Usta

Yetkin Dikinciler, Fadik Sevin Atasoy, Şevket Çoruh ve Hasibe Eren'i bir araya getiren film, uçak yapma tutkusunu hayatının merkezinde gören bir erkekle, kendisini kocasının hayatının merkezinde görmek isteyen bir kadının bitmeyen çekişmesini konu ediniyor.

Usta

Yönetmen Bahadır Karataş ve Yapımcı Mete Özok’e filmde Altın Portakal ödüllü Görüntü Yönetmeni Mirsad Herovic eşlik etti. Usta’nın senaryosunu ise Türk edebiyatının önemli yazarlarından Ayfer Tunç, Bahadır Karataş’la birlikte yazdı.

Sıcak, samimi, eğlenceli, insanın içine dokunan bir aşk ve tutku filmi olan Usta’da başrolleri Yetkin Dikinciler, Fadik Sevin Atasoy, Şevket Çoruh ve Hasibe Eren paylaşıyor.

Geçtiğimiz yaz Eskişehir’de çekilen filmin oyuncuları kentle bütünleşti. Kuaföründen manavına, tüm Eskişehir halkı film için yekvücut olurken Yetkin Dikinciler, Eskişehir için ''memlekette yaşanacak ender yerlerden biri'' dedi. Yıllar sonra Eskişehir’de çekilen ilk film olma özelliğini taşıyan “Usta” , Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin kapanış filmi olacak. Eskişehir’deki gala özelliğini taşıtan bu gösterim 11 Mayıs’ta yapılacak.

50 yıl sonra çekilen ilk havacılık filmi ''Usta'', uçak yapma tutkusunu hayatının merkezinde gören bir erkekle, kendisini kocasının hayatının merkezinde görmek isteyen bir kadının bitmeyen çekişmesini konu ediyor.

Sanayi mahallesinin en iyi motor ustası Doğan, tutkusunun peşinden giderken, âşık olduğu kadın kadar çevresiyle ve en yakın dostuyla da çatışıyor. Hayatta dengeyi bulmaya, yırtmaya çalışan insanların sıcak, gerçekçi, samimi hikâyesini izliyoruz film boyunca. İkisi de pes etmeyen bir kadın ve erkeğin çekişmesi, dostlukların sınanması, insanlara güvenmek, aşk ve iş, para ve haysiyet ikilemleri Usta filmini sürükleyen ana unsurlar.

Şu an içinde bulunduğumuz günde, günümüz Türkiyesi’nde geçen Usta, yönet-menin tercih ettiği gerçekçi üslubu, sahici mekân kullanımı, seyirciyi filmin içine çeken ve film boyunca sürükleyen özel kamera hareketleriyle Türk sinemasına yeni ve farklı bir soluk getiriyor.

Usta, çekim ve çekim sonrası teknikleriyle de Avrupa standartlarında. Baştan sona hem duygulandıran, hem güldüren, hem de dramatik temposunu düşürmeyen bir yapıya sahip Usta, seyircisini şaşırtacak, düzeyli, farklı ve çarpıcı bir film.

Krize rağmen çekilen film, (Avrupa Görsel İşitsel Eserleri Destek Fonu) Eurimages’dan bu yıl ’ ye verilen tek maddi desteği aldı.

Yönetmen: Bahadır Karataş
Oyuncular: Yetkin Dikinciler, Fadik Sevin Atasoy, Hasibe Eren , Şevket Çoruh
Senaryo: Bahadır Karataş, Ayfer Tunç
Tür: Dram
Dil: Türkçe
Süre: 113 dk.
Web Sitesi: www.ustafilm.com

Bu hafta vizyona giren yeni filmler...

FİLMİN KORKUSUZ DUBLÖRÜ : MURAT ÖZTÜRK
Her ne kadar Yetkin Dikinciler uçuş dersleri alsa da tehlikeli uçak sahnelerinde Murat Öztürk rol aldı. Filmde 4 uçak parçalandı. 

SEVGİLİSİNİN OYNADIĞI FİLMDE ŞARKI SÖYLEDİ
Popçu Pamela eski sevgilisi Şevket Çoruh ile “Usta” filminin şarkısı için yeniden biraraya geldi ve şarkı, eski sevgilileri birleştirdi.

KAMYONU BAŞROLDE
14 klasik arabası bulunan Şevket Çoruh, özel garajında sakladığı tutkusunu, film için gün yüzüne çıkardı. Klasik araba tutkunu Çoruh, gözü gibi sakındığı kamyonetini filmde kullandı.

FİLM EKİBİ

YETKİN DİKİNCİLER :
Dikinciler, 15 Ağustos 1969'da İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitirdi. Hemen sonar Devlet Tiyatroları’na girdi ve halen Devlet Tiyatroları sanatçısıdır. Babam ve Oğlum filmindeki Salim rolüyle Türk seyircisinin belleğinde unutulmaz bir yer edinen Dikinciler, Mavi Gözlü Dev adlı filmde Nazım Hikmet Ran'ı canlandırdı. Son filmi Ulak’ta ise baş rolde Adem rolünü üstlendi.

