İlişkili Haberler

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretlerin tescillenerek, hem Türkiye'de hem de yurt dışında yüksek katma değere dönüştüğü söyledi. 

Avrupa Birliği'nde de koruma altına alınabilen coğrafi işaretlerin tescillenmesiyle ülke ve yöre ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirten Asan, son yıllarda Türkiye'de bu konuda önemli bir farkındalık artışı olduğunu anlattı.

"Türkiye, en fazla coğrafi işaret tesciline sahip ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Ülkemizin sahip olduğu zenginlik, coğrafi işaret tescilleriyle koruma altına alınarak, atalarımızdan miras kalan değerlerimiz gelecek nesillerimize en kıymetli haliyle bırakılma imkanı buluyor."

KARS BALI, AMASYA ÇİÇEK BAMYASI, DADAY ETLİ EKMEĞİ, MUT ZEYTİNYAĞI 

Asan, aralarında Kars balı, Amasya çiçek bamyası, Daday etli ekmeği, Bursa siyah inciri, Mut zeytinyağı, Sivrihisar muska baklavasının da olduğu 23 coğrafi işarete tescil belgesi vereceklerini vurguladı.

Türkiye'de tescil edilmiş coğrafi işaretlerin AB'de hızlı tescilini sağlayıp, sayısını artırmayı amaçladıklarını söyleyen Asan, bu ürünlerin AB pazarında daha fazla yer almasını beklediklerini belirtti.

Asan, AB Komisyonu iş birliğiyle 27-28 Kasım'da TÜRKPATENT'te tören düzenleyeceklerini, bu çalışmalar sonucu Türkiye'nin milli ve kültürel değerlerinin dış pazarlarda istenilen seviyede korunmasını ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedeflediklerini anlattı.

"Gerçekleştirilecek etkinliklerde, ülkemizin dört bir yanına ait 23 coğrafi işaretli ürünün tescil belgesi, sahiplerine takdim edilecek. Törenle birlikte, tescilli coğrafi işaretlerin davetlilere sunulacağı bir sergi açılışı da gerçekleştirilecek"

ÜRÜNLERİN ÜLKEDE DAHA FAZLA BİLİNMESİNİ SAĞLIYOR

Asan, tören ve sergiyle coğrafi işaretli ürünlerin ülkede daha fazla bilinmesinin ve bunlara talebin artmasının amaçlandığını da anlattı.

TÜRKPATENT'in tescil belgesi vereceği ürünlerin listesi şöyle:

"Kars balı, Mut zeytinyağı, Melli inciri, Van keledoşu, Van savatlı gümüş işlemesi, Van kavutu, murtuğa, Trabzon kazaziyesi, Amasya çiçek bamyası, Sivrihisar muska baklavası, Tosya bıçkısı, Daday etli ekmeği, Pınarbaşı kara çorba, Nallıhan iğne oyası, Nallıhan örtmesi, Nazilli kar helvası, Şanlıurfa sadeyağı, Tarsus sarı ulak zeytini, Milas tepsi böreği, Bursa siyah inciri, Amasya beji mermeri, Kandıra bezi, Cennet çamuru/Kilis kaymaklı kırma künefe"