Twitter’ın vukuatlı geçmişi

Türk köşe yazarları Twitter'ın gerekliliğini tartışadursun, dünyanın en popüler mikro-bloglama platformunun sosyal etkisi uzaya bile taşmış durumda.

Twitter’ın vukuatlı geçmişi

Mikro-bloglama denilen, üyelerin az ve öz mesajlarla toplu iletişime geçtikleri sosyal ağların lideri Twitter, Türk medyasının önemli isimleri arasında tartışma yaratmış durumda. Yazar Ahmet Hakan’ın Twitter hesabını kapattığını açıkladığı yazısına, Haşmet Babaoğlu’nun “Twitter’ınız batsın” şeklindeki cevabıyla başlayan polemik Mansur Forutan, Bekir Coşkun, Fatih Altaylı ve Cüneyt Özdemir’in farklı mecralardaki açıklamalarıyla genişledi.

Tartışmanın odağında Twitter’ın bir “dedikodu” platformu olarak algılanması yatıyor. Özelde mikro-bloglama genelde de sosyal ağ fenomenini anlama çabası tartışmalarda geri planda kalmış görünüyor. Daha çok “hüküm” sayılabilecek ifadelerle dolu tartışmalar, yeni bir sosyal iletişim aracı olarak Twitter ve benzeri mikro-bloglama ağlarının önemini ister istemez gündeme getirdi.

NEDİR BU TWITTER?
Twitter, kısa tanımıyla, üyelerin tweet denilen ve 140 karakterle sınırlı mesajlarını girip arkadaş listelerindeki kişilerle paylaşabildiği bir iletişim platrofmu. Twitter üyeleri, sürekli izlemek istedikleri diğer üyeleri listelerine ekleyebiliyor, kendi mesajlarını izlemek isteyenlere de”profilini izleme” izni verebiliyor. 140 karakterlik mesajlar dışında, gönderilere harici web sayfası, fotoğraf ve video linkleri de eklenebiliyor.

Ancak Twitter’ı popüler kılan ve dünyada pek çok toplumsal olay ve kazada iletişim aracı haline getiren özellik, sisteme başta SMS olmak üzere pek çok harici araçla gönderi yapılabilmesi. Bugün hemen her telefonda bulunan SMS ve MMS özelliği yoluyla, örneğin önemli toplumsal olaylardaki anlık gelişmeler Twitter’da duyurulabiliyor.

Öte yandan Facebook, MSN gibi diğer ağ ve mesajlaşma sistemleriyle de Twitter’a gönderi yapılabiliyor. Kısacası Twitter, derdini 140 sözcükle anlatabilecek kişiler için küresel bir duyuru merkezi olmuş durumda. İzleyen üye sayısının onbinleri bulduğu kişi ve kurum profillerinin iletişim gücünü küçümsemek elbette imkansız.

HALKLA İLİŞKİLER ARACI
Twitter her ne kadar “arkadaşlarla” iletişim aracı olarak düşünülse de, seçim kampanyalarından firma duyurularına, gösteri organizasyonundan anlık haber iletimine dek pek çok amaçla kullanıldı ve önemli fark yarattı.

Twitter’ın vukuatlı geçmişi - 1

Twitter’daki siyasi kampanyaların en akılda kalanı, şimdiki ABD Başkanı Barack Obama tarafından yürütüleniydi. Obama’nın oy oranını artırdığı söylenen Twitter ve diğer sosyal ağlardaki profil sayfalarında, başkan adayının her hareketi, gezileri, günlük tepki ve yorumları sürekli kamuoyuna iletildi. Başkan adayı, Twitter üzerinden halkla neredeyse teke tek sohbet ediyor gibiydi. Twitter’ın ziyaretçi sayısı, 2008 seçim gecesinde yüzde 40 artmıştı; Obama seçimi kazandı.

Bugün ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Hindistan, Avustralya, Kanada başta olmak üzere pek çok ülkedeki önemli bakanlıklar ve devlet daireleri, halka hızlı şekilde iletmek istedikleri duyuruları Twitter’da açtıkları profil sayfaları üzerinden yürütüyor.

İngiltere’de Ticaret Bakanlığı’nın bir alt birimi, Twitter’ın hükümet ve bakanlık çalışmalarının duyurulması ve tanıtılması için neden araç olarak kullanılması gerektiğine dair bir rapor yayımladı.

İsrail Dışişleri bakanlığı, 20 Aralık 2008’de Twitter üzerinde bir basın toplantısı yaptı ve Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaş hakkında sorulara yanıt verdi

Astronot Michael J. Massimino, Mayıs 2009’daki Hubble Uzay Teleskobu bakım ve tamirat operasyonunun aşamalarını Twitter yoluyla ‘aşağıdaki’ kamuoyuna ulaştırdı. Bu Twitter’ın uzaydaki ilk kullanımı olarak tarihe geçti.



