Türk'ten çözüm için Mardin örneği

DTK Başkanı Ahmet Türk ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki sorunların çözümü için Mardin'in örnek teşkil ettiğini söylediler.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından, Mardin'deki sivil toplum örgütü temsilcilerine yemek verildi.

Yemekte bir konuşma yapan DTK Başkanı Ahmet Türk, Mardin'in çok kültürlü, çok inançlı halkların birlikte kardeşçe yaşadığı ve her zaman birbirine saygı duyduğu çok önemli bir il olduğunu söyledi.

''Mardin'deki hoşgörü keşke 'de olsaydı'' diyen Türk, mücadelelerinin barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi olduğunu ifade etti.

Türk, demokrasi mücadelelerinin aynı zamanda Türk halkının da özgürlük mücadelesi olarak görülmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

''Bugün çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Dünyadaki dönüşümleri çok iyi izliyoruz. Diktatörlüklerin yıkıldığı, halkların devrim mücadelesinin güçlendiği yepyeni bir dönem. Sayın Başbakan Mısır'da, Tunus'ta Libya'daki gelişmeler ile ilgili artık halkların sesine kulak verelim diyor. Ama ülkede farklı inançların, farklı kimliklerin taleplerini de görmezden gelecek. Bu doğru bir anlayış değil.''

Türk, 'nin seçim atmosferine girdiğini ve bunu parti olarak önemsediklerini belirterek, anadilde eğitim ve demokratik özerkliğin Kürtlerin vazgeçilmez talepleri olduğunu bildirdi.

DEMİRTAŞ: KARDEŞÇE YAŞAMIŞLAR
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise konuşmasına bugün vefat eden Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet dileyerek başladı.

Bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin Türkiye'nin çok kültürlü renkli yapısına layık siyasi bir çözüm üretmediğini ileri süren Demirtaş, şöyle konuştu:

''Bugün Mardin'in bu fotoğrafı her şeyi anlatıyor. Türkiye'de çözülmez dediğimiz bütün sorunların çözümü için yeterlidir. Bakın farklı kimlikler, farklı inanca bağlı değişik toplumsal kesimler yüzyıllar boyunca kardeşçe yaşamışlar. Eğer bugün bütün Türkiye Mardin gibi olabilse, her şeyden önce hükümetin zihniyeti Mardin'i anlayabilse çözmeyeceğimiz hiçbir sorunumuz olmayacak.''

"TEKLİK DEĞİL BİRLİK"
Mevcut anayasanın Türkiye toplumunu tanımadığını, Türkleri inkar eden bir anayasa olduğunu ve Türkiye'nin doğasına ruhuna ters olduğunu, yapay bir Türklük oluşturulduğunu iddia eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye bir halklar bahçesidir. Türkiye'yi tanımlayacaksanız teklikten söz edemezsiniz. Birlikten söz edebilirsiniz. Bizim anlayışımız birlik anlayışıdır, teklik anlayışı değil. Farklılığımızı, dilimizi, inancımızı koruyarak kendi ana vatanımızda kendi coğrafyamızda özgürce yaşayabiliriz. Aç olmadan yoksul olmadan yaşayabiliriz. Bize dayatılan bize reva görülen bu sistemi kabul etmek zorunda değiliz.''

Sayfa Yükleniyor...