FADİK SEVİN ATASOY :
1975 yılında Ankara’da doğdu. Sönmez Atasoy’un kızı. Bilkent Üniversitesi Tiyatro bölümü mezunu. Sahneye ilk kez çocuk oyuncu olarak 4 yaşında Teneke’yle Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çıktı. 1998’de Vişne Bahçesi’yle profesyonel oldu. Oyun Atölyesi’nde oynadı. 2003’de Kültür Bakanlığı bursuyla İngiltere, Fransa ve Rusya’da tiyatro araştırmaları yaptı, Bulgaristan Devlet Tiyatrosu’nda Carmen’i oynadı ve yine orada Kırcali Türk Tiyatrosu’nu kurdu ve tiyatro yönetmenliği yaptı.

ŞEVKET ÇORUH :
Şevket Çoruh, 1973 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Üsküdar'da, Lise öğrenimini ise Kartal Ertuğrul Gazi Lisesinde tamamladı. Lise'den sonra girdiği Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nden mezun olan sanatçı, adını bir internet firmasının reklamlarında oynadığı Kokoreçci tiplemesiyle duyurdu. Pek çok tiyatro oyununda ve müzikallerde oynadı.

HASİBE EREN :
Hasibe Eren 1975'te Almanya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık bölümünü bitirdi. Daha sonra Edebiyat Fakültesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümünü bitirdi.1996'da Show TV'de yayınlanan Sıdıka dizisi ile ünlendi. 1996'dan bu yana, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları çocuk eğitim biriminde görev yapmaktadır.

Anlat İstanbul filminde, Külkedisi bölümünde oynadı. Ayrıca, bu filmde Ece Hakim 'e ve Azra Akın'a, Babam ve Oğlum filminde ise, Ege Tanman'a oyuncu koçluğu yaptı. 2007'de Avrupa Yakası adlı dizide Makbule rolünü üstlendi.

Yönetmen BAHADIR KARATAŞ :
Oscar okulundan mezun Türk yönetmen Bahadır Karataş 6 Temmuz 1965 yılında doğdu. 1991 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümünden birincilik derecesiyle mezun oldu. Film sektöründe yaklaşık bir yıl yönetmen yardımcısı olarak deneyim kazandıktan sonra özel bir burs kazanarak Los Angelas’a gitti.

Oscar’ları dağıtan Akademi’nin 1929 yılında kurduğu ve ABD’nin en seçkin sinema okulu USC Sinema Sanatları Okulu’na başvuran 14.000 kişi arasından seçilen 100 kişi arasına girerek üç yıllık bir master programına kabul edildi. Hem Hollywood’un hem de bağımsız Amerikan sinemasının en seçkin isimleri tarafından verilen üç yıllık bir üst-düzey yönetmenlik eğitiminden sonra 1996 yılında MFA derecesiyle mezun oldu.

USC’den mezun olduktan sonra Türkiye’nin ve dünyanın değişik festivallerinde sergilenen birçok kısa metrajlı film ve belgesel yapan Bahadır Karataş, iki yıl yaşadığı Hollanda’da uzun metrajlı bir sinema filmi senaryosu yazdıktan sonra İstanbul’a döndü ve bugüne kadar yaklaşık 150 reklam filmi yönetti. Birçok uluslararası ve yerli markanın ödül kazanan imaj filmine yönetmen olarak imza attı.

''Usta'', zaplayamadığımız reklamları çeken yönetmenden ilk sinema filmi. Bahadır Karataş'ın hatırda kalmış reklamları arasında Cem Yılmaz'ın “asfalt ağladı be”si, Bayram Şekerleri, Yurtiçi Kargo, son olarak Fatih Terim ve Hadise’den bahsedilebilir.

Görüntü Yönetmeni MİRSAD HEROVİC :
1958 yılında Saraybosna’da doğdu, Belgrad Güzel Sanatlar Akademisi’nde (Belgrad Academy for Fine Arts) kamera bölümünde okudu. Aralarında Altın Palmiye ve Altın Portakal da bulunan onlarca ödül sahibi pek çok filmde, dünyaca ünlü yönetmenlerle görüntü yönetmeni ve Emir Kusturitsa ile kamera operatörü olarak çalıştı.

AYFER TUNÇ :
Usta filminin senaryosunu filmin yönetmeni Bahadır Karataş’la birlikte yazan Ayfer Tunç 1964’te Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerinde yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı’na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülünü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan ve okurdan büyük ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanika Ödülü’nü kazandı ve altı balkan diline çevrilmesine karar verildi. Aynı kitap Suriye ve Lübnan’da Arapça olarak yayımlandı. Tunç’un 2003 yılında Sait Faik’in öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT’de gösterildi.

Sayfa Yükleniyor...