Türkiye'de ilk kez

Doğu Asya kökenli ''Pasifik incir kuşu'' Türkiye'de ilk kez Hatay'ın Samandağ ilçesinde gözlemlendi. Koyu kahverengi desensiz sırtı, koyu yanağı ve göğsünde yoğun siyah benekleri bulunan bu kuşun sadece İsrail'de kış aylarında gözlenebiliyor.

Türkiye'de ilk kez

HATAY - Yağış bolluğu 'de konaklayan kuş türlerinin de artışını sağladı.Hatay'daki Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan,  Türkiye genelinde 459 kuş türünün bulunduğunu, bunların 310'unun kentte gözlendiğini söyledi.

Göç yolu üzerinde bulunan Hatay'ın kuşlar açısından çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Atahan, her yıl çok sayıda kuş türünün kentte konakladığını kaydetti.

Hatay'da, ak pelikan, arı şahini, turna, küçük orman kartalı, Arap bülbülü, turaç, dik kuyruklu ötleğen, sürmeli kum kuşu, flamingo, Kıbrıs kuyrukkakanı gibi göçmen ve yerleşik kuş türünün bulunduğunu vurgulayan Atahan, ancak son yıllardaki mevsim değişiklikleri ve kuraklığın, kuş popülasyonunu olumsuz etkilediğini belirtti.

Atahan, şöyle devam etti:''Kuş cenneti olarak önemli bir konumda bulunan ve göç yolu üzerinde olan Hatay'da bulunan Amik Gölü'nün 1960'lı yıllarda kurutulmasıyla yaklaşık 30 kuş türümüzü kaybettik. Ayrıca birçok göçmen kuşu da su kaynaklarının kurutulması ve yaşam alanlarının yok olması nedeniyle başka yerlere kaçırdık. Ancak, kentimize bu yıl yağan yoğun yağmur, kuşların yolunu yeniden bölgemize çevirdi. Yağışların yeterli miktarda yağması ve su kaynaklarının dolması nedeniyle bazı kuş türleri yeniden bölgemize geldi.''

Hatay'da 17 yıldan bu yana gözlem yaptıklarına dikkati çeken Atahan, gözlemlerde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan yeni türleri gördüklerini kaydetti.
        
TÜRKİYE'DE İLK KEZ         
Doğu Asya kökenli ''Pasifik incir kuşu''nu Türkiye'de ilk kez Hatay'ın Samandağ ilçesinde gözlemlediklerini vurgulayan Atahan, koyu kahverengi desensiz sırtı, koyu yanağı ve göğsünde yoğun siyah benekleri bulunan bu kuşun sadece İsrail'de kış aylarında gözlenebildiğini söyledi.

Bölgede ayrıca, okyanus kuşları ile Orta Asya dağılımı gösteren değişik türlere de rastladıklarını ifade eden Atahan, ''bölgemizde, Pasifik incir kuşunun yanı sıra uzun yıllardır görülmeyen, nesli tükenme tehlikesindeki sümsük kuşu, kızılkuyruklu örümcek kuşu, boz yelkovan, korsan martı kuşunu da, yağan yoğun yağmurun ardından oluşan göl ve göletlerde yeniden görmek bize heyecan verdi'' diye konuştu.

Atahan, kuş popülasyonu açısından önemli bir yer olan Hatay'da, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türlerin yaşam alanlarının koruma altına alınması konusunda bir an önce çalışma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...