Türkiye'yi kaç avro kurtarır?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AB Çevre Faslı'nın açılmasıyla ilgili, ''Bu süreçte Türkiye'nin su, atık yönetimi, hava, endüstriyel kirlilik ve doğa koruma alanlarında toplam 58 milyar 615 milyon avroluk yatırıma ihtiyacı var'' dedi.

Eroğlu, bakanlıkta düzenlendiği basın toplantısında, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'taki iklim zirvesini ve 'nin AB Çevre Faslı'nı değerlendirdi.

İklim Zirvesi'nde, üzerinde uzlaşılan mutabakat metni hakkında bilgi veren Eroğlu, Türkiye'nin zirvede, ''Kyoto Protokolü'nde gelişmiş ülkelerin bulunduğu Ek-B listesinde yer almak istemediğini ifade ettiğini'' söyledi. ''Türk heyetinin, kapasite geliştirme, adaptasyon, teknoloji transferi, ağaçlandırma ve ormancılık alanındaki mali fonlardan yararlanmak istediğini belirttiğini'' anlatan Eroğlu, Kyoto Protokolü sonrası iklim rejiminin finansmanı için yükümlülük bulunmadığının da vurgulandığını ifade etti.

Kopenhag Mutabakatı'nın daha çok ''uzlaşı'' ve ''yol haritası'' niteliği taşıdığını anlatan Eroğlu, bu çerçevede düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecine yönelik çalışmaların başlatılmasının kararlaştırıldığını anlattı. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde çevre faslının 21 Aralık 2009 tarihinde resme açıldığını anımsatan Eroğlu, faslın açılmasıyla halkın hayat standartlarının iyileştirilmesi yönünde önemli adımlar atılacağını söyledi. Eroğlu, ''Bu adımları AB istediği için değil halkımızın hayat standartlarını yükseltmek için yapıyoruz. Bu süreçte Türkiye'nin su, atık yönetimi, hava, endüstriyel kirlilik ve doğa koruma alanlarında toplam 58 milyar 615 milyon avroluk yatırıma ihtiyacı var'' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, ''AB ile müzakerenin en kritik noktası geçiş süreleri. Bu konuda hedeflerinizi belirlediniz mi? Hangi alanlarda AB'den ne kadarlık geçiş süreci talep edeceksiniz? Kopenhag zirvesi çerçevesinde de istenen emisyon hacimleriyle ilgili hedeflerin belirlenmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Bizim normalde 2023-2030 yıllarına kadar tam uyum sağlayacağımızı ifade ettik ama bazı konularda tabii daha da öne çekeceğiz. Emniyetli olması düşüncesiyle 2023 yılı birinci hedef. İkinci hedef de bazı maddelerde 2030 yılına kadar. Diğer ülkelerde de bakarsanız, Bulgaristan, Romanya da benzer tarihler aldılar. Biz de onlara uygun şekilde tarih alacağız. Bizim hatta katı atık, içme suyunda çok daha önce işi tamamlayacağımızı düşünüyorum. Kyoto ile ilgili biz daha önce BM'ye bir rapor sunmuştuk. O raporda artıştan yüzde 11'lik azaltım teklif ettik. Ancak bu konuda iklim değişikliği koordinasyon kurulu, DPT, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, diğer bakanlıklar birlikte çalışma yapıyoruz. Bu konuda 2040 yılına kadar emisyonlarımızın ne olacak, ne gibi tedbirler alınacak? Bu konularda bir ön çalışma yapıldı ve yüzde 11'i de rahatlıkla karşılayacağımız ortaya çıktı. AB'ye de sunduk. Şu anda daha detaylı bir çalışma yılbaşından sonra yapacağız. Bakanlık birimleri ve diğer ilgili kurumlara yükler vereceğiz ve çalışmalar yoğunlaşacak çünkü Meksika'ya daha hazırlıklı gitmek istiyoruz.''

2B ARAZİLERİ

Eroğlu, bir gazetecinin, ''Daha önce 2B arazilerini 49 yıllığına vatandaşa vereceğizi söylemiştiniz'' sözleri üzerine şunları kaydetti: ''Bakınız 49 yıllığına 2B arazilerini vereceğim demedim ben. Biz şunu söyledik; özellikle orman köylülerinin orada geçimlerini sağlamak üzere orman köylülerinden, köy tüzel kişiliklerinden başlamak üzere o bölgedeki bozuk orman alanlarını veya hazineye ait ağaçlandırmaya uygun alanları biz 49 yıl süreyle tamamen geliri kendisine ait olmak üzere köy tüzel kişiliklerine vereceğimizi, bu konuda gerekli bütün masrafları bakanlık olarak hibe olarak karşılayacağımızı ifade ettik. İfade ettiğim bu, 2B ile alakası yok. 2B ayrı bir konu. Eğer köy tüzel kişiliği o alanı ağaçlandırmak istemiyorsa, sıraya göre diğer kurum,kuruluş ve şahıslar da başvurabilir. Onlara hibe vermiyoruz. Onlara düşük faizli kredi veriyoruz. Bizim arzumuz boş alanlar ağaçlanmış olur. Ağaçlandırma için faydalı. Çünkü şu anda biz cevizin yüzde 60, bademin yüzde 40'ını dışarıdan ithal ediyoruz. Bu nedenle önemli bunun adı özel ağaçlandırma.''


Sayfa Yükleniyor...