'Türkiye’ye sert eleştiri' iddialarına yanıt

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun Türkiye hakkında Dünya Ticaret Örgütü'ne rapor sunduğu iddialarına Ekonomi Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık yetkilileri konfederasyonun DTÖ'de gözlemci veya katılımcı statüsüne sahip olmadığı için örgüte rapor sunmaya yetkisi olmadığını belirtti.

Ekonomi Bakanlığı'ndan ntvmsnbc'ye gönderilen yanıtta şu ifadelere yer verildi:

Çok taraflı ticaret sisteminin temelini teşkil eden Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesindeki Ticaret Politikalarını Gözden Geçirme Mekanizması (TPRM), üye ülkelerin tüm ticari mevzuat ve uygulamalarının DTÖ üyesi ülkelerin dikkatine sunulması yoluyla DTÖ’nün kural ve ilkelerine bağlılığın takip edilmesini hedefleyen bir mekanizmadır.

’nin sonuncusu 2007 yılı Aralık ayında olmak üzere dört kez tabi olduğu bu incelemenin beşincisine 21 Şubat 2012 tarihi itibariyle başlanmış bulunmaktadır.

Ülkemiz söz konusu incelemeye ilişkin hazırlıklara 2011 yılının Şubat ayında başlamış; süreç kapsamında hazırlamakta oldukları Sekretarya Raporu’na ilişkin bilgi toplama amacıyla ülkemizi ziyaret eden DTÖ Sekretaryası yetkilileri ülkemizin pek çok kurum ve kuruluşu ile görüşmeler gerçekleştirmiştir. Sekretarya yetkilileri ülkemizi ziyaretleri kapsamında İstanbul’da da özel sektör yetkilileri ile temaslarda bulunmuşlardır. Bu süreç sonucunda hazırlanan Sekretarya Raporu’nda ülkemizin genel anlamda ekonomik görünümü, ticaret ve yatırım rejimi, ticaret politikaları ve uygulama önlemleri ile sektör bazında ticaret politikaları ele alınmakta olup, anılan Rapora http://www.wto.org/english/tratop_e/tpr_e/tp359_e.htm adresinden ulaşmak mümkündür.

İncelemeye yönelik olarak ülkemizce hazırlanan Hükümet Raporunda ise, makroekonomik politikalar ve kalkınma, ticaret politikaları, Türk dış ticaretindeki gelişmeler ve geleceğe yönelik ekonomi ve ticaret politikası hedefleri hususlarında bilgi verilmektedir. Anılan rapora da aynı adresten erişmek mümkündür.

21 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen ilk oturum, küresel ticaret, finans sistemi, üretim ve yatırımın ağır yaralar aldığı bir dönemden geçilirken yakaladığı büyüme oranı ve dış ticaret rakamları ile ülkemizin uluslararası arenada yakından takip edilen bir ülke haline geldiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkelerin büyük çoğunlukla Büyükelçiler düzeyinde iştirak ettiği ülkemiz incelemesinde; Türkiye’nin makroekonomik performansı övülmüş; 2010 yılında ve 2011 yılı ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranlarıyla, Avrupa’nın en fazla büyüyen ekonomisi olan ülkemizin söz konusu performansın sürdürülebilirliğini temin etmekle ilgili planları sorgulanmıştır.

23 Şubat 2012 tarihinde (yarın) gerçekleştirilecek ikinci oturumda ise, ülkemize sorulan sorulara verilecek yanıtlar kapsamında özellikle, gerçekleştirilen ve uygulamaya konulması planlanan yapısal reformlarla ilgili bilgi verilecek; ayrıca fikri mülkiyet hakları ve hizmetler başta olmak üzere, ilk oturumda gündeme getirilen diğer konularda Türkiye’nin kararlı adımlarla liberalleşme sürecini sürdüreceği vurgulanacaktır.

Öte yandan, “Türkiye’ye Sert Eleştiri” başlıklı haberde bahse konu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) DTÖ Ticaret Politikaları Gözden Geçirme Organı nezdinde gözlemci statüsü tanınan kuruluşlar arasında yer almadığından, ülkemiz incelemesi de dahil olmak üzere, bu oluşum bünyesinde gerçekleştirilen toplantılara katılım sağlaması mümkün değildir. Nitekim, ilk oturum toplantısı kapsamında ITUC tarafından yayımlanan rapor kesinlikle gündeme gelmemiştir.

Sayfa Yükleniyor...