Türkleri mutlu etmek isteyen Yunan

Bir sokağa Atatürk adı verilmesini ve kente bir cami yapılmasını isteyen Selanik’in yeni belediye başkanı Türk basınında ilk kez NTV’ye konuştu.

Türkleri mutlu etmek isteyen Yunan

Yunanistan'da geçen ay yapılan yerel seçimde, sıradışı bir isim, Selanik Belediye Başkanı oldu. Sol partilerin adayı Yannis Butaris, "bir sokağa Atatürk adı verilmesini ve kente bir bir cami yapılmasını" istiyor.

"Atatürk ve Nazım Hikmet’in bu kentte doğduğunu unutamayız diyen Butaris, Türk basınında ilk röportajı NTV’nin Atina temsilcisi Stelyo Berberakis’e verdi.

NTV: Sayın Butaris, öncelikle Selanik belediye başkanı seçilmenizden dolayı sizi kutlarım. Selanik birçok nedenden dolayı Türkler için de önemli bir kent. Siz bugüne kadar alıştığımız beledeye başkanlarından farklı şeyler söylüyorsunuz. Bazı çevrelerin eleştirilerine rağmen, örneğin Osmanlı’nın kente vurduğu damgasını; jön Türklerin hareketini, ya da Yahudi kimliğini ortaya çıkartmaya yönelik yaptığınız açıklamalar var. Neyi hedefliyorsunuz?

Butaris: Evet bir çok eleştiri ve saldırıya hedef oldum. Benim asıl amacım, sağa sola heykel dikmek değil. Amacım, 4 hatta 5 asır boyunca Selanik'e damgasını vuran Osmanlı kültürünü temsil eden sayısız eserlerini ortaya çıkartmaktır. Bunları göz ardı etmemiz mümkün değildir. Biz nasıl, İstanbul'a , İzmir'e , Sümela Manastırı’na, Kapadokya'ya ve daha bir çok yere giderek oradaki atalarımızdan kalan eserleri ziyaret edebiliyorsak; aynı mantıkla Türklerin de Selanik'e gelerek kendi atalarından kalan eserleri ziyaret etme hakkı vardır. Nazım Hikmet'in; Kemal Atatürk'ün bu kentte doğmuş olmaları, jön Türk hareketinin burada başlamış olması, göz ardı edilemez. Çünkü tüm bu saydıklarım da Selanik'in kültürel tarihinin önemli bir parçasıdır. Halının altına itip saklamamıza hiç gerek yok. Tam aksine ortaya çıkartıp en iyi şekilde sergilememiz lazım. Şu arkamda gördüğünüz Eleftheri, "özgürlük" meydanı otopark olmadan önce Jön Türklerin mekanıydı. Bu meydana bu adı Jön Türkler vermişti zaten. Daha sonra 2. Dünya Savaşı’ndaki Alman işgalinde Nazi orduları, burada yaşayan Musevileri bu meydanda topluyor sonra da trenlere bindirip toplama kamplarına sevkediyorlardı. Selanikli Museviler’in hiç biri geri dönmedi. Onların anısına burada bir de heykel var. Ben şimdi bu meydanı ortaya çıkarmak istiyorum. Oto parkı yer altına indirip meydanın tarihini, Selanik'te bir zamanlar Türkler’in, Museviler’in çoğunlukta olduklarını anlatan anıtlar dikmek istiyorum.

NTV: 2006'da Atatürk'ün evinin yakınında bir sokağa ‘Mustafa Kemal’ adının verilmesinden yana olduğunuzu belirtmiştiniz. Hatta bu seçimlerden önce de bu önerinizi tekrar gündeme getirdiniz. Bu konuda da bazı çevrelerin oldukça sert eleştirilerine rağmen, şimdi bunu gerçekleştirecek misiniz?

Butaris: Böyle bir öneri, kuvvetli bir Türk-Yunan yakınlaşmasını sağlayan Papandreu-Cem ikilisinin dışişleri bakanlarıyken ortaya atılmıştı ve 1955'te İstanbul'da yaşanan 6-7 Eylül olaylarına kadar ‘Mustafa Kemal’ adını taşıyan sokağa yeniden aynı ismin verilmesi gündeme getirilmişti. Ben illa bu böyle olacak diye ısrar etmiyorum ama Mustafa Kemal'in gençlik yıllarının önemli bir bölümünü Selanik'te geçirmiş olmasını göz ardı edemeyiz. Bunun Türkler için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle adını yeniden bir sokağa vererek onları mutlu kılmamız gerekiyor .

Bana göre tarihte yaşanan olaylardan ders çıkartarak, tekrarlanmasını önleyecek adımların atılmasına özen göstermeliyiz. Kin ve nefret duyguları aşılayarak yaşamamamız mantıksızlıktır.

NTV: Selanik'e daha fazla Türk turistin gelmesi için, örneğin sizin hedeflediğiniz gibi ‘300 bin Türk turistin’ Selanik'e gelmesini sağlayacak ne gibi önemler almayı planlıyorsunuz?

Butaris: Belediyenin rolü, Selanik'e gelecek Türk turistlere kentin kapılarını ardına kadar açacak bütün kurumları, turizm şirketlerini ve otelleri harekete geçirmektir. Belediyenin başka bir rolü de Osmanlı olsun, Yunan olsun, bütün tarihi eserlerini ortaya çıkartmak, müzelere çeki düzen vermek, ortak kültür faaliyetlere özen göstermektir. Yani kısacası burayı ziyaret edecek Türklerin rahat etmesini, hoşça vakit geçirmesini, farklı kültürleri yakından tanımasını, Selanik'ten mutlu ayrılmasını ve edineceği güzel anılarıyla yeniden ziyaret etmesini sağlamayı hedefliyoruz.

NTV: Avrupa'da İslam karşıtlığı artarken, siz Selanik'te Müslümanlar’ın ibadet edebileceği bir caminin yapılmasına destek olacağınızı söylediniz. Kilise veya radikal milliyetçilerin hedefi olmaktan korkmuyor musunuz?

Butaris: Avrupa’da bir islamofobia duygusunun hakim olduğu bir gerçek. Ama Müslümanlar’ın da ibadet edecek bir yerlerinin olması gerektiğine kimsenin itiraz etme hakkı yok. Eğer burada yaşayan Müslümanlar , ibadet edecek bir yer isterlerse ve belediyemize gelip bu konunda bizden destek talep ederlerse tabii bu yardımı kendilerinden esirgemeyeceğiz.

NTV: İstanbul'a yolculuk ne zaman? İstanbul'da belediye başkanıyla bir görüşme planlıyor musunuz?

Butaris: En kısa zamanda ziyaret edeceğim İstanbul'u, özel olarak ya da belediye başkanı olarak gitsem de İstanbul Belediye Başkanı’yla mutlaka görüşmek istiyorum.

Sayfa Yükleniyor...