TWITTER’LA ÖRGÜTLENME

Twitter’ın vukuatlı geçmişi - 2

İran’da Haziran 2009’da yapılan seçimlerin ertesinde ülke karıştı Yeniden seçildiği açıklanan Ahmedinejad’ın muhaliflerine uygulanan baskı ve şiddet, kısa haberlerle ve fotoğraflarla anında tüm dünyaya ulaştırılabildi. Aracı ise elbette Twitter’dı.

İran’da seçim ve ertesindeki devlet şiddetini yansıtan bilgi ve fotoğrafların yayılmasını istemeyen Ahmedinejad yönetimi internete erişimi neredeyse sıfırladı. Ancak Twitter’a SMS ve MMS yoluyla da mesaj gönderilebilmesi, Tahran sansürünün delinmesine ve ülkede olup bitenin tüm dünyaca bilinmesine yardım etti.

Seçimlerde yolsuzluk yapıldığına inanan binlerce muhalif Moldovalı, Nisan 2009’da başkent Kişinev’de başkanlık binasını ve parlamentoyu bastı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler hem örgütlenmek için hem de olaylar sırasında ve ertesinde dünyayla haberleri paylaşma aracı olarak Twitter’ı kullandı.

ACİL DURUMLARDA TWITTER’A GİRİNİZ!

Twitter’ın vukuatlı geçmişi - 3

Twitter’ın bugünkü popülerliğine ulaşmasına yardımcı olan belki de en önemli olay Mumbai’daki kanlı terörist eylemdi. Silahlı kişilerce bir dizi otel ve kamu binasında 3 gün boyunca sürdürülen rehin alma eylemi sırasında 173 kişi hayatını kaybetti. Olayların başlamasından bitişine kadar ülkede her 5 saniyede 80 Tweet mesajı gönderilmişti.

Bu mesajlar vasıtasıyla ölü ve yaralıların yerleri tespit edildi, listeler çıkarıldı, en yakın hastane ve kliniklerin telefon ve adresleri paylaşıldı, rehinelerle iletişime geçilebildi. Olaylar ertesinde CNN International “Twitter rüştünü ispat etti” başlığı atıyordu.

Ocak 2009’da Hudson nehrine zorunlu iniş yapan yolcu uçağının ilk görüntüleri cep telefonlu bir turist tarafından dünyaya ulaştırıldı. Etrafta henüz hiç bir televizyon ekibi yoktu.

Twitter’ın vukuatlı geçmişi - 4

Amsterdam Schiprol havalimanına inerken düşen Türk Hava Yolları’na ait Boeing 737’ye ait ilk görüntüler, o sırada otoyolda seyreden bir sürücünün telefonundan Twitter’a gönderildi. Eklenen fotoğraflarda uçağın çevresinde bazı görevlilerin olduğu görülüyor, kazazedelerin henüz tahliyesine başlanmamış olması komplo teorilerinin doğmasına yol açıyordu.

Dünyanın en prestijli popüler bilim dergilerinden New Scientist’te yayımlanan bir araştırma, Twitter ve diğer anlık iletişim platformlarının acil durum raporlamasında geleneksel medya ve kamu iletişim sistemlerinden kat kat hızlı iş çıkardığı ve katkı sağladığı tespitinde bulundu..

Nitekim Amerikan Kızıl Haç’ı geçtiğimiz yıl sonundan beri Twitter’ı acil durum duyuru panosu olarak kullanıyor. Oradaki profil sayfasına son felaketler, acil durumlar, tatbikatlar, verilen hizmetler ve en önemlisi acil durumlarda ne yapılması gerektiğine ilişkin talimatlar giren Kızıl Haç, böylece duyurularını geleneksel medyadan çok daha hzılı şekilde halka ulaştırabiliyor.

BİRAZ DA EĞLENCE

Twitter’ın vukuatlı geçmişi - 5

Elbette Twitter platformunun erişim gücü ve hızı, sadece kötü olayların haberleştirilmesine değil keyifli etkinliklerin duyurulumasına da aracılık ediyor. Bugün konser ve diğer etkinliklerini an be an hayranlarına iletmek isteyen sanatçılar, Twitter’ı yoğun olarak kullanıyor.

Avrupa ve Amerika’da bazı yazarların Twitter üzerinden okuyucularıyla sohbet seansları düzenlemesi sık rastlanan bir durum.

Ve son olarak, evet, arkadaşlar Twitter’da toplanıp sohbet ediyor, dedikodu yapıyor, önceki akşam ne yaptıklarını ne yediklerini birbirine ve listedeki tüm arkadaşlarına duyuruyor. Twitter, yeni medyanın öncü kuvvetlerinden biri olarak sınırsız ve sansürsüz iletişime katkıda bulunmaya devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...