"Uçan adam" Ağrı'yı fethetti

Kars-Iğdır Doğa Festivali’nde, sekiz ülkeden 53 doğasever,Türkiye’nin en doğu ilinin doğasını keşfetti. Festivalde Uçan Adam Ağrı Dağı’ndaki Karasu’yu ilk kez  havadan  görüntüledi.

"Uçan adam" Ağrı'yı fethetti

2-4 Ekim 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen Kars-Iğdır Doğa Festivali’nin Iğdır ayağında, sekiz ülkeden 53 doğasever,’nin en doğu ilinin doğasını keşfetti. Bu çalışmaları Iğdır Valiliği de destekledi.

Iğdır Spor Festivali’yle aynı günlerde gerçekleşen doğa festivalinde, katılımcılar doğa yürüyüşü, kuş gözlem ve motorlu yamaç paraşütü etkinlikleriyle doğa içinde spor keyfini de yaşadılar.

Farklı alanlardaki diğer katılımcılar ile toplam 104 kişi Iğdır’daki etkinliklere katıldı. ABD, Estonya, Slovakya, Fransa Hollanda ve Belçika’dan gelen katılımcılar da Türkiye’nin az bilinen bu köşesini çok beğendiler. Dünya Kuş Gözlem Günü ile beraber kutlanan festivalde, kuş gözlemcileri Ağrı Dağı eteklerinde 60 tür kuş gözlediler.

Katılımcılar, Tuzluca’nın Yukarı Cıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezini, Iğdır Yeşil Kuşağı ve Ağrı Dağı eteklerindeki Karasu sazlıklarını ziyaret etti. Aras merkezindeki kuş halkalama çalışmalarını izleyen katılımcılar, Aras Nehri üzerinde uçan soyu tehlikedeki küçük akbabaları gördü.

Doğaseverler, Iğdır Çevre Orman il müdürü Taner Tazegün ile Ağrı Dağı’nın sularıyla beslenen eşsiz Karasu sulak alanını ziyaret etti. Alan hakkında bilgi alan katılımcılar, daha sonra Uçan Adam Âlim Yıldırım’ın Ağrı Dağı etekleri ve Karasu üzerindeki uçuşunu keyifle izledi. Havanın güzel olmasına rağmen hiç rüzgâr esmemesi, motorlu yamaç paraşütünün kalkışını zorlaştırdı. Buna rağmen eğitmen Âlim Yıldırım, dar bir yoldan başarıyla havalandı. Ağrı Dağı’nın önünden geçen Uçan Adam, Bulakbaşı köyüne doğru uçtu. 1 saat boyunca havada kalan Alim Yıldırım, Ağrı Dağı’nın etekleri ve Karasu sulak alanının eşsiz görüntülerini elde etti. Bu esnada katılımcılar 60 kuş türü gözlemlediler. Bölgeye has yeşil arıkuşu ve kemirgen bir memeli olan su maymununu görmek, festivale gelenleri özellikle memnun etti.

KİM BU "UÇAN ADAM"?

"Uçan adam" Ağrı'yı fethetti - 1

Ikarus yamaç paraşütü Kulübü eğitmeni Alim Yıldırım, Karslı işadamı Fuat Uluman’in Eren Mandırası’nın sponsorluğunda Kuyucuk Gölü’nün, Karasu sazlığının ve Kafkas Üniversitesi sulak alanın üzerinden uçtu. Kuzey Doğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarına destek olmak için 9 uçuş yapan Alim Yıldırım, tüm ekipmanıyla İstanbul’dan Kars’a geldi. Bu alanların ilk havadan video ve fotoğraf çekimlerini yaparak, bölgedeki sulak alan araştırma ve doğa koruma çalışmalarına da eşsiz bir katkıda bulundu.

Paramotor sistemli yamaç paraşütü adi verilen, sırta takılan 28 beygirlik ve iki zamanlı bir motor ile 24 metrekarelik bir paraşütten oluşan araç, gökyüzünde kuşlar gibi uçmayı mümkün kılıyor. Paramotorun en güzel özelliği ise, hiçbir tepe olmadan, motor ile yerden direk olarak yükselebilmenin keyfi. Paramotor ile normalde 2500 ila 3000 metre yükselmek mümkün. Dünya rekoru ise, dünyanin en yüksek dağî Everest’in üzerinden 9000 metrede uçarak gecen bir İngilize ait.


DÜNYA KUŞ GÖZLEM GÜNÜ
Kuzey Doğa Derneği’nin, ilki geçtiğimiz yıl 1. Kuyucuk Doğa Festivali adıyla düzenlenen organizasyonda bu yıl da kuş ve gökyüzü gözleminden, doğal ve tarihi önem taşıyan alanlara düzenlenecek ücretsiz gezilere kadar birçok etkinlik yer aldı. Geçen sene olduğu gibi, bu sene de festival, Dünya Kuş Gozlem Günü’yle aynı hafta sonunda kutlandı.

Türkiye'de Doğa Derneği'nin koordinasyonunda 2000’li yılların başından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanan ve gelenekselleşen Dünya Kuş Gözlem Günü, bu yıl 3-4 Ekim 2009 tarihlerinde kutlandı.


Dünya Kuş Gözlem Günü, Dünya Kuşları Koruma Kurumu'nun (BirdLife International) üyeleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle her yıl ekim ayının ilk hafta sonu tüm dünyada kutlanan bir etkinlik.

2009 yılında Dünya Kuş Gözlem Günü “Göçmen Doğanlar” teması ile kutlandı.Bu tema kapsamında BirdLife’ın yürüttüğü “Born to Travel” kampanyasına destek olmayı, göçmen kuşların kullandıkları göç güzergâhlarını vurgulamayı, kamuoyunun dikkatini göçmen kuşlara çekmeyi ve bu konuyla ilgili etkinlikler yapılmasını amaçlanıyor.

Her yıl gerçekleştirilen etkinliklerle:

• Halkın, kuşların ve yaşam alanlarının korunması konusunda bilinçlenmesi,
• Yaygın kuşlarla ilgili farkındalığı arttırarak, birçok insanın etrafındaki kuşları fark etmelerini sağlamak ve bazı türlerin sayılarının giderek azalmasına dikkat çekmek!
• Kuş göçlerine ve doğal yaşam alanlarına, beslenme, konaklama ve göç rotalarına dikkat çekmek,
•Ulusal ve uluslararası medyanın ilgisini bu konuya çekmek,
• Ulusal sınırlar arasındaki BirdLife ortaklarının işbirliği ağının ne derece güçlü ve etkili olduğunu belirtmek,
• Mevcut destekçilerin doğal çevrenin korunması ile ilgili projeler için dikkatlerini çekmek,
amaçlanmaktadır.

Doğa Festivali organizasyonuna Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı katkıda bulundu. Dört Birleşmiş Milletler kuruluşu UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) ve UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü)’nun işbirliği ile oluşan ve yerel ortağı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olan Ortak Program, Kars’a ait kültürel ve doğal değerleri Kars’ta turizmin gelişmesinde kullanmayı hedefliyor. Bu amaçla Birleşmiş Milletler Ortak Programı, Kars ve civarında kültür turizmi ve turizm sektörüne yönelik kapasite geliştirme çalışmaları yürütüyor.


Sayfa Yükleniyor...