Türkiye'nin Libya adımı masada!

NATO üyesi ülkelerin büyükelçilerinin Brüksel'deki toplantısı devam ederken, Ankara’da da Ahmet Davutoğlu liderliğinde Libya zirvesi yapıldı.

Türkiye'nin Libya adımı masada!

Ankara’da Libya hareketliliği yaşanıyor.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Çankaya’daki konutunda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay Harekat Başkanı'nın da katıldığı bir toplantı yapıldı.

Davutoğlu bu isimlerle, sabah saatlerinden bu yana bakanlıktaki kurmaylarıyla takip ettiği Libya’daki gelişmeleri masaya yatırırken, ’nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği ve gelecek olan olası taleplere nasıl yanıt verileceği değerlendirildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Libya zirvesi yaklaşık 45 dakika sürdü.

NATO üyesi ülkelerin büyükelçilerinin halen devam eden Brüksel’deki toplantısı da saat 16.00 başlamıştı. Ankara’daki zirvede, NATO toplantısından çıkacak sonuçlarla ilgili Türkiye’nin nasıl adım atacağının görüşüldüğü kaydedildi.

Ayrıca, Libya’da dünden bu yana meydana gelen gelişmelerin tüm boyutlarıyla masaya yatırıldığı belirtilirken, zirveyle ilgili bir değerlendirme de, toplantının devam ettiği dakikalarda emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu’dan NTV’ye geldi:

"Ne konuşulduğuyla başlayalım; Libya’ya uygulanacak silah ambargosunu NATO’nun denetleme konusu masada. Askeri planlar üzerinde mutabakat sağlandı ve siyasi onay bekleniyor. Bu nedenle de toplantıya ara verildi ve Ankara dahil bazı ülkelerin büyükelçilerine, 'başkentlerinizden onay alın' dendi.

Bir diğer konu, hava sahasının tamamen uçuşa yasak ilan edilmesi ve bunun denetlenmesi. Burada da askeri onay tamam ve yine siyasi icazet bekleniyor.

3. ve önemli olan konu ise komuta kontrol merkezi. ABD ve İngiltere kontrolü NATO’ya devretmekte ısrarlı iken Fransa buna karşı çıkıyor. Bunun için de başkentlerle mesaj trafiği yaşanıyor.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ NE OLACAK?
Bahsettiğimiz üç konuda da Türkiye rol oynayabilecek ve üstlenebilecek konumda. Ayrıca bu roller tüm müttefiklere açık. Akdeniz’de daimi deniz gücüne Türk fırkateyninin katılması da söz konusu; bu bir rotasyonla oluyor ve sıra gelmesi durumunda gerçekleşecek.

Hava sahasının güvenliği için de devriye geziliyor. Buraya sağlanacak subay ve mühendis desteği, devriye görevi yapan uçakların güvenliği için Türk uçaklarının görev üstlenmesi, bu uçakların yakıt ikmalleri gibi konular Türkiye ile irtibatlı.

Bazı konularda görüş ayrılığı yaşanırken, Genel Sekreter Rasmussen’in başkentlerden talimat alınması ve müzakerelere devam edilmesi noktasında ısrarlı olduğu ve bugün bir karar çıkartmak istediği kaydediliyor. Bugün karar çıkmaz ise, yarın bir kez daha olağanüstü toplantı yapılacağı kaydediliyor.

Sayfa Yükleniyor...