mesafe alacak. Bölgemize bu anlayışın yayılması ve bölgenin çok geniş bir refah, güçlü istikrar alanı haline dönüşmesini istiyoruz. İran ve diğer ülkelerle de benzer mekanizmaları kurarız. Biz komşularımızla ilişkilerimizin sıfır problem ilkesiyle maksimum işbirliğine dönüşmesini istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Muallim de bir soru üzerine, Irak ile yapmış oldukları stratejik işbirliği anlaşmalarına Suriye olarak tamamıyla bağlı olduklarını, aksi yöndeki iddiaların, o anlaşmaların başarısızlığa uğraması için ortaya atıldığını vurguladı.

Velid Muallim, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin iki ülke halkının çıkarına olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...