'Türkiye’nin ruhunu yazan adam' NTV Tarih'te

Oğuz Atay, ölümünün 35. yılında NTV Tarih’te. Atay, çoğu ilk defa günışığına çıkan fotoğraflar, belgeler ve mektuplar eşliğinde hazırlanan özel dosyayla Aralık sayısında.

'Türkiye’nin ruhunu yazan adam' NTV Tarih'te

Hissiyatımızın tarihçisi, '’nin ruhunu yazan adam' Oğuz Atay, ölümünün 35. yılında NTV Tarih’te. Pek çoğu ilk defa günışığına çıkan fotoğraflar, belgeler ve mektuplar eşliğinde hazırlanan dosya konusunu Enis Batur, Ekrem Işın, Hayati Asılyazıcı yazdı; arkadaşı Bülent Korman ve kızı Özge Canbek Atay koleksiyonlarını paylaştı.

Cumhuriyet dönemi edebiyatının önde gelen yazarlarından Oğuz Atay sadece 43 yıl yaşadı. İki roman, bir biyografi, bir hikaye kitabı, bir oyun yazdı; bir günlük ve yarıda kalmış bir roman bıraktı, bütün bunları da son 9 yılına sığdırdı.

Oğuz Atay, Türkiye insanının, bu “Kenar Batı”da yaşayanların varoluş-hissediş tarihini yansıtmış, içinde bulunduğumuz gerçekliği kurgularıyla sarsmış, ironisiyle sorgulamıştı. Eserleriyle ardında kapsamlı bir hissiyat tarihi bıraktı. Türkiye’nin yakın tarihindeki kırılma noktalarının özel hayatlardaki hasarını analiz eden yazarın eserleri, zengin bir kaynak oluşturuyor.

Başta Tutunamayanlar, her biri kültür hayatımızı derinden etkileyen eserler veren Atay'ı ölümünün 35. yılında NTV Tarih araştırdı. Aralık sayısındaki 11 sayfalık dosyada, ünlü edebiyatçının hayatının izi sürüldü. 1934’te İnebolu’da doğduğu evden ortaokul diplomasına, İstanbul Teknik Üniversitesi yıllarından aile kurmasına, yazarlığa geçişine ve eserlerine yer verildi.

'Türkiye’nin ruhunu yazan adam' NTV Tarih'te - 1 Atay’ın eserlerini yazdığı daktilosu

Enis Batur, Atay’ın kitaplarını yazma biçimini, Meydan Larousse yazarı olmanın Atay üzerindeki etkisini inceledi ve “ansiklopedici” yönünü ele aldı.

Ekrem Işın, Atay’ın zihniyet tarihimizi araştıran tarihçi tarafını vurguladı.

Tutunamayanlar’ın ilk yayıncısı Hayati Asilyazıcı, “Eserlerinin bunca okunduğunu görsün, bunca sevildiğini bilsin isterdim” dedi.

Pek çoğu ilk defa günışığına çıkan fotoğraflar, belgeler ve mektuplar eşliğinde hazırlanan dosya konusu, yazarın arkadaşı Bülent Korman’ın danışmalığında ve kızı Özge Canbek Atay’ın koleksiyonuyla hazırlandı.

NTV Tarih'in Aralık sayısı Pazar günü bayilerde.

Sayfa Yükleniyor...