Üç kardeş ilik nakli yaptıramadan döndü

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden ilik nakli yaptırmak üzere Antalya'ya götürülen talasemi hastası 3 kardeş, bekledikleri 2 yılın sonunda maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavilerini tamamlayamadan ilçelerine geri döndü.

Siverek'te bir kaç yıl önce talasemi hastalığına yakalanan Dizlek ailesinin Kader (11), Serdar (10) ve Hakan (7) adlı 3 çocuğu, o tarihten bu yana sağlıklarına kavuşmak için mücadele veriyor.

Şanlıurfa'daki tedavi sürecinin ardından yaklaşık 2 yıl önce, diğer 3 kardeşinden ilik nakledilebileceği belirlenen kardeşlerin tedavi giderleri için ilçede yardım kampanyası düzenlendi.

Burada toplanan paralarla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakil yaptırmak üzere aileleriyle Antalya'ya götürülen 3 kardeş, nakil için gerekli şartların oluşması amacıyla bir süre burada da tedavi gördü.

Hasta çocukların babası İbrahim Dizlek, 2 yıl önce 7 çocuğuyla gittikleri Antalya'da hastaneye yakın bir yerde ev tuttuklarını ve çocuklarının tedavi sürecine burada devam ettiklerini belirtti.

'TEK UMUDUM YETKİLİLERİN YARDIM ELİ UZATMASI'
Şanlıurfa'daki tedavi sürecinde tüm mal varlığını harcadığını ve çocukların tedavisiyle uğraşmaktan iş de yapamadığını, bu nedenle başka bir gelirinin olmadığını anlatan baba Dizlek, nakil için Antalya'da beklerken toplanan paranın da hızla tükendiğini dile getirdi.

Yeşil kartlarının bulunduğunu, ancak kartla karşılanan tedavi masrafları dışında da giderlerinin olduğunu, dolayısıyla ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Dizlek, şunları kaydetti: ''Vatandaşların yardımıyla ilik nakli için Antalya'ya gittim. 2 yıl içinde ilik naklini gerçekleştiremedik. Verilen kan yüzünden kanlarındaki demir oranını düşürmek amacıyla haftanın 5 günü, çocukları evde pompaya bağlamak zorundaydım. Bu işlem için gerekli tıbbi malzemenin maliyeti de çok yüksek ve bunu yeşil kart da karşılamıyor. Bu çerçevede aylık giderimiz 4 bin TL'yi buluyordu. Yardım için Antalya Valiliği'ne yaptığım başvurular sonuçlanmayınca, çaresizce çocuklarımı alıp memleketime döndüm, çocuklarım her gün gözlerimin önünde soluyor ve ben çaresizim, tek umudum yetkililerin yardım eli uzatması.''

Hasta kardeşlerden Kader ve Serdar da bir an önce iyileşip, okullarına dönmek istediklerini dile getirdi.

'TEDAVİLERİ İÇİN ANTALYA'DA KALMA GEREKLİLİKLERİ YOK'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek, ilik nakli için yapılan başvuruların çok olduğunu ve talasemi hastalarının acil olmamaları nedeniyle bekletildiğini söyledi. Dizlek ailenin yeşil kartlı olduğunu ve hastanedeki tüm giderlerinin karşılandığını vurgulayan Yeşilipek, ''Tedavi için hiçbir şekilde maddi desteğe ihtiyaçları yok. Hastane yeşil kartı kabul ediyor ve herhangi bir ücret talep edilmedi'' dedi.

Ailenin nakil için Antalya'da ev tutarak beklemesinin gereksiz olduğunu dile getiren Yeşilipek, nakil için gerekli süreyi memleketlerinde de geçirebileceklerini kaydetti. Yeşilipek, ''Tedavileri için Antalya'da kalma gereklilikleri yok. Biz zaten nakilden 15 gün önce ailelere haber veriyoruz ve o zaman geliyorlar'' diye konuştu.

TALASEMİ HASTALIĞI
Genetik bir hastalık olan ve daha çok sıcak iklime sahip Akdeniz ülkelerinde görüldüğü için ''Akdeniz Anemisi'' olarak da adlandırılan talasemi, bir çeşit kansızlık hastalığı olarak tanımlanıyor.

Çiftlerin her ikisinde bulunması durumunda çocuğa geçme ihtimali yüksek olan hastalık, çocukta küçük yaşlarda kansızlığa bağlı kalp yetmezliğine neden olabiliyor.

Tanı konduktan sonra ilik nakli yaptırılmazsa, yaşam boyu hastalara belirli aralıklarla kan verilmesi gